Now Reading
Uten kaffe stopper Norge

Uten kaffe stopper Norge

  • Nordmenn er mye rart, og blant annet et av verdens mest kaffedrikkende folkeslag. 

+3
View Gallery

Samtidig er vi moderne, og vi følger gjerne trender. Vi kjøper like gjerne en latte som en kopp vanlig kaffe, kaffelars er historie mens kaffetrakteren i lang tid har vært vår beste venn. Og salget av kapselkaffemaskiner har eksplodert. Du får maskiner i alle prisklasser, og ikke rent få synes å ha en barista imagen. I tillegg til en god slump syre…

Derfor er det også spennende når det dukker opp nyvinninger på markedet, eller når en tilsynelatende simpel innretning påstås å lage den beste kaffen.
Hyttemagasinet har testet to innretninger som har et par ting felles: De lager en god kopp kaffe, og det er lite hokuspokus forbundet med prosessen.
Wilfa har slått på stortromma når de har laget sin nye serie kaffetraktere. De har fått med seg barista og kaffeguru Tim Wendelboe – og sammen hevder de å «gjenskape og videreutvikle den nordiske kaffen»
Wilfas nyeste modell har fått navnet Svart Presisjon, og presenterer seg selv som et vakkert stykke designkunst: Her er det børstet aluminium, den oser av soliditet i materialvalg og kaffetrakteren er på grensen til vakker og majestetisk med avtagbar vannkolbe, en bue som omslynger kanne og filterholder, og en varmeplate med tyngde.

Men vi er altså mer interessert i funksjon og resultater enn brukskunst, og tilstår gjerne at vi synes 3000 kroner for en kaffetrakter er drøy kost. Det er fristende å tenke at du kan få 20 kaffetraktere for samme prisen på Biltema, men det er jo bokstavelig talt et billig poeng. Det skal også nevnes at Biltema-trakteren var en av mange som fikk strykkarakter i Norsk Kaffeinformasjons test av kaffetraktere…
Vi erfarer at Wilfas Svart Presisjon lager god kaffe, og vi tar produsentens ord for at den trakter kaffen på riktig tid og med riktig temperatur selv om vi synes kaffen er merkelig lunken uta vtrakteren. Kaffen er kort og godt god, verken mer eller mindre. At trakteren har dobbelt vegg i filterholderen for å unngå temperaturtap og egen varsler for kalkavleiringer noterer vi som et artig pluss, men heller ikke mer. For meg er det faktisk et mer interessant poeng at både filterholder og varmeplaten er mørk. Det betyr at jeg endelig har en trakter som ikke blir kaffebrun etter kort tid.
At den bråker som et uvær under trakteprosessen er litt overraskende; hvor mye lyd skal til for å få varmt vann..?

Konklusjonen: Estetisk flott, lager god kaffe, drøy pris. Så får du  selv mene noe om det er verdt å investere noen tusen kroner i noe du bruker hver dag og som lager noe du drikker 160 liter av hvert år.
Kanskje det..?

 

AeroPress er en helt annen historie. Vi leste et annet sted at den minnet mest om en brystpumpe, og det er vanskelig å være helt uenig: ymse billige plastdeler satt sammen på finurlig vis blir altså en kaffemaker som mange er panegyrisk henrykte over. Den koster 460 kroner som jo er billig, men på den annen side koster den neppe mer enn en 50-lapp å lage…
Det er sannsynligvis tillagingsprosessen som gjør at dette blir bedre kaffe enn vi er vant til. AeroPress ble funnet opp av Alan Adler, samme mann som oppfant Frisbee. Målet var å kombinere alle bryggemetoder i én optimal metode.
Denne metoden gjør at kaffen ikke blir så bitter som vi er vant til, og den blir heller ikke så syrlig. Det gir en overraskende hyggelig smak, så får det være opp til den enkelte å dosere kaffemengde, malingsgrad og kontakttid. Prosessen fra start til ferdig kopp kaffe bør ikke ta mer enn et minutt, men kan synes noe omstendelig. I hvert fall synes vi det var en smule tuklete første gangen. Men da vi først skjønte hva som skulle hvor av de ulike plastdelene gikk det greiere.
Jeg er ganske overbevist om at det blir den gode, gamle kaffetrakteren som blir valget når vi får gjester, men samtidig er jeg også sikker på at jeg likte smaken på kaffen fra AeroPress så godt at den meget vel kan bli valget en tidlig søndags morgen; på hytta eller hjemme, om det bare er jeg som skal ha kaffe.

 

See Also

Jeg tilstår gjerne at jeg har siklet på en kapselmaskin, men samtidig har det slått meg at hvis et selskap på 8 skal ha hver sin cappuccino blir det lite selskapelighet på baristaen på kjøkkenet; det tar nemlig laaang tid.
Nåvel, tillat oss å anbefale både Wilfa Svart Presisjon og Aeropress. Til hvert sitt bruk.

Det er ikke lenger kontroversielt at 3-5 kaffekopper om dagen kan være godt for kroppen. Men kaffetrakteren danker ut espressomaskinen når det gjelder helseeffekter om du skulle ha trodd noe annet.
Kaffe er blant de drikkene vi heller i oss mest av i verden, og nordmenn er et av verdens mest kaffedrikkende folkeslag.Det meste som finnes av forskningsresultater i dag, tyder på at 3-5 kopper kaffe om dagen henger sammen med en redusert risiko for flere sykdommer. Det gjelder blant annet diabetes, Parkinsons, Alzheimers, nyrestein, gallestein, tykktarms-kreft, endetarmskreft og leverkreft. Den positive helseeffekten er imidlertid avhengig av hvilken type kaffe du drikker.For noen år siden offentliggjorde norske forskere resultater som viste at kaffe står for over 60 prosent av antioksidantene vi får i oss i det norske kostholdet. Det er ikke fordi det er ekstremt mye antioksidanter i kaffen, men fordi vi drikker så mye av den.Den populære espressoen, og alle de assosierte kaffevariantene som kaffe latte, cappucino, cortado, americano og kaffe mocca, er ikke like sunne som traktekaffen. Årsaken er at drikken ikke filtreres gjennom papir som fjerner skadelige fettstoffer.
Men kaffe kan også inneholde stoffer som virker negativt på helsa. Det gjelder for eksempel fettstoffene cafestol og kahweol.
Disse stoffene er for eksempel knyttet til økt kolesterol og økt fare for hjerte- og karsykdommer.Det er nettopp her kaffetrakteren har en fordel. Disse fettstoffene fester seg nemlig i kaffefilteret, og fjernes til en viss grad fra kaffen.

Det er bare i Finland det drikkes mer kaffe per innbygger enn i Norge. Gjennomsnitts-nordmannen bruker drøye 9 kg kaffe i året, – det vil si at vi i gjennomsnitt drikker ca. 3 kopper kaffe per dag; ca. 160 liter kaffe i løpet av året.

Kjelen
«Ren kjele, fortrinnsvis av rustfritt stål» sier man i Norsk Kaffeinformasjon. De færreste som fortsatt sverger til kaffe-lars bryr seg særlig om det. Kaffen skal trekke i 6-8 minutter.
Kaffetrakter
Tilbered ikke mindre kaffe enn halve mengden trakteren er konstruert for å ta maksimalt, mener ekspertene – fordi kontakttiden blir for kort. Hvite papirfilter gir den beste kaffesmaken, mens brune papirfiltre angivelig setter smak på kaffen.
Espresso
Espresso er ikke en egen type kaffe, men en tilberedningsmetode som krever at vannet presses gjennom kaffen under trykk. Vannets temperatur bør holde 90 0C, og trykket i filter-holderen bør være 9 bar. Er espressoen riktig tilberedt, dannes det et fint, jevnt og gyldenbrunt skum på toppen – crema.
Presskanne
La kaffen trekke; 4-5 minutter om du bruker filtermalt kaffe; 6-7 minutter om du bruker kokemalt.
Manuell filtrering
Det enkleste er ofte det beste. Mål opp riktig mengde filtermalt kaffe i en filterholder. Filterholderen settes over en forvarmet kanne. Kok opp vann og hell det nykokte vannet over kaffen i filteret.
Mokkakanne
Mange som tror de lager seg en kopp espresso, lager seg egentlig en kopp mokka. Mokkakannen gir en intens kaffe som smaker litt bittert, men du vil ikke få den samme fine cremaen som danner seg på en riktig tilberedt espresso.
Aeropress
AeroPress er en slags mellomting mellom manuell filtrering og presskanne og har i løpet av kort tid vunnet tilhengere over hele verden. Grunnen er at den er enkel å bruke men først og fremst lager god kaffe.
© 2019 HYTTEMAGASINET. ALLE RETTIGHETER RESERVERES.
Scroll To Top