Now Reading
Alt klart for piip-show!

Alt klart for piip-show!

  • Det er kaldt, det er hustrig og snart legger snøen seg.  Verken du eller småfuglene elsker årstiden, og de fjærkledte trenger kanskje litt hjelp i matveien..?

Og nordmenn er opptatt av å mate fugler vinterstid. Hvert år blir det solgt over 5000 tonn med solsikkefrø alene! Servering på fuglebrettet er en hyggelig tradisjon, og et morsomt og tidvis vakkert skue. Men samtidig er det kanskje ikke alle som tenker over at man er med på å etablere vaner som ikke er helt enkle å følge opp. De færreste er på hytta over veldig lang tid, og om familien er flinke til å sørge for mat på brettet gjennom en hel juleferie eller påskeferie kan det bli en litt sjokkartet opplevelse for fuglene når det plutselig er stopp i leveransene.

Husk uansett på at fôringsplassen bør være plassert slik at det er kort vei til busker eller trær.

 

Fuglene føler seg usikre hvis det er langt til gode skjulesteder. Det er mye moro å se på fuglebrettet, og fuglenes væremåter og matvaner er et studium verdt. Det er slett ikke tilfeldig hvem som kommer først til maten og hvem som har førsterangen. Noen arter virker enerådende og dominante. Andre forsøker, men må gi tapt. Mens atter andre venter tålmodig på tur (det høres jo nesten menneskelig ut…).

Spettmeisen er stor og virker fryktløs, blåmeisen er en liten hissigpropp som ikke lar seg klå på nebbet mens det er enkelte kjøttmeiser som alltid vinner over de andre. Det er hanner (som har bredere brystripe). Dompap er et av unntakene som bekrefter reglene – der er det nemlig hunnen som er den dominante. For gråspurv og pilfink er grovbrød god mat, mens solsikkefrø er populær mat for meiser, grønnfink og dompap.

Hadde det ikke vært for at det er forbudt i Norge, hadde hampfrø med skall vært en favoritt hos de fleste fugler.  Det latinske navnet er cannabis, så da skjønner du sikkert hvorfor. 

(I Norge er det i utgangspunktet ikke lov å omsette hampfrø men det gis dispensasjoner for hampfrø som er gjort spireudyktige. Det kreves ikke dispensasjon for å importere hampfrø uten skall, mel av hampfrø o.l, til bruk som mat eller fôr).

 

Spekk eller kokosnøtter er populært for meiser og hakkespetter. Havre er gulspurvens favorittkost, men spises også av gråspurv og pilfink (men også mindre sjarmerende gjester som kråker, skjærer og duer). Helkornhvete er kost for finkefugler.

Når det stunder mot høytid og rolig juleferie har du kanskje tid til å gjøre litt ekstra stas på småfuglene. Kanskje ser de med misunnelse på kosen på innsiden av vinduet der de småfryser på brettet..? I så fall kan du med enkle grep lage dine egne kreative fôringsløsninger.

 

Bruk fantasien, og lag dine egne dekorative fuglemateroppheng; du kan bruke pynteepler, furukongler, solsikketopper.  Lag ditt eget fyll av kokosfett og oksetalg med frøblandinger,havreflak, nyper og annet smågodt. Pepperkakeformer er fine å lage dekorative talg-godterier!

 

For at fuglene skal kunne holde seg varme i løpet av natten og på kalde dager, hjelper litt ekstra mat fra mennesker godt. Man behøver heller ikke være redd for å avbryte matingen. Fugler er mobile og har flere steder å spise når maten de oppsøker går tom et sted. Fuglebrettene har en tendens til å være ekstra travle på ettermiddagen, akkurat når det begynner å bli mørkt. Da spiser fuglene for å tåle nattekulden. Om morgenen må de igjen lades med nye fettreserver. Da kommer de ofte til fuglebrettet allerede ved daggry.

Plasser maten en plass fuglene har oversikt, men likevel kort avstand til gjemmesteder i trær og busker.

Ta plastnettingen av meisebollene og plasser dem heller i en beholder, eller en fôringsstasjon som er laget for meiseboller. Da hindrer du både plast på avveie i naturen, og at større fugler stikker av med hele meisebollen.

 

Det er mange fuglematere å velge i. Fuglemateren bør være designet så fuglene ikke kan sitte i maten.  Det er ikke uten grunn det heter «å skite i eget reir…». 

Hvis ikke fuglemateren er enkel å fylle på og å henge opp, kommer du garantert til å kvie deg for å fylle på når gradestokken kryper altfor langt ned. 

Du kan godt supplere ferdige frøblandinger med rester fra egen husholdning, men fuglemat skal ikke inneholde for mye salt. Det er stor forskjell på ulike fabrikater av fuglefrøblandinger. Ofte blandes det inn bønner, tørket ris, linser og erter for å drøye dem. Unngå disse ettersom det bare er større fugler som kan spise denne typen för tørt. Blandinger med en stor andel havre kan du også styre unna; det er nesten bare gulspurv som har havre som favorittmat. 

Du får bedre valuta for pengene om du velger bare solsikkefrø i stedet for en dårlig blanding. 

See Also

 

 

Her er menyen

Havre, brødbiter, kokt usaltet ris: Gråspurv, gulspurv

Talg, ister, spekk, kokosfett och usaltet smør: Bra mat for insektetende fugler som meiser, fuglekonge, trekrypere, rødstrupe og hakkespetter

Villfuglfrø, linfrø: Gråspurv, pilfink, bokfink, bjørkefink, grønnfink, gråsisik, grønnsisik, jernspurv

Eple, pærer, banan, rognebær: Omtyckt mat bland svarttrost, stær, munk, rødstrupe og sidensvans.

Småfrø, for eksempel hirse, villfuglfrø og linfrø lokker til seg småfugler som spurver, finker, stillits og jernspurv.

Havrekli: utmerket for mange fugler.

Solsikkefrø: Grønnfink, kjøttmeis, nøtteskrike, dompap, ,kjernebiter. .

Svarte solsikkefrø: Oljeinnholdet er høyere i svarte solsikkefrø, og er derfor bedre for fuglene hele året. 

Peanøtter: Fettrikt og populært for grønnfinker, meiser, spurver, nøtteskriker. Unngå saltede eller ristede nøtter. 

Live «feed». Denne er for deg som overhodet ikke respekterer privatlivets fred, eller for deg som kort og godt inviterer deg selv til lunsj. Fuglene får mat, du får foto feed. Denne fuglemateren har kamera, og kommer ferdig montert komplett sett med fuglemater, mikrofon, 30m kabel og kamera til å plugge rett i din egen skjerm. 1590 kroner fra www.naturogfri tid.no
Restaurant med én stjerne Snøstjernen er dekorativ med og uten innmat, men fuglene liker den sannsynligvis best med en meisebolle inni. Den er laget i pulverlakkert stål og kommer med vaier til oppheng. Veiledende pris er 195 svenske fra www.wildlifegarden.se/
Matfat i keramikk Helt enkel, i keramikk. Menyen bestemmer du! 299 kroner fra fww.felleskjopet.no.
Mange til bords! Restauranten er døgnåpen, og det er plass til mange. Denne solide fuglemateren i tre har rom for frø, jordnøtter og meiseboller. 429 kroner fra www.felleskjopet.no
Lekkert i metall Her er en fjong sak fra www.jula.no. Den er delt i to separate rom for ulike fôrtyper. Så kan du jo pusse fuglemateren hver jul når du likevel skal pusse sølv..? 249 kroner.
Geometrisk nøttekube En geometrisk kuriositet som skal fylles med jordnøtter. En favoritt til 145 svenske kroner fra /www.wildlifegarden.se/
For fugler med designsans Denne er av frostsikkert glass og kan settes rett på vindusruten. Åpningen i fôrkulen gjør det enkelt for småfuglene å sette seg på glasskanten og spise. Du finner den på evasolo.com for 499 kroner.
New look Nytt design, spennende farge: Fuglene kommer til å like denne, men neppe på grunn av designet. Snarere fordi det er lett å komme til maten... 159 kroner fra www.felleskjopet.no
Dråpemateren Se og bli sett! Denne fuglemateren fester du til vinduet med to sugekopper hvis du vil komme nær lunsjgjestene dine. Eller du kan henge den opp med tau. Du får den hos www.igroshage.no for 240 kroner.
Smaken er forskjellig Noen liker at fuglemateren går i ett med naturen rundt – andre er mer opptatt av at den skal skille seg ut. Det gjør denne! Fo 165 kroner + frakt blir denne mosaikk
Populær nyhet Denne vegghengte fuglemateren henges opp på en skrue, en spiker eller en krok, den tåler all slags vær og kan henge ute året rundt. 449 kroner fra evasolo.com
Overbygd spiseplass En oval fuglemater i plast med «tak» over spiseplassen fra www.clasohlson..no. Denne får du får 100 kroner, og kan festets på rekkverk, henges opp med snor eller monteres på et spyd.
Ovalt matfat Denne er moderne, ingen tvil om det. Det spiller neppe noen rolle for fuglene; de finner maten uansett. 598 kroner fra hageglede.no
Med ekornsikring! Dette er fuglemateren som er garantert ekornsikker..! Som du ser – fuglene kommer til maten, større dyr klarer det ikke. 349 kroner fra www.hageglede.n
© 2019 HYTTEMAGASINET. ALLE RETTIGHETER RESERVERES.
Scroll To Top