Inger Mette Meling
Naturen er hvit og vakker, og stillheten er nesten påfallende rundt hytta til Torill og Hasse Kristiansen.
– Det er rett og slett helt fantastisk deilig å feire jul på hytta, sier hytteeierne. Her er de milevis unna både travelhet og julestress.
– Omgivelsene gir oss både julestemning og ro i sjelen, sier de.
Hyttekjøpet kom til ved en tilfeldighet høsten 2015. Torill og Hasse var på helgebesøk hos noen venner som har hytte i nærheten, og oppdaget en annonse på finn.no med nybygde hytter til salgs på et lite hyttefelt noen kilometer unna. Det pirret nysgjerrigheten, og før de skulle reise hjem til Oslo, la da turen innom det lille hyttefeltet på Lenningen.
– Da var det gjort. Vi falt pladask og bestemte oss på stedet, forteller de.

Det var en rask beslutning, men de kjente litt til området fra tidligere.
– Vi visste bl.a. at det var fine turmuligheter her oppe hele året og, nesten viktigst, at det er flere gode fiskevann både her og i de omkringliggende områdene, sier Hasse.

Ivrige fiskere
Både han og sønnene Henrik og Fredrik August er ivrige sportsfiskere, og en hytte uten tilgang til gode fiskevann var derfor helt utenkelig. Den turglade familien påpeker imidlertid at selv om de hadde litt kjennskap til området, er de i ettertid blitt positivt overrasket over mangfoldet spesielt når det gjelder turmuligheter i områder litt utenfor allfarvei.
– Vi liker nok å gå våre egne veier, sier Hasse litt humoristisk.
Det var imidlertid ikke bare det fine området som utløste den kjappe kjøpsavgjørelsen, det var også selve hytta og det faktum at den var helt ny og klar for innflytting.
– Når man kjøper noe nytt, har man større trygghet for hva man betaler for, mener Hasse. De trekker også frem den solide byggemåten, de fine enkeltdetaljene og den velkomponerte romløsningen som avgjørende faktorer.
– Vi er en sosial familie og store, åpne rom tiltaler oss, det samme gjorde den gode takhøyden i stue og kjøkken, forklarer de.
I etterkant av hyttekjøpet har de supplert interiøret med bl.a. flere spesiallagede garderobeskap på hovedsoverommet. Behovet for økt garderobekapasitet dukket opp da de oppdaget hvor mye de faktisk brukte hytta, og hvor deilig det var å ha alt av tøy og utstyr liggende klart til bruk.
– Det gjør at vi slipper å pakke så mye når vi skal oppover, og dermed kan vi bestemme oss på relativt kort varsel. Og behovet er jo ikke blitt mindre etter at pandemien gjorde det mulig for meg å ha hyttekontor, sier Hasse, som trolig runder 150 hyttedøgn bare det siste året.
Torill, som jobber vakter, har ikke den samme fleksibiliteten, men til gjengjeld har hun noen litt lengre friperioder. Da er hun snar til å sette kursen til fjells.
– Det er bare å innrømme at vi slapper mye bedre av på hytta enn vi gjør hjemme, sier hun.
Familien trekker også frem at de har opplevd det som svært fordelaktig å kjøpe hytte av en lokal aktør som bruker lokalt tømmer, og som også har eget lokalt møbelverksted. Leveringstiden blir kortere, og fleksibiliteten blir større.
– De lager det vi ber om, og alt som blir levert bærer preg at det er gjort av folk med stor yrkesstolthet, sier Hasse.

Familiens kokk
Hasse var også begeistret for den romslige kjøkkenløsningen. Det er nemlig han som er familiens kokk, og han disker gjerne opp med treretters middager – også i julen.
Starter tidlig
Siden de kjøpte hytta i 2015, har det etablert seg en tradisjon med at julen må feires på hytta.
– Stedet har blitt et samlingssted for familien med god plass til alle. Barna studerer i Oslo og Trondheim, og det er greit å møtes på midten, samt at det er vanskelig å få plass til alle i en leilighet i Oslo over lengre tid.
Torill og Hasse starter gjerne forberedelsene til hytte-julen allerede når de er oppover i helgene før jul.
– Hvorfor er jul på hytta så spesielt?
– Forskjellen ligger helt klart i julestemingen og tradisjonen. Vi planlegger godt og sørger for at det meste er på hytta innen dagen før lille juleaften. Det gjør at stresset blir redusert, og man har tid til å være sammen.
– Hva gjør de på hytta i jula som de ikke gjør hjemme?
– På hytta får vi tid til å være samlet over lengre tid, lage mat sammen, spille brettspill og kort og selvsagt tid til gode samtaler. I tillegg blir det felles turer på ski for de som ønsker det. Lille juleaften er det skalldyr og musserende og pynting av juletre og hytta. Juleaften er det fortsatt julestrømpe til «barna», grøt i lavvo med mandel. Til middag er det ribbe og hjemmelaget tilbehør. 1. juledag er det «fridag», restemat og ofte spillaften på kvelden. 2 dag er det som regel pinnekjøtt på menyen. Resten av romjulen gjør man som man vil.
– Det skal være kos, ikke stress og vi har bl.a. derfor valgt å ha et kunstig juletre som vi kan pynte i fred og ro en helg eller to før jul, sier Torill.
Når familien ankommer til jul står dermed alt klart for nytelse og feriekos. Hasse, Toril og hunden Ella ankommer stort sett først. Barna, som nå er flyttet hjemmefra og studerer i ulike byer i inn- og utland, kommer gjerne så snart de er ferdige med sine eksamener.
– De kommer gjerne med høye skuldre, men det tar ikke lang tid før både roen og skuldrene senker seg, forteller Torill.