Now Reading
Tilpass tilbygg – kapittel 2

Tilpass tilbygg – kapittel 2

Hei Marianne & Rolf

Jeg har tatt utgangspunkt i at dere kan bygge en hytte som er ca. 70kvm BYA (bebygd areal).

I reguleringsplanen vil det fremkomme om det er 70 kvm bebygd areal (BYA), bruksareal (BRA), og eventuelle restriksjoner i etasjeantall og høyder.

Ofte brukes bebygd areal (BYA) for beregning i områder med spredt bebyggelse. Litt forenklet er det fotavtrykket til bygget, og ofte er det supplert med en regulering på maks høyde på bygget. På denne måten kontrolleres volumet som bygges. Det er mulig å lese seg opp til hvordan de forskjellige arealene beregnes, i en 64 siders litt tørr veiledning som heter «Grad av utnytting».

Ut ifra skissetegningen dere sendte meg kan de se ut til at dere har ca. 54 kvm BYA – dvs. inkludert yttervegger. Har skissert opp en løsning med et tilbygg slik at det til sammen er ca. 70 kvm BYA.

Jeg synes det er kjempefin idé å beholde de gamle tømmerveggene – de gir karakter og egenart til hytta. For å få til 3 soverom ekstra har jeg flyttet kjøkkenet ut i stua. Det var en vedkomfyr i hvert rom slik jeg kunne se fra bildene, men for å få til to separate soverom uten gjennomgang i den eksisterende delen av hytta, har jeg fjernet den ene i stuen.

Jeg ville ikke ha bygget ut noen soverom fra stuen fordi det er fint å få sola inn fra sør og vest her. Tilbygget er ganske enkelt, med en entré med plass til oppbevaring av klær, et bad, og et soverom.

I entreen er det en relativt bratt trapp opp til en hems hvor det er mulig å få til et soverom som riktignok får liten takhøyde. Jeg fjernet den eksisterende entréen og flyttet den heller til østsiden slik at dere heller kan legge inn et større vindu eller terrassedører mot vest.

Tilbygget er forskjøvet litt i forhold til eksisterende hytte slik at dere kan få sol fra morgen til sen ettermiddag inn i fellesrommet eller stue med åpen kjøkkenløsning som vist her. Jeg hadde ikke vært redd for å gjøre vindusfeltene større selv om det er en eldre hytte. Det kan være en veldig fin kontrast og dere får skogen inn i hytta på et vis.

Synes det er mer riktig å lage tilbygget som et «bygg ved siden av eksisterende» enn som en forlengelse. Særlig når dere ønsker å ta vare på tømmerveggen. Det kan fort bli en litt uheldig overgang mellom eksisterende tømmervegger og det nye veggmaterialet.

I snittet ser dere en mulig løsning på taket – det at de to takene møtes i ett lavpunkt mellom eksisterende og nytt krever en god teknisk løsning ettersom snø vil samles her. Men det er gjort andre steder og ettersom dere har tenkt til å skifte ut taket er det en mulighet til å tilrettelegge for det. Et fint referanseprosjekt her, er en hytte tegnet av Kolman Boye Architects på Vega.

I snittet ser dere også et forslag til å få inn en delvis overbygget terasseflate – det kan være herlig på sommerdager med litt yr i luften hvor man vil åpne opp mot ute – dette vil kunne bli en forstørring av stuen og kjøkkenet uten at det nødvendigvis teller som flere kvm, litt avhengig av beregningsmetode. Ved å vippe undersiden av takutstikket opp, vil dere få inn mere lys.

Det kan nok bli litt trangt og litt lite plass i stuen/kjøkkenet. Kanskje dere vil se av denne løsningen at dere ønsker å redusere med noen soverom, og kan hende dere heller vil bytte ut de to mindre soverommene i 1.etasje og slå rommene sammen til en stue eller ha kjøkkenet her. Dette avhenger nok litt av om dere søker mer komfort når dere drar på hytta, eller om dere godt kan sove i køyesenger flere på ett rom.

Samtidig så ser jeg også at ønsket om å ta vare på noe av det gamle tømmeret gjør at det ikke nødvendigvis blir den mest arealeffektive hytta. Særlig med tanke på antall soverom dere ønsker.

See Also

Et alternativ som kanskje kunne gitt dere den beste løsningen er faktisk å starte helt på ny, det er jo tross alt ikke så mye dere ønsker å beholde av den eksisterende hytta. Jeg hadde i hvert fall vurdert om løsninger ved et nytt hyttebygg vil kunne oppfylle alle ønskene deres.

Håper dere fikk noen innspill som kan hjelpe dere med å finne riktig vei fremover.

Så er det kanskje bare å vente å se om reguleringsplanen blir godkjent.

Hilsen Lena Johansen

Master i Arkitektur

 

 

Tilbake til spørsmål fra hytteeierne:
Interiørkonsulent Harriet Bjørnson Lampe svarer:
Altmuligmann Thomas Krogedal svarer:
Før
Etter
Hems etter
View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 HYTTEMAGASINET. ALLE RETTIGHETER RESERVERES.
Scroll To Top