Se hvordan Irene Jøndal og ektemannen har det på hytta på Dovre:
Man kan bruke forskjellige typer base til krans. For eksempel en halmkrans. Eller man kan plukke kvister og binde dem sammen til en sirkel, og velge den størrelsen man ønsker.
Basekransen man lager selv bindes sammen med ståltråd som kjøpes i blomsterbutikk eller i hagesenter. Halmkranser kan også kjøpes på samme sted.
Noe av sjarmen er å legge ut på jakt i naturen etter riktig materialer. Da står man fritt til å velge hva man vil bruke. Man kan for eksempel klippe tujahekken, eller legge ut på tur og sanke lyng, einer, mose, kongler og kjerring-kjørr.
Gode hansker, hagesaks og en tang til å klippe ståltråd med er gode arbeidsverktøy.
Når materialet er samlet trenger man egentlig bare ståltråd for å fullføre. Klipp opp kvister, og legg opp mose eller det materialet man har plukket i mengden man ønsker, og tvinn ståltråd rundt slik at basen er dekket. Et godt grep for å få materialet til å sitte godt er lurt. Tvinn rundt, og avslutt med å feste ståltråden på baksiden, og med å lage en hempe til oppheng.
Lykke til!
Dette trenger du
- En god hagesaks
- Tang til å klippe av metalltråd med
- Ståltråd/blomstertråd – fås i ulike materialer og tykkelser
- Gummierte hansker for å beskytte hendene når du skal binde noe som stikker
- Materialer å binde krans med, kvister, einer, gran, furu, vintergrønt…
Tips
- En krans er et symbol på evigheten, men det er fullt mulig å lage hjerter også.
- Jo større krans, jo tykkere og stivere basekrans/ståltråd må du ha.
- Pynt? En krans med bare grønt er vakker i seg selv, men det kan godt hende du har lyst til å pynte den litt. Gullbånd, stjerner, kongler, rognebær, mose, lyng, lav… Det er du som bestemmer.
- Det går ofte med mye mer materialer enn du tror. Kanskje lurt å ikke begynne med den største kransen første gang?

