Nå Leser
Hvem vinner Hytteprisen 2021?

Hvem vinner Hytteprisen 2021?

STEM FREM ÅRETS VINNER

Hytteprisen er et samarbeid mellom Hyttemagasinet og Bergene Holm. Premiepotten er 50.000 kroner. Vinneren blir også presentert med en egen reportasje i Hyttemagasinet.
Prisen ble etablert i 2009 og siden den gang har fagjuryen studert mange tusen bilder og søknader av inspirerende trebyggerier. Hvert år er juryen like spent på hva slags søknader som kommer inn og hvem det til slutt blir som vinner Hytteprisen.
Prisene skal hedre både de gode ideene, løsningene og bruken av tre. Juryen er derfor trent til å se på mer enn det vakre og pent møblerte, og bruker mer tid på gjennomtenkt og helhetlig bruk av materialer, både ute og inne.

I år har vi valgt å ikke kjøre en avstemming i tillegg til juryens bedømmelse. Men juryen vil likevel gjerne høre hva du tenker rundt de ulike finalistene.
Legg derfor igjen en kommentar på hytteblogg.bergeneholm.no eller hyttemag.no.
Juryen vil lese gjennom alle kommentarer og innspill før de kårer 1., 2. og 3. plass av Hytteprisen fredag 23. april.
Juryen ser etter alle typer hytteprosjekter som viser inspirerende bruk av tre.
Alle som kommenterer er også med i trekningen av Halvor Bakkes vakre lyslykter. (2 gavesett med 3 lykter), pluss et abonnement på Hyttemagasinet.

Vinnere annonseres i uke 17.

Therese Askeland @nyte_bu

Rjukan, Vestfold og Telemark

 

Totaltrenovert 80-tallshytte

Utgangspunktet var en hytte bygd i 1980, der det var gjort få endringer siden byggeåret. Hytta hadde mye gulnet furu på veggene, små vinduer som ga lite lys inn, og minimalt med elektrisitet. Nå har hytta fått et skikkelig løft med ny planløsning, større vinduer og et mer trendy uttrykk.

– Vi er så fornøyd med romfølelsen og atmosfæren vi nå har fått i hytta. De mørke og lune veggene, har gitt oss akkurat den lounge-følelsen vi ønsket på fjellhytta, forteller eierne.

Familien hadde selv tegnet et forslag til hvordan de ønsket å bygge ut stuedelen, sette inn vinduer, endre planløsningen og gjøre en gammel vedbod om til et soverom. Selv om familien har gjort mye selv har de også fått god hjelp av dyktige snekkere underveis.

– Det at vi endret planløsningen, og plasserte sofagruppe og spisestue mot vinduene, slik at vi fikk den fantastiske utsikten rett inn, er vi veldig fornøyd med. Med de mørke veggene, og vinduer i dempet sort, blir naturen som fotografier inn i hytta, sier de.

Hytta rommer nå en romslig stue, et praktisk kjøkken, et mer funksjonelt bad og tre praktiske soverom. I hytta har de byttet ut det gulnede furupanelet og listverket med mørknet granpanel- og listverk fra Bergene Holms interiørkolleksjon NORD.

Siri Oline Vatland @sirioline

SIRDAL, AGDER

Liten men romslig

Eieren kjøpte en gammel, falleferdig hytte med flott beliggenhet og en fantastisk utsikt. Den gamle hytta måtte enten rives eller totalrenoveres.

– Vi var fornøyd med hyttas beliggenhet med tanke på utsikt og solforhold, forteller eierne.

Men de bestemte seg likevel for å bygge nytt for å få det akkurat slik de selv ønsket. På den gamle hyttetomten står det nå en ny hytte etter stor egeninnsats!

Far til Siri Vatland har vært med på hele byggeprosessen og familien har gjort så godt som alt sammen selv. De har bare fått hjelp av et snekkerfirma til litt reisverk og de har benyttet godkjente elektrikere og rørleggere til det nødvendige arbeidet. Ved å være med på hele byggeprosessen har Siri og familien fått nøyaktig den type hytte som de ønsket seg. De har laget forskjellige praktiske løsninger som gjør at hytta passer godt til familiens bruk. Blant annet hems, utebod til oppbevaring og et eget inngangsparti med port.

– Vi er veldig godt fornøyd med hvitpigmentert trepanel over alt. Tak, vegger, lister, vinduskarmer og gulv. Hytta er liten, men virker romsligere på grunn av et lyst interiør. Familien er også godt fornøyd med glass opp til hemsen. Det gir mye lys opp dit, og hemsen virker ikke innestengt og liten.

Linda Wagenknecht Olsen @lindawage

Kvitfjell, Innlandet

Varm og lun med en rød tråd

Familien tegnet selv et forslag til hvordan hytta på Kvitfjell Vest skulle se ut. Valgene ble tatt med utgangspunkt i at de ønsket seg plass til både familien og besøk av venner. Familien startet byggeprosessen med hovedhytta i 2018, og målet var hele veien å gjøre mest mulig selv.

– Det å få mulighet til å kunne være i en slik byggeprosess var veldig spennende og utrolig gøy, sier de.

I tiden før de startet var det mange valg de sto overfor, særlig når det gjaldt materialer, farger og interiør. Linda hadde i hovedsak ansvar for å ha valgene klare, mens ektemannen Torje koordinerte prosessen slik at alt kom til riktig tid. For å mykne opp uttrykket på veggene i hytta valgte familien å bruke ulik størrelse på panelet (4,5 og 6 tommer). Listverk og taklister bestilte de ferdig behandlet i samme farger som vegger og tak.

– Resultatet vi står igjen med i dag, innfrir alle forventninger. Vi opplever at vi har klart å få en «rød tråd» i hele hytta, med en bit av naturen som treverk, stein-elementer, og en dæsj moderne med gull og svarte detaljer, sier de.

Linda og familien ønsket seg en varm og lun hytte, hvor materialvalg og farger skapte ekte hyttestemning. Ved å benytte mye treverk i hytta føler familien at de har oppnådd akkurat dette.

Ole og Mette @hyttapaoppdal

Oppdal, Trøndelag

Her skal det giftes i sommer

Sommeren 2018 kjøpte Ole og Mette en hyttetomt på Oppdal. De brukte god tid på å planlegge den nye hytta og tegnet den selv. De ønsket en moderne hytte med plass til alle. Hytta skulle ha en fin plassering i terrenget, uten å ruve i naturen. Samtidig ønsket de å få naturen inn i hytta, derfor valgte de store vinduer.

– Vi er utrolig glad i hytta vår og 19. juni i år gifter vi oss her med bare nærmeste familie som gjester. Vielsen blir utført av ordfører i Oppdal Geir Arild Espenes. Vi gleder oss, sier paret.

Byggingen startet sommeren 2019 og de fikk på plass ferdigattest vinteren 2020. De har gjort mye selv, men har også fått profesjonell hjelp av en dyktig snekker som gjorde en kjempejobb. Ektemannen Ole er elektriker og har prosjektert og utført alt av elektrisk arbeid i hytta. Mette har stått for alle valg av materialer, farger og interiør. Hytta er på 119 m2 totalt og består av stue/kjøkken på 55 m2, 4 soverom, 2 bad, gang, bod og lav hems på 36 m2.

Hytta, som har fått navnet Fjellroa, har gode løsninger og et trendy preg. Her er det god plass til hele familien.

Linda Byrnes Flinder

Vik i Flå, Viken

Hytte med særegne vinkler

Linda og familien har valgt å bli boende i rekkehus for å følge drømmen om egen hytte. Vinteren 2020 så de en salgsannonse på en hytte under oppføring, og da den dukket opp igjen senere samme år bestemte de seg for å hoppe i det. Nå er de eiere av en helårshytte nær vann og fjell.

– Vi klarer å senke skuldrene helt på hytta, selv i denne kaotiske småbarnsfasen, det var nok vårt største mål, sier de.

Hytta skulle i utgangspunktet ha standard ubehandlet furupanel og furugulv. Etter å ha kikket på utallige typer panel ble de helt forelsket i Bergene Holm sitt panel Setergrå fra interiørkolleksjonen «Bukkene Bruse». Nå har de Setergrå i hele hytta, med unntak av badet. Der har de vegger i hvitlasert panel og en fondvegg i Mørkne fra NORD- interiørkolleksjonen.

Familien forklarer at de ønsket seg en lun, hjemmekoselig atmosfære og en litt annen stil enn de har i sitt mer moderne hjem. Tømmeret innvendig, som var ubehandlet furu, har de beiset selv. Utvendig valgte de å beise i en mellombrun tone.

– Vi er kanskje aller mest fornøyd med kjøkkenet og hvordan fargene passer så godt til veggene. Det luner og liver opp fint. Vi klarte å skape den lune og koselige følelsen vi ønsket. Vi liker veldig godt at alt er på ett plan, ingen trapper å passe på barna i, og de elsker å løpe frem og tilbake i den lange gangen, sier de.

Les også


Christian og Linda Merete Handeland

Kvitfjell, Innlandet

Varm og lun i moderne drakt

Den nybygde hytta til Linda og familien ligger tett inntil den nye slalåmbakken på Kvitfjell Varden, slik at man har ski- inn og ut. I tillegg har man langrennsløyper med adkomst til snaufjellet, fantastisk sykkelterreng og unike turmuligheter rett utenfor hytta.

Den utvendige kledningen er slett og uten profil. Dette var et bevisst valg som de tok for å få et stilrent, moderne og minimalistisk uttrykk.

– Våre erfaringer fra en tidligere hyttemodell gjorde at vi denne gangen visste litt mer om hvordan vi som familie lever og fungerer sammen. Derfor kunne vi ta med oss disse erfaringene da vi skulle planlegge og bygge igjen, sier eierne.

For å få et moderne uttrykk på hytta var de også bevisst på at de ønsket å tone ned bruken av sprosser i vinduene. Selv om de ønsket et minimalistisk og moderne uttrykk har hytta torvtak og enkelte mer tradisjonelle elementer. Hytta er innredet ganske stramt, men hyttefølelsen har de ivaretatt ved å gå for varme og lune farger i både interiøret og innredningen. Det er brukt stående panel på alle innvendige vegger, men kledningen er av typen dobbelfals tett.

Kariann Grinde og Gisle Strønen @furuvanghytta

Kvamskogen, Vestland

Modernisert 60-talls hytte

Hytta til Kariann og Gisle ligger på et fjellplatå ca. 500 moh. i Kvam Herad, en times kjøretur fra Bergen. Hytta, som de kjøpte i 2018, ble oppført på 60-tallet og har siden den tid blitt modernisert og tilpasset. Familien forteller at de har brukt mye tid på å beise eksisterende panel, skifte gulv i hele hytta og male det eksisterende kjøkkenet siden hyttekjøpet i 2018.

På tomten fulgte det også med et tilbygg, men det valgte de å rive og bygge opp igjen på nytt ettersom det ble oppdaget fukt. Tilbygget ble tidligere brukt som en peisestue.

– Til det nye tilbygget har vi brukt nytt, ubehandlet furupanel på alle vegger, bortsett fra en vegg hvor vi har satt opp gammel, rød og slitt kledning fra et gammelt fjøs, sier de.

Ettersom Kariann og Gisle likevel skulle bygge nytt, valgte de å gjøre om tilbygget til tre rom som nå inneholder hovedsoverom, en bod og et nytt inngangsparti fra baksiden av hytta. Den sjarmerende 60-talls hytta er blitt modernisert med nye løsninger samtidig som de har bevart den tradisjonelle og gode hyttestemningen. Fortsatt gjenstår det en del prosjekter utvendig. Likevel har de rukket å få på plass en ny, stor terrasse, levegg og rekkverk.

– Nå føler vi at vi har fått utnyttet tilbygget på en mye bedre måte, sier de.

Hilde Steinnes Svendsen @Style_byhilde

Hjelmeland, Ryflke

Lys, moderne og tradisjonell

Hilde og familien har selv tegnet hytta med god veiledning fra en teknisk tegner. Hytta ligger i et hyttefelt bestående av både tradisjonelle og mer moderne hytter. Familien ønsket et uttrykk som gjorde at hytta gled inn i omgivelsene, samtidig som den også skulle passe inn i den øvrige bebyggelsen på hyttefeltet. Derfor valgte de en tradisjonell, men også moderne hyttestil.

– Utvendig valgte vi stående kledning av typen dobbelfals rett, dette for å fremheve høyden og et mer moderne utseende, sier de.

Arbeidet med hytta ble påbegynt sommeren 2018, og de har benyttet et byggefirma til å ta seg av det utvendige arbeidet. Innvendig har det vært stor egeninnsats ettersom familien har gjort det meste selv.

I tråd med at de ønsket seg en kombinasjon av det moderne og det tradisjonelle valgte de å gå for ferdigbehandlet glattpanel. Glattpanelet skaper et koselig hyttepreg samtidig som det også er et moderne panelvalg som vil stå godt over tid. Det lyse interiøret i hytta er et forfriskende pust.

HER ER JURYEN

Tone Bente Bergene Holm, kommunikasjonsdirektør i Bergene Holm og juryleder.
Frank Ivar Andersen, daglig leder i Byggmester-forbundet.
Franciska Munck-Johansen, fotograf, stylist, influenser og skribent.
Sindre Wam, arkitekt og partner i Kolab Arkitekter AS og universitetslektor ved Arkitekt- og designhøyskolen i Oslo.
Karianne Amlie, eiendomsmegler i Aktiv og programleder i Boligjakten på TV3.
Marianne Haga Kinder, driver en av Norges største Instagramkontoer @inspirasjonsguidennorge.
Arve Henriksen, redaktør i Hyttemagasinet.

© 2019 HYTTEMAGASINET. ALLE RETTIGHETER RESERVERES.
Bla til toppen