Now Reading
Skigard er trendy

Skigard er trendy

  • Det norskeste norske? Du trodde kanskje det var Grandiosa og Janteloven, men nei – stabbur og skigard er definitivt på topp 10-listen.

Fortsatt holdes tradisjoner i hevd, og nå er det stadig mer trendy å finne tilbake til røttene. Bokstavelig talt.

Nordmenn har nemlig stor sans for det som kalles vår kulturarv. Og når kulturarv går hånd i hånd med det praktiske er det ikke rart at norske hytteeiere ønsker å gjerde inn hyttetomten på vakkert vis.

Det er gjerne to grunner til at folk bestiller skigard, forteller Knut Bjørnstad i firmaet Norsk Skigard.

– Det er både for å beskytte mot beitedyr, men selvfølgelig også for det rent visuelle og estetiske. Det er ikke til å komme fra at moderne hyttebebyggelse er fristende for sauer som finner gressfrø og annet snadder tett på hyttene, sier han.

Det er ikke nødvendigvis helt kurant å sette opp gjerde rundt hytta, og som en tommelfingerregel skal du alltid søke kommunen og beiteeier om lov. Ønsket om å holde beitedyrene på avstand løses på forskjellig vis – alt fra nettinggjerder til elektriske innhegninger. Men ingen løsninger er så steds-riktige på fjellet som skigarder.

– Mange hyttebyggere lider valgets kvaler når de skal velge arkitektonisk utførelse, mener Martinus Bækken i Gausdal Skigard.

– Det tok av i forbindelse med OL på Lillehammer i 1994; arrangementet skulle jo være et utstillingsvindu for norske tradisjoner for en hel verden, forteller han.

– I denne bransjen, som i de fleste andre, finnes både seriøse og useriøse tilbydere. Det som kjennetegner enkelte lavprisleverandører er lite materiell per løpemeter skigard, og lite tråd til sammenbinding. Når skigarden faller sammen etter få år er leverandøren forsvunnet fra markedet og kunden sitter med et produkt som ikke holder mål, sier Bækken.
Skigarder leveres over hele Østlandet, og Bjørnstad har sågar satt opp skigard i Kristiansand:

– Men aldri helt ned mot sjøen. Det må være hytter som ligger slik til i terrenget at det danner en naturlig avgrensning mot noe helt annet enn svaberg…

Skigarder får du ferdig montert fra cirka 300 kroner per løpemeter i flere varianter og utførelser. De enkleste leveres i gran og furu, med ståltråd som sammenbinding. Mer eksklusivt, og dyrere, blir det om du vil ha einer/vier som sammenbinding. Og, du kan velge å montere selv – hvis du har tid og selvtillit.

 

See Also

SKIGARDSVISE (Stanley Jacobsen)

Heilt innåt skogen står ein skigard, mosegrodd og grå.
Han er heilt nedfalls og søkk isaman,
men som eit minnesmerke her han står.
Ein gong var dette eit viktig stengsel,
som verna åkeren mot krøterfot.

ref.:
Ein skigard kan’kje vara evig, veit du,
kan aldri vara evig.

Kva er ein skigard? Ein skigard er så mange rare ting:
Ei rad med stokkar, sett som eit gjerde,
eller eit stengsel i ditt eige sinn.
Ein gamal fordom, eit raseskille,
hat og misunning, eller aversjon.

ref.:
Ein skigard kan’kje vara evig, veit du,
kan aldri vara evig.

 

© 2019 HYTTEMAGASINET. ALLE RETTIGHETER RESERVERES.
Scroll To Top