Alt klart for piip-show!

Det er kaldt, det er hustrig og snart legger snøen seg.  Verken du eller småfuglene elsker årstiden, og de fjærkledte trenger kanskje litt hjelp i matveien..?

Og nordmenn er opptatt av å mate fugler vinterstid. Hvert år blir det solgt over 5000 tonn med solsikkefrø alene! Servering på fuglebrettet er en hyggelig tradisjon, og et morsomt og tidvis vakkert skue. Men samtidiger det kanskje ikke alle som tenker over at man er med på å etablere vaner som ikke er helt enkle å følge opp. De færreste er på hytta over veldig lang tid, og om familien er flinke til å sørge for mat på brettet gjenom en hel juleferie eller påskeferie kan det bli en litt sjokkartet opplevelse for fuglene når det plutselig er stopp i leveransene.

Husk uansett på at fôringsplassen bør være plassert slik at det er kort vei til busker eller trær.

Fuglene føler seg usikre hvis det er langt til gode skjulesteder. Det er mye moro å se på fuglebrettet, og fuglenes væremåter og matvaner er et studium verdt. Det er slett ikke tilfeldig hvem som kommer først til maten og hvem som har førsterangen. Noen arter virker enerådende og dominante. Andre forsøker, men må gi tapt. Mens atter andre venter tålmodig på tur (det høres jo nesten menneskelig ut…).

Spettmeisen er stor og virker fryktløs, blåmeisen er en liten hissigpropp som ikke lar seg klå på nebbet mens det er enkelte kjøttmeiser som alltid vinner over de andre. Det er hanner (som har bredere brystripe). Dompap er et av unntakene som bekrefter reglene – der er det nemlig hunnen som er den dominante. For gråspurv og pilfink er grovbrød god mat, mens solsikkefrø er populær mat for meiser, grønnfink og dompap.

Spekk eller kokosnøtter er populært for meiser og hakkespetter. Havre er gulspurvens favorittkost, men spises også av gråspurv og pilfink (men også mindre sjarmerende gjester som kråker, skjærer og duer). Helkornhvete er kost for finkefugler.

Når det stunder mot høytid og rolig juleferie har du kanskje tid til å gjøre litt ekstra stas på småfuglene. Kanskje ser de med misunnelse på kosen på innsiden av vinduet der de småfryser på brettet..? I så fall kan du med enkle grep lage dine egne kreative fôringsløsninger.

Bruk fantasien, og lag dine egne dekorative fuglemateroppheng; du kan bruke pynteepler, furukongler, solsikketopper.  Lag ditt eget fyll av kokosfett og oksetalg med frøblandinger,havreflak, nyper og annet smågodt.  Pepperkakeformer er fine å lage dekorative talg-godterier!

Fargerike fuglematere i klynge fra fuglebo.no.  De koster 195 kroner pr. stk og fås i mange farger.

"Born in Sweden" har vunnet designpris, og er laget i resirkulert plast.  Den festes med sugekopp.  Finn den på www.4m.se

Her er fuglematere i flere prisklasser:  Øverst til venstre "Middelhavsvillan" fra fuglebo.no til 420 kroner. Den munnblåste glasskulen fra EvaSolo festes til grener; prisen er 399 kroner. Den håndlagete dompapen til høyre får du hos hobbynett.no til 95 kroner.  Nederst til venstre en billigløsning i tre etasjer fra select.no til 79,90 kroner.  Den munnblåste glassbeholderen på eget staiv fra EvaSolo er elegant, men også relativt kostbar; du må ut med 1099 kroner, mens fuglemateren som du setter på vindusglasset gir deg nærhet til måltidet for 149 kroner.  Den finner du hos naturofritid.no

Stats read: 
2 850
Stats like: 
0