Now Reading
Tilpass tilbygg – kapittel 3

Tilpass tilbygg – kapittel 3

Hei Marianne og Rolf

Gratulerer med hytte og takk for at dere innvier oss i prosjektet!

Slike gamle hytter representerer jo et fint og verdifullt kapittel i Hytte-Norge-historien og de fortjener virkelig å bli eid av slike som dere som både vil videreutvikle og bevare.

Jeg skjønner godt at dere ønsker en utvidelse og en oppgradering og det er selvfølgelig mange måter å gjøre det på. Dere har ikke gitt oss noen føringer om hva slags «hyttestil» dere liker, om dere vil gjenskape nostalgien eller om dere drømmer om noe helt nytt. Lena har tegnet en svært spennende hyttekropp med et moderne uttrykk. Når jeg nå skisserer en mulig interiørløsning så er det, naturlig nok, basert på ideen og tegningene fra henne.

 

Tøft med tømmer

Dere skriver at dere ønsker å ivareta de innvendige tømmerveggene. Det er jeg helt enig i. De gir en tøff kontrast, de forteller en historie og de setter særpreg og karakter. Dersom den nye hyttekroppen skal ha et moderne preg slik Lena har indikert så synes jeg det vil være fint om dere følger opp dette med et litt moderne interiør. Når jeg «predikerer» om helhet så trenger ikke det være en løsning der alt er «likt» eller i samme stil. Det kan like godt være en bevisst kombinasjon av ulikheter og kontraster.

 

Åpent

Fordi romløsningen er disponert slik at det som tidligere var en ca. 20 kvm stor stue nå er et åpent allrom med stue og kjøkken så er det viktig å bruke møbler som dekker flere behov. Det vil nemlig ikke bli plass til både et spisebord med sitteplass til hele familien og en romslig sofakrok. I slike tilfeller kan en komfortabel spisesofa og gode spisestoler være løsningen. Et spisebord med en bordbredde på ca. 75 cm (og ikke 90 cm som er vanlig standard) vil også være hensiktsmessig. For å utnytte plassen mest mulig kan spisesofaen også lages som en mulig soveplass. Lager dere en bunn med skuffer under og madrass oppå vil løse puter og pøller gi sofafølelse på dagtid og en mulig overnattingsplass om natten. Den kan sågar lages som en køyeseng ved at overkøyen festes til veggen med hengsler slik at den kan slåes opp og henges i taket med kraftige remmer. Sengebunnen i overkøyen bør da polstres/trekkes slik at den fungerer som en fin rygg på sofaen når den er nedslått.

Plassbesparende: Med en kjøleskuff sparer du benkplass, har kjølevarene lett tilgjengelig og siden det er skuff har du full oversikt over matvarene. Norcool kjøleskuff består av to romslige skuffer og en skuff i øverste skuff for mindre produkter. Skuffene har selvinntrekk og demping, og kan påmonteres møbelfronter som resten av kjøkkenet. Nettovolum 104 l.
Langstrakt

Kjøkkenbenken er lagt under vinduet mot øst. Det store vinduet vil gi deilig sol inn om morgenen, men til gjengjeld vil det ikke være mulig å ha overskap over benken. Dermed blir det mindre oppbevaringsplass, så her må dere være disiplinerte på mengden av kopper og kar. Av hensyn til helheten vil det dessuten være aller finest hvis kjøkkenbenken får gå i samme høyde langs hele veggen og at kjøleskapet (helt til høyre) erstattes av en kjøleskuff under benken og kun noen åpne hyller på veggpartiet over benken. Jeg er selvfølgelig klar over at det gir mindre kjøleskapsplass, men det kan til gjengjeld løses ved at dere setter inn et ekstra kjøleskap i den innerste delen av garderoben i entreen. Det vil da være lurt å velge et integrert kjøleskap med møbelfront slik at det ser ut som en del av garderobeinnredningen.

To i ett: Med en Brimnes seng fra IKEA kan du utnytte plassen maksimalt. Sengen er 160 bred og har fire romslige skuffer og hodegavl med integrerte hyller. Overhyllen har åpninger for lamper og ladere, og du kan justere sengesidene slik at du kan bruke madrasser av ulik tykkelse.
Gode soverom

Dere har bedt om en løsning med 2-3 soverom ekstra altså totalt 3-4 soverom/sovemuligheter. Lena har løst dette ved å gi dere tre soverom i hovedetasjen og mulighet for ekstra soveplasser på hemsen. Soverommene er såpass store at jeg synes dere bør møblere dem med dobbeltsenger. De vil da være komfortable både for de voksne barna deres og for eventuelle gjester. Hemsen har såpass lav takhøyde at den vil trolig være mest aktuell som soveplass for mindre barn/barnebarn.

På soverom 1 (det nye hovedsoverommet) er det plass til garderobe langs hele den ene veggen. Dette skapet kan selvfølgelig også brukes til oppbevaring av sengetøy og håndklær og som «avlaster» for manglende plass på kjøkkenet (til bakebollen og pinnekjøttgryten og kanskje også til en kurv med litt ekstra hermetikk og tørrvarer m.m.).

Det at jeg har prioritert gode dobbeltsenger på samtlige rom går, naturlig nok, på bekostning av plass til bl.a. garderobeskap. På soverom 2 har jeg derfor plassert en kommode til klær som kombinert nattbord/oppbevaring. Klesoppbevaring kan dessuten gjøres i store skuffer under sengene. Soverom 3 har et grunt garderobeskap bak døren. Her er sengen lagt i rommets bredde og supplert med en bred sengegavl med bakenforliggende integrert/uttrekkbart nattbord. IKEA hadde en slik sengegavl tidligere, men den er dessverre gått ut av produksjon. Den er imidlertid ikke vanskelig å gjenskape med egne ferdigheter (eller av en snekker).

Større stue = færre senger

Dersom dere ønsker mer plass til stue og kjøkken så kan kjøkkenrommet beholdes der det er i dag. Det gir, naturlig nok, færre sengeplasser men dere må jo vurdere følgende; Har dere virkelig behov for 6 sengeplasser + hems hvis stuen er så liten at det blir trangt om plassen når alle skal tilbringe kvelden innendørs…? For å få en større åpenhet mellom stue og kjøkken så kan den delen av innerveggen som er mellom døråpning og ytterveggen fjernes. En parallellgående eller L-formet kjøkkeninnredning vil gi godt med både arbeidsplass og oppbevaringsmuligheter. Spiseplass og sofakrok vil få plass i stuen.

Et annet alternativ er å fordele flere sengeplasser på de to øvrige soverommene. På det nye soverommet kan det f.eks. bli fire sengeplasser ved at det lages to «anføttes» overkøyer på ytterveggen mot nord (over dobbeltsengens hodegavl) eller ved at man renonserer på garderobeplassen og setter inn to dobbeltsenger på hver sin side av rommet. En tredje mulighet er at det settes inn tre enkeltsenger istedenfor en dobbeltseng (alternativt 1 dobbel og en enkel). Det gamle soverommet kan også utnyttes med en overkøye over dobbeltsengen. Hvis dere synes det er akseptabelt at flere sover på samme rom så kan det altså bli 6-7 sengeplasser fordelt på to soverom + 2 sengeplasser i stuen + på hemsen.

Det er mange muligheter. Hva som vil være den riktige løsningen avhenger av bruksmåter, familiesammensetninger og personlige ønsker og behov.

 

Farger og materialer

Hva dere skal velge av farger og materialer i interiøret bør sees i sammenheng med eksteriøret. Dersom vinduene skal ha mørke grå karmer vil det f.eks. være fint å bruke den samme fargen videre i innerdører og kjøkkeninnredning samt på detaljer som møbelstoff, senger, hyller, puter osv. En varm antrasittgrå farge vil dessuten gi både harmoni og kontrast til de gamle nøttebrune tømmerveggene. Blått er også en farge som fungerer fint sammen med både grått og brunt. Tenk helhet og begrens farge- og materialpaletten til et minimum. Jo færre ulikheter det er i et rom jo mer helhetlig blir det.

See Also

Synes også at alt det nye innvendige panelet (både på vegg og i himling) bør være likt. Ønsker dere å understreke kombinasjonen av nytt og gammelt kan dette panelet være i en annen valør enn de gamle tømmerveggene. Forskjellen kan tydeliggjøres ytterligere ved at det nye panelet settes stående.

 

Håper dette ga dere noen ideer som dere kan spinne videre på.

Lykke til!

Hilsen Harriet

 

 

Tilbake til spørsmål fra hytteeierne:
Arkitekt Lena Johansen svarer:
Altmuligmann Thomas Krogedal svarer:
View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 HYTTEMAGASINET. ALLE RETTIGHETER RESERVERES.
Scroll To Top