Now Reading
Pynt inne med en pinne! Så kommer våren!

Pynt inne med en pinne! Så kommer våren!

Når senhøsten er som kaldest og surest ønsker vi oss snø, og gjerne mye av den. Men når vårsolen begynner å få tak, og skiturene har vært mange og lange, ja da ønsker mange snøen dit pepper’n gror.

Og apropos «gror». Det er jo ikke nødvendig å vente med hyggelige, grønne vårtegn helt til naturen har tatt affære selv. Du kan utmerket godt være fødselshjelper.

Allerede i februar titter de første vårblomstene frem, med snøklokker og hestehov som de mest utålmodige. Enda hyggeligere er det kanskje å hente inn det som på denne tiden av året ser ut som noen skikkelige tørr-pinner; kalde forfrosne og uten antydning til liv. Vi ønsker å slå et slag for tørr-pinnene: Ta dem inn i varmen!

Greiner fra forskjellige prydbusker kan settes inn til driving på denne tiden.

Hos hasselbusken er selve blomsten skjult nede i knoppen, men de røde griflene kan finne på å titte frem. Hasselen er tidlig ute og blomstrer i naturen i mars/april, men du kan hente dem inn tidligere. Hasselblomstene har kjønn, dvs. hannblomstene er samlet i rakler, mens hunnblomstene sitter inne i en knopp, og bare de røde arrene vises.

 

Vi ønsker å slå et slag for tørrpinnene. Ta dem inn i varmen!


 

Løvtrærne har flate blader for noe så fint som fotosyntese, og om vinteren trekkes klorofyllet og næringsstoffene i bladene inn i stammen eller røttene. Vannet slutter å strømme gjennom treets stamme og kvister.

Men om våren våkner trærne til liv igjen, og  får såkalte «museører».

«Gåsunger» på selja er et annet typisk vårtegn som kan fremskyndes innendørs.

Og det er ikke få bjørkegreiner som blir satt inn i varmen når fastelavn nærmer seg.

Tysbast vokser vilt i skogen og får vakre rødlilla blomster som dufter godt (det er fruktene på tystbasten som er giftig, med blomstene er det ingen fare). Forsythia og blodrips passer godt å ta inn samtidig. Skjæring av kvister er dessuten bra for busker som er blitt for store eller strantete. Tar man vekk mange greiner kommer det lys og luft til, og busken vil bli penere fordi den setter mange nye skudd.

Greiner av frukttre og pryd-eple kan en ta med seg inn når trærne likevel skal beskjæres, så kan man glede seg over den fine blomstringen en stund før det blomstrer ute.

See Also

Vårkornell har små blomster i knipper på bar kvist og er en av dem som blomstrer tidligst.

 

Slik gjør du det:

Skjær kvistene av med et skrått snitt. Bruk skarp kniv, eller hagesaks. Sett dem straks i kaldt vann. Kvistene bør stå kjølig, men lyst mens de drives frem. Skift vann så ofte du kan, gjerne daglig, og alltid kaldt.

Når blad eller blomster dukker opp på kvisten, kan du ta dem inn i varmen. Men vil du de skal spre vårstemning så lenge som mulig, bør du unngå direkte sol og ikke sette dem over en varm panelovn eller radiator. Et kjølig tilholdssted om natten forlenger holdbarheten.

OBS! Å ta inn kvister til driving kan by på problemer for allergikere.

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 HYTTEMAGASINET. ALLE RETTIGHETER RESERVERES.
Scroll To Top