Now Reading
Joika-krise!?!

Joika-krise!?!

  • Man skal være forsiktig med å tukle med en norsk klassiker..!

Kjapp ferdigmat spiser opp markedsandeler fra middag på boks, skal vi tro salgstallene. Men noen hermetikkfavoritter holder stand. De hermetiske middagsrettene solgte for 296,7 millioner kroner i 2008, mens det falt til 208,6 millioner i 2018, en nedgang på 30 prosent.
Markedsdirektør Stian Lund i Orkla Foods Norge, som blant annet eier Trondhjems, påpeker at deres bestselgere, Spaghetti à la Capri og brun lapskaus faktisk øker i salg.
– Den står seg veldig godt, og dekker et behov for trygge merkevarer med kjente og kjære smaker, i tillegg det rent praktiske med at du kan ha hermetikken på hytta, i båten eller nede i boden, sier han. To andre bestselgere, Norturas Joika og Snurring, holder også stand, med sterke posisjoner hos store brukergrupper. Særlig unge er storforbrukere av Joika.

Joika-eventyret startet for over 50 år siden. Trondheimsmannen Jørgen Nordskar ble kontaktet av bysbarnet Trygve Hollup. Hollup hadde arvet en hermetikkfabrikk og trenger noen som kunne selge boksene som ble laget på fabrikken hans.

Nordskar ville ikke selge Hollups hermetikk, men tilbød seg i stedet å bistå fabrikk-eieren med utvikling av nye produkter. De to samarbeidspartnerne komførst opp med turmatklassikeren Snurring. Men Nordskar var ikke fornøyd med resultatet.

– Den var ikke så delikat, og smaken var ikke god. Det var for det meste erter og fett, sa Nordskar til Hyttemagasinet for noen år siden.

Det måtte bli kjøttkaker. Og billig reinsdyr.

 


7 x Joika

Problemer med ideer til middag på hytta? Her har du sju forslag til middagsmeny som alle tar utgangs­punkt i en Joika-boks.

1:  Joikakaker fra to bokser skrapes for saus og pakkes i kålblader som er løsnet fra hodet og kokt er par minutter for å bli myke. Bladene festes med tannpirker. Rulettene legges tilbake i sausen og kokes. Spe sausen om nød­vendig slik det står på boksen. Serveres med potetstappe laget fra pose.

2. To bokser Joikakaker has i gryten, varmes og får følge av en boks ananas i biter, pluss en del av saften til speing. Serveres med ris.

3. To bokser Joikakaker hakkes i biter og blandes med en boks tomater. En stor løk finhakkes og has i sausen. Serveres med spaghetti som Spaghetti Bolognese. Med et dryss av parmesan fra boks, helst, eller om man vil spandere­ av frokostosten.

4. To bokser Joikakaker som serveres med ertestuing av poser og potetstappe fra pose.

5. Betasuppe laget efter oppskriften­ på posen, pluss to bokser Joika­kaker oppi med sausen og det hele. Pluss en boks aspargesbønner og resten av kålhodet i biter.

6. To bokser Joikakaker servert med kålrabistappe av pose pluss potetball på pose, laget efter oppskriften­ på posen.

7. Tomatsuppeposen lages med 3/4 av angitt væske. Joikakakene skjæres i småbiter og has i, pluss løk hvis man har. Så lager man hvit saus – som også finnes på pose, og tar frem lasagneplatene. I formen legges lagvis hvit saus, lasagneplater og joikatomatsaus. Resten av gulostskorpen hakkes fint, hvis man ikke har rivjern, og drysses over, litt innimellom også, hvis det er rikelig igjen av osten. Formen skal stå i ovnen i tre kvarter. Har man ikke stekeovn, kan formen dekkes helt til med folie og settes på rist i peisen.


 

Dermed startet eksperimenteringen med det som skulle bli en av tidenes hermetikk-suksesser i Norge. Nordskar hadde tenkt nøye gjennom hvordan det ferdige produktet skulle være.

Han ville ha små bollerr, og ulike størrelser ble vurdert. Det skulle være så mange at en familie på 4-5 personer skulle få noen stykker hver.

Konkurrentene hadde tynn saus, men gründerne ville at kjøttbollene skulle ha en konsentrert, tykk saus. Dermed kunne den spes slik at alle rundt bordet fikk nok.

Og historien bak reinsdyr-kjøttet?

 

På den tiden var reinsdyrkjøttet billigere enn okse, og med reinkjøtt fikk man viltsmaken på kjøpet.

Produktet måtte ha et navn og siden de inneholdt reinkjøtt var det naturlig med noe samisk. Det eneste samiske ordet de kjente var «joik», og det var jo et ord de fleste har et forhold til. Dermed ble navnet Joika.

Vi kjenner ikke den delen av historien, men det er nærliggende å tro at Nora Brockstedts MGP-slager «Voi Voi» i 1960 hjalp godt…

For å understreke det samiske uttrykket laget kunstneren Knut Yran en illustrasjon der Joika-navnet på boksen ble skrevet med hvite bokstaver som om det skulle vært skåret ut i bein.

I USA ble ikke julenissens trekkdyr i boks noen bestselger og lanseringen i Tyskland slo heller ikke særlig an. I Norge har likevel salget holdt stand.

Hermetikkens historie går i hvert fall tilbake til seilskipenes tid. Da kokte man maten og la den på tønner som deretter ble forseglet med voks. Slik kunne man ha fersk mat tilgjengelig på lengre sjøferder, fullstendig bakteriefritt.

 

 

Det selges fortsatt hermetikk i Norge, i bøtter og spann og bokser.

Metoden som benyttes ved hermetisering i dag er den samme som for hundrevis av år siden. De lufttette boksene med middag varmes opp til 120 grader i ti minutter. Dermed blir de sterile, og behandlingen gir maten tilnærmet ubegrenset- holdbarhet.

Men nå skal du altså få Joika i poser – også.

– Fargen på emballasjen vil være den samme, og man vil absolutt kjenne igjen Joika. Men vi har i det siste sett at salget på boksmat går litt nedover. Så nå vil vi fornye oss og nå ut til nye kundegrupper, sier produktsjef i Nortura Ida Mellbye Løvås som legger til at du fortsatt skal kunne finne Joikakakene på boks.

 

Joika på twitter:

@oysteinhauge:
Etter 54 år på boks hamner Joika-kakene i plastposar klare for mikroen. Og så Joika, då! God gammaldags ganning skulle han hatt, produsenten

‏@Stinagb:
Joikakaker, trøndersodd og fiskeboller kommer aldri inn i mitt hus!

@Aslakbjorn
Helt opp til pinlig sein alder fikk jeg servert joika i stede for for pinjekjøtt på juleaften på bakgrunn av smakspreferanser. En ekte samegutt her altså.

 

© 2019 HYTTEMAGASINET. ALLE RETTIGHETER RESERVERES.
Scroll To Top