Kosemat

Matblogger og Kakekrigen-dommer Maj-Britt Aagaards nyeste kokebok, Kosekokeboka, har 200 fristende oppskrifter til hele helgen. Frokost, lunsj og middag. Og deilige desserter. Her et lite utvalg som alle passer bra på hytta en høsthelg. 


Ragù

Ragu er ganske enkelt kjøtt kokt mørt i saus, gjerne servert til pasta. Væsken man koker kjøttet i, kan være kraft, vin, tomat, fløte, melk … eller en kombinasjon av flere. Den mest kjente raguen er kanskje ragù alla bolognese, fra Bologna i Italia. I Nord-Italia brukes helst kvernet kjøtt, mens i sør brukes større kjøttstykker (og innvoller) som putrer timevis i sausen sin, til det er mørt som smør. Du kan godt slenge oppi ei god pølse også. Min ragù er en hybrid, der store kjøttstykker er delt i mindre biter. Poenget med en ragù er at det er kjøttet som dominerer sausen, ikke omvendt. Dette er ikke en tomatsaus med kjøtt oppi. Det er en kjøttragù smaksatt med tomat. Selv om denne ragùen er en selvfølge til pasta, blir den ikke det spøtt dårligere av å serveres til for eksempel hjemmelaget gnocchi eller med en myk polenta på siden.





6–8 porsjoner

  • 800 g oksehøyrygg eller bog i 2 cm tykke biter
  • 150 g lettsaltet sideflesk eller bacon i grove terninger
  • 1 stor løk, grovhakket
  • 4 hvitløkfedd, finhakket
  • 1/2 ts kanel
  • 3 gode kvaster frisk rosmarin, finhakket (ev. 2 ts tørket)
  • 3 ts tørket oregano
  • 2 dl vin (rød eller hvit, begge går fint)
  • 1 boks hakkede tomater av god kvalitet
  • 1 ts sukker
  • salt og pepper
  • Stek kjøttet i omganger med olivenolje til det er brunt på alle sider. Bruk en tykkbunnet gryte. Stekeskorpen gir smak og tilfører deilig umami til kjøttet.
  • Ha oppi sideflesk eller bacon, løk og hvitløk og stek til flesket er brunet. Tilsett krydderne. Knus de tørkede urtene litt mellom fingrene eller i en morter før du har dem i gryta. Da får du frem mer av aromaen de gjemmer på.
  • Hell på vin og la alkoholen koke bort så du ikke får bitter alkoholsmak på sausen. Til slutt har du oppi hakkede tomater og sukker, og rører godt rundt. Det lukter garantert himmelsk nå! Smak til med salt og pepper.
  • La dette enten koke under lokk på plata på putrevarme 1–2 timer, eller i ovnen under lokk like lenge, på 180 0C.
  • Kjøttet skal være så mørt at det faller fra hverandre. Sjekk underveis at det er nok væske i gryta. Tilsett mer tomat eller litt kjøttbuljong hvis det truer med å koke tørt.
  • Server ragùen til nykokt pasta, gnocchi eller polenta. Et riv med parmesan er alltid godt på toppen.




Svin i vin og hvite bønner

Opprinnelig var denne oppskriften faktisk med i en konkurranse, og vant! En supermarkedkjede ba om de beste oppskriftene med typiske, gammeldagse stykningsdeler, og denne knoken vrikket seg inn på en førsteplass. Det er med andre ord intet å nøle etter. Bare å legge bønner i bløt med det samme. Dette er premiemat og kosesnadder av rang.

4 porsjoner

  • 100 g tørkede hvite bønner
  • 1 løk, finhakket
  • 2 hvitløkfedd, finhakket
  • 10 dadler, uten stein og delt i to
  • 1/2 ts røkt paprikapulver
  • 1 stor kanelstang
  • 1 stjerneanis
  • 2 ts tomatpuré.
  • 3–4 dl rødvin
  • 2 ts honning
  • 800–900 g lettrøkt svineknoke
  • 2 dl vann til å spe på med underveis i kokeprosessen
  • Legg bønnene i bløt over natten.
  • Sett ovnen på 180 0C.
  • Stek løk og hvitløk blanke i olivenolje. Bruk en jerngryte med tilhørende lokk som tåler å settes i ovnen.
  • Tilsett dadler, røkt paprikapulver, kanelstang, stjerneanis og tomatpuré i gryta, og fres det godt i et par minutter mens du rører.
  • Hell på vinen og kok opp så alkoholen fordamper. Du kan lukte på dampen om det er klart. Du kjenner det i nesa hvis det er alkohol igjen i dampen, tro meg. Rør inn honningen og tilsett bønnene. Legg så knoken i midten av gryta, som den stjerna den er, og øs litt av sausen over. Sett på lokk og bak det hele midt i ovnen i 3 timer. Underveis i kokeprosessen kan du snu knoken så den får brase på begge sider. Spe også med vann sånn at bønnene får nok å drikke og blir fyldige og møre.
  • Retten er ferdig når kjøttet sliter med å holde seg fast i beinet.
  • Server svin i vin med potetmos og gjerne rosenkål eller gulrøtter.





Ostekake uten steking

Kan man få til en ordentlig ostekake uten steking? Ja! Og det er så enkelt at selv bikkja di klarer det (i hvert fall en halvdressert ape!). Denne babyen har fulgt meg i mange år, og har gitt mange stolte øyeblikk foran imponerte gjester.

Den mest besøkte kakeoppskriften på bloggen, rett og slett.

  • 16 digestivekjeks
  • 1 ts kanel
  • 100 g smeltet smør
  • bær til pynt
  • 1 pakke gelé med bringebærsmak, laget med halv mengde vann. Jeg bruker Freias gelé.
  • 1 beger kremfløte, pisket til krem
  • 300 g Philadelphia naturell (eller annen egnet kremost)
  • 1 beger lettrømme
  • 100 g melis
  • 1 ss vaniljesukker
  • I en foodprosessor med knivblad knuser du kjeksen til fine smuler. Tilsett kanel, og hell så på det smeltede smøret i en stråle mens alt blandes godt. Dump kjeksdeigen oppi en springform (26 cm), og klem det utover til du har en jevn kjeksbunn.
  • Lag gelé som anvist på pakken, men med halv mengde vann, altså 2,5 dl. Du kan selvfølgelig bruke den gelésmaken du liker best, men kombinasjonen bringebær og kanel (som finnes i bunnen) er veldig god. Sett den ferdige, varme gelésaften til side mens du gjør det andre, men pass på så den ikke stivner! Det går nemlig fortere når vannmengden er halvert.
  • Pisk krem av kremfløten.
  • Bruk miksmaster og pisk sammen Philadelphia-ost, rømme, melis og vaniljesukker.
  • Hell den flytende geleen oppi ostemassen og la deg imponere av den gammelrosa fargen som åpenbarer seg.
  • Fold inn den stivpiskede kremen med en slikkepott, og hell det oppå kjeksbunnen.
  • Sett kaken kaldt i noen timer, pynt med pene bær.

Stats read: 
48
Stats like: 
0