• En titt under skallet på Cobb-grillen viser hvordan systemet virker.

  • En pakke grillbriketter av bambus til 69 kroner er egentlig unødvendig, men litt eksotisk..? Det går like bra med vanlige briketter.

  • Landmanns grillpad til 29 kroner er renslig og tenner kjapt. Du slipper å søle med tennvæske (som likevel er fy-fy..!)

  • Grillen har overraskende raus grillflate, men om du har mange gjester og sevrerer flintstek til alle, sliter du nok likevel.

  • Med denne bryteren regulerer du en elektrisk vifte som virkelig får fart på prosessen: Det loves varm grill på 3 minutter, og Lotusgrillen holder faktisk hva den lover.

  • Tre gode alternatvier til engangsgrillen – fra Landmann, Lotus og Cobb. De to siste leveres med bæreveske.

Død over engangsgrillen!

Ja, vi elsker grillopplevelser – enten vi bruker engangsgriller til en tier eller enorme gassgriller med fire brennere, sidebord og en småsvett grillkokk med prestasjonsangst. Vi mener det må finnes fornuftige mellomting som både kan brukes på hytta og på tur. Hyttemagasinets valg falt på en tradisjonell kullgrill og to spennende nykommere.

Vi innrømmer gjerne å ha et anstrengt forhold til engangsgriller; både av miljøhensyn og fordi vi mener maten fortjener bedre. Men en ting er å kritisere noe som er populært og praktisk for nordmenn flest; noe annet er å presentere alternativer.

Samtidig synes det å blåse en «trekull-vind» over landet, kanskje særlig i profesjonelle kokkemiljøer. Etter en periode der gassgriller var det eneste saliggjørende, mener nå stadig flere proffer at kullgrill er det eneste som holder. Derfor valgte vi bort opplagte gassdrevne alternativer fra ledende leverandører, og plukket med oss en tradisjonell modell fra Landmann og to annerledes produkter med flere kvaliteter.

Det er interessant å registrere at det fra mange hold advares på det sterkeste mot å bruke sommerens storselger på flaske – nei, det er verken øl, vin eller gin, det er selvfølgelig tennvæsken.

Og det er lett å skjønne hvorfor når vi vet at altfor mange av oss er utålmodige i matlagingsprosessen; det er jo nærliggende å tenke at den gjennomsnittlige nordmann i feriemodus tror at sommerkoteletter skal ha en umiskjennelig bismak av tennvæske fra Blåtind. Når grillmesteren synes det tar litt for lang tid fra opptenning til action, spruter man jo gjerne på litt ekstra. Det er fy-fy av veldig mange årsaker…

Men testgrillene har alle sammen andre og bedre løsninger. Til den bærbare grillen fra Landmann brukte vi produsentens «grillpad»; en praktisk pose med nok grillkull til en hyggelig kveld, pakket i papir som er forbehandlet med en dæsj parafin.

Lotusgrillen og Cobb lar seg tenne med henholdsvis medfølgende tennpasta og opptenningsblokker. Etter en kveld med pølser, grillspidd og et helstekt stykke entrecôte på 2 kg nøler vi ikke med å konkludere slik: Dette er svært gode alternativer for deg som vil ha med deg grillen på tur. Eller kanskje like gjerne for deg som har gått fra ett til fire bluss og er er ferdig med voksesyken. Vi likte alle tre, på hvert sitt vis. Det kan du lese mer om her:

Landmann kullgrill med lokk 699,- Vekt: 7 kg 

Denne bærbare kullgrillen fra Landmann viser seg å være aldeles utmerket til sitt bruk. Den virker robust og enkel i konstruksjonen, og når føttene er innfelt og lokket låst med den enkle låsemekanismen er den enkel å bære med seg. Det kan kanskje innvendes at 7 kg er i overkant av hva man ønsker å drasse med seg, men på kortere turer, og for strandhogg per båt, er det uproblematisk for de fleste.

Landmanns grillpad er 1 kg grillkull pakket i parafinbehandlet papir, og viser seg å være svært effektiv. Den tenner lett og det tar virkelig ikke mange minuttene før vi har ideelle glør. Kullgrillen har mulighet for lufting både under grillkullene og i lokket, noe som gjør det enkelt å få riktig trekk.

Men – og det er i hvert fall en viktig presisering – denne grillen blir veldig varm: Det er selvfølgelig helt naturlig, men du skal være forsiktig med hva du setter den på, og om du skulle ha behov for å flytte den bør du også ha tatt med deg grillvotter eller grytelapper. Både håndtak og de utfellbare føttene, blir så varme at du ikke ønsker å berøre dem før grillen har fått stå en god stund. Grillen er ikke mer komplisert sammensatt enn at den er svært enkel å tømme etter bruk; snu den opp-ned så er kullrestene borte. Alt i alt et godt valg for deg med mindre behov, og for deg som ikke ønsker å grise med engangsgrillen etter bruk.  Forhandles av de store kjedene, blant annet Maxbo.

Lotusgrill 1490,- Vekt: 4,6 kg

Denne nyheten liker vi umiddelbart. Den marekdsføres som «os- og røykfri». Lotusgrillen er definitivt transportabel med sine 4,6 kg, og den leveres da også med bæreveske. I lihet med Cobb-grillen er den designet slik at fett fra grillristen ikke kan dryppe ned på trekullet. I tillegg er den konstruert slik at den ikke blir varm utvendig: Den fargerike basen er laget i plastmateriale som ikke leder varme og som heller ikke er i direkte kontakt med de delene av grillen som holder høy temperatur.

Grillristen og den innerste skålen tåler maskinoppvask, og grillkullet ligger i en lukket beholder. Opptenning av grillen er en historie for seg: En innebygget, batteridrevet (4 stk AA-batterier) vifte gjør grillen klar etter 3-4 minutter, og det er faktisk ingen overdrivelse. Med grillen fikk vi 1 kg spesialbriketter i bambus, men det er ingen forutsetning. Du kan like gjerne bruke vanlig kull eller briketter (som nok holder varmen lenger). En liten porsjon brennpasta fra flasken vi fikk med, og en fyrstikk, er alt som skal til før viftesystemet sørger for at kullet blir varmt rekordfort.

Viften kan du regulere trinnløst. Grillen blir definitivt varm nok til å håndtere tøffere oppgaver enn å grille pølser. I vår test brukte vi den blant annet til å brune en hel entrecôte som senere fikk godgjøre seg på Cobb-grillen. Med en grillflate på 34 cm i diameter er det plass til mer enn du tror… Også rengjøringen er av det enkle slaget. Grillen demonteres og stålinnmaten kan gå rett i oppvaskmaskinen. Denne grillen anbefaler vi gjerne, og vi ser ikke bort fra at den kan komme til å bli primærgrill i vår husholdning. Vi hadde nok gjerne sett at den i likhet med Cobb-grillen hadde et lokk som kunne gitt større effekt når vi har behov for indirekte grilling. I 2014-kolleksjonen er det også laget et lokk. Du får den i Norge hos  cdon.no, tretti.no og storkjokkenutstyr.no

Cobb grill 1395,- Vekt: 4 kg

Cobb-grillen selges ikke over disk i de ledende kjedene i Norge, men kanskje bør andre enn nettbutikkene vurdere å ta den inn? Cobb-grillen er nemlig mer enn en grill. Som ekstrautsyr får du både stekeplate, en enkel grillrist, wok-panne og en rillet grillpanne. Du skal kunne bake, steke, woke og dampkoke med Cobb-grillen.

Men i vår test handlet det altså utelukkende om grilling. Kullene (eller brikettene) ligger i en egen kurv, og den medfølgende teflonbelagte standardgrillplaten er konstruert slik at fett fra grillmaten ikke kan dryppe ned i kullene; smart nok! Til opptenningen kan du for eksempel bruke opptenningsblokker under brikettene. Her er det ingen ekstrahjelp i form av egen vifte, men det tar ikke mer enn 15 minutter før vi er fornøyd med varme og grått belegg på brikettene. Vi brukte 8 briketter, og de holdt faktisk varmen lenge nok til at vi kunne holde det gående i minst en time.

Cobb-grillen er konstruert i børstet rustfritt stål, og selve den utvendige beholderen er beskyttet mot varmen gjennom gummiforinger. Dette betyr at heller ikke Cobb-grillen blir varm utvendig, og den kan faktisk flyttes på midt i stekeprosessen dersom du skulle ha behov. Det medfølgende lokket er selvfølgelig genialt for vårt formål som var å langsteke et stort stykke kjøtt. En annen detalj for viderekommende er at du kan helle vann, øl eller vin i grillskålen dersom du ønsker hjelp til mer saftig kjøtt. Også Cobb-grillen kan gå rett i oppvaskmaskinen, men den er uansett lett å rengjøre med en grytesvamp eller tilsvarende.

Det er vanskelig å se opplagte svakheter ved Cobb-grillen. Den er lettest av våre tre testobjekter (4 kg), den leveres med bæreveske og du får altså mye morsomt ekstrautstyr dersom du føler behovet for å steke egg eller woke. I tillegg virker det som en svært solid konstruksjon med kvalitet tvers gjennom. Forhandlere i Norge: maxfritid.no og maritim.no.

Tennvæske er ut! Alle andre alternativer er inn. Du kan kjøpe kull i ferdig behandlet pose, du kan sjokkstarte kull og briketter med en skibrenner eller du kan bruke opptenninngsblokker som finnes i flere varianter. Hvis du likevel MÅ bruke tennvæske, husk at du IKKE bruker bensin, rødsprit eller andre altfor flyktige væsker.

Ikke begynn å grille før kull eller briketter har fått en grå overflate. Tålmodighet er faktisk en dyd når du griller. Ta deg et glass mens du venter!

Tørk av all overflødig marinade på kjøttet for å unngå flammer. Slå hardt ned på fett som flammer opp; en dynkeflaske er grei å ha.

Direkte grilling er den raskeste måten å grille pølser, hamburgere og koteletter på. Indirekte grilling benyttes når man skal grille større kjøttbiter, for å kunne grille indirekte må du ha en grill med lokk – for eksempel en kulegrill. For å skape en ovnseffekt, griller man med lokket stengt. 

Er du lei av griseri? Legg aluminiumsfolie i bånn av grillen; da blir rengjøringsjobben litt enklere og litt rensligere…

Arikkelen ble første gang publisert i Hyttemagasinet nr. 5/2012.

Stats read: 
3 161
Stats like: 
2