Now Reading
Høydetrening for firbente sprekinger?

Høydetrening for firbente sprekinger?

  • Luna (4) er en toller som mer enn gjerne er med eieren Jens Petter Gjelseth på hyttetur. Hun jobber som «hyttereporter» i Hyttemagasinet.  

Papps’n er opptatt av kosthold og mosjon. «Man har ingen garanti for å leve lenger, men det blir i alle fall bedre kvalitet over livet, kropp og sjel om man er i brukbar form», er hans mantra.

Nå har han begynt å forske på dette når det gjelder lille meg også. Er det like virkningsfullt med høydetrening for firbente som for Johannes Høsflot Klæbo og Alexander Kristoff?

Forske er vel kanskje å ta litt hardt i. Men han kontaktet i alle fall eksperter på området.

Veterinær Hilde Heggen i Anicura smilte nok litt for seg selv da hun fikk denne henvendelsen. Papps’n er jo seriøs når han vikler seg inn i den slags tematikk. Like seriøs som når vi skal på hytteturene våre. Det er alltid planlagt: Hvor går vi i dag? Hva er best for lille meg? Hva skal vi spise?

Her er veterinærens svar:

– Høydetrening for hunder er en noe søkt problemstilling. Jeg tror ikke dette gjøres i stor grad. Det er gjort noen få studier på hunder som oppholder seg i høyden. Jeg skal gjøre mitt beste for å svare deg og Luna likevel.

– Blir hundene sprekere av å «bo i fjellet»?

– Dette har jeg ikke funnet noen studier på, men hunder tilpasser seg tynnere luft slik mennesker gjør. Dermed er det grunn til å tro at oksygenopptaket øker og at de får økt kondisjon. Direkte prestasjonsfremmende effekt av høyde har ikke blitt målt – kun fysiologiske tilpasninger hos dyret. Jeg har ikke sett studier hvor det er testet om høydeopphold øker prestasjonen for brukshunder eller løpshunder.

– Blir hunden enda bedre venn med oss mennesker om den får være mye med oss mennesker i fjellet?

– Her forstår jeg ikke hva du mener. Om den blir bedre venn med mennesker av å oppholde seg i høyden? Dette er det ingen grunn til å tro.

Papps’n tygde litt på dette svaret, mumlet litt om at uansett så er det positivt, og fortsatte som om han var glad og fornøyd.

– Hvor høyt opp (i fjellet) må hunder før de ikke tåler høyden lenger? Er det snakk om akklimatisering slik fjellklatrere må gjøre det? 

– Dette er ikke testet, men hunder kan få høydesyke. De trenger trolig akklimatisering på nokså lik linje med mennesker. Studier har indikert at de blant annet får økt EPO ved opphold over 3000, sier Hilde.

– Er det noe man må ta hensyn til med hund i høyden? 

–  Den bør ta det med ro uten større anstrengelser de første ukene i tynnere luft inntil den får tilpasset seg lavere oksygenkonsentrasjon i luften. Vi snakker her om fjellområder i høy høyde tilsvarende høyder som vil kunne kreve tilpasning hos mennesker, ikke norske fjellområder på 1000 moh. Man kan følge de samme prinsippene som for mennesker.

Jeg tenker det er mest aktuelt å diskutere problemstillingen «Hund som flytter eller skal på ferie til fjellområder i land som Ecuador eller lignende». Jeg antar det er lite aktuelt å ta med seg hund på høye fjelltopper med stor risiko for høydesyke for mennesker og som krever gradvis høydetrening i forkant. Dette er etisk betenkelig og er en unødvendig risiko for hund, avslutter veterinær Hilde Heggen.

Dagens rapport ga papps’n et par grå hår ekstra, men meg ro i sjelen. Jeg vil ikke noe høyere enn Skeikampen og dalstrøka der omkring uansett.

Jeg gleder meg allerede til neste hyttetur.

© 2019 HYTTEMAGASINET. ALLE RETTIGHETER RESERVERES.
Scroll To Top