• Vakker og mørkbeiset ligger hytta 1020 m.o.h. i ensom majestet og skuer utover Gilafjell, Vangsfjellene og Midtre Syndinvannet. Over takmønet til høyre skimtes Jotunheimen.

 • Stor og romslig gang gir god plass til innholdsrik kjøpmannsdisk (fra Home & Cottage) med plass til det meste. Ved å samle familiebildene på denne måten, blir veggene både ryddigere og mer interessante.

 • Enkelt, brunsvart Laxarby kjøkken fra IKEA med landlig porselensvask og hyggelige, litt rustikke knotter, er et valg Ann-Kristin er godt fornøyd med. Sasha er mest opptatt av bollene.

 • Alt panel i hytta er ferdigbeiset fra Valdres Trebehandling i fargen Drivved. Ring hytta varm og varmekabler under alle gulv, gjør at hytta alltid er god og varm når Ann-Kristin kommer opp.

 • Hytta er innredet hovedsakelig i blått, grått og beige, med mye skinn og naturtekstiler. Eikeparkett på gulvet, veggpanel beiset i Drivved og massive eikebord, gir en rustikk og solid følelse. Downlights, lyslykter og lysfat skaper stemning.

 • Peisen med innsats har Ann-Kristin tegnet selv. Noe finpuss gjenstår, blant annet skal den bli helt grå og få en litt annen finish på luftelukene i underkant.

 • Ann-Kristin stortrives på hytta, og drar opp omtrent hver helg. Mye reising i jobben i perioder, og jevnlige besøk hos datter i USA, gjør at hun aller helst vil tilbringe også feriene på hytta. Stoler fra Home&Cottage.

 • Spisestuelampen fant Ann-Kristin på Palma i Fagernes satt ned 70%! Solid og omfavnsrik er den en perfekt match til det massive eikebordet. Gode stoler og en sittesofa man virkelig kan synke ned i (alt fra Home& Cottage), gjør at gjester sitter lenge.

 • Hytta har to bad og fordi den er bygget med livsløpsstandard er badene både store og romslige. Gulvfliser fra Flisekompaniet, innredning fra IKEA, knagger og skilt fra Bohus.

 • Annen etasje er bare 1,70 på det meste. Men ved å plassere flere senger etter hverandre som både fungerer som sengeplass og tv-sofa, får hun likevel utnyttet kvadratmetrene på en god måte.

 • Ann-Kristin og barna har mange venner som ofte er med på hytta, og da er det mest praktisk med enkeltsenger. En i hvert hjørne i annen etasje der takhøyden er som lavest, gir maks utnyttelse av rommet.

 • I annen etasje er det et soverom og en sovesal, noe som til sammen gir hele seks sengeplasser oppe. Soverommet på sørsiden av hemse-stua har dobbeltseng og flott utsikt. Sengeteppe er fra Kid og sengetøy fra Skeidar.

 • Ann-Kristins soverom er delikat innredet i blått med beige og rutete tekstiler fra Home & Cottage. Svalt, behagelig og lekkert. Lamper i børstet stål fra LG.

 • Ann-Kristin har bygget hytta med tanke på sine tre voksne barn og deres framtidige familier. Hytta har derfor hele fire soverom og hemsestue med til sammen 11 sengeplasser. På dette nede, er tanken etter hvert å sette inn en familiekøye.

 • Når venninnegjengen på seks kommer tilbake etter en lang tur i fjellet, er det obligatorisk med en tur innom badstuen.

 • Ann-Kristin er ikke så glad i varme og strandliv. Hun foretrekker heller en topptur med Sasha og nyter kvelden på terrassen. Utemøbler er laget av hytteleverandør Tveitabru Bygg AS etter tegninger fra Ann-Kristin. Kurvstoler fra Bohus.

 • Det kan være værhardt på 1020 m.o.h. I vinter snødde Ann-Kristin og to venninner nærmest inne, da stormen ”Ole” svippet innom. Hele inngangspartiet fokket igjen så en av venninnene måtte krabbe ut av kjøkkenvinduet og spa fram inngangsdøra!

Hjem til Lyngen på Syndin

Bare et par år etter at hytta sto fiks ferdig i Telemark, bestemte Ann-Kristin Gudbrandsrud seg for å selge. Planen var å sitte «på skigarden» i Sør-Norge en femårsperiode, og bare vente på at drømmetomten skulle åpenbare seg. Så oppdaget hun Syndin. 

 

Dermed var det gjort. Og nå, knappe to år etter at den fornuftige femårsplanen ble satt, sitter absolutt ikke Ann-Kristin på gjerdet og venter. Hun sitter derimot tørt og godt i nybygd hytte og skuer utover Midtre Syndinvannet, mektige Gilafjell og fjella i Vang. På nettopp Syndin, i Valdres. Planen, som i utgangspunktet gikk ut på å frigjøre kapital for å starte eget firma, samtidig som hun brukte noen år på å finne et nytt sted for seg og familien, er for lengst omgjort.

– Jeg var egentlig godt fornøyd med hytta i Telemark, forklarer hun, – men for meg som er vokst opp i Lyngen i Nord-Norge, ble det litt tett med trær og skog. Jeg ønsket meg over tregrensa, opp til lyngen, til et sted med vid utsikt over vann og fjelltopper.

 

Ville teste ut områder ved å leie

Ann-Kristin bestemte seg for å teste ut forskjellige fjellområder ved å kun leie en periode.  Hun rakk imidlertid bare en kjapp tur innom Ustaoset og Hallingdal, før hun tok det endelige valget.

– Jeg kom over en tomt her oppe på finn.no allerede sommeren 2012. Det var lagt ut et bilde tatt helt nede ved vannet , og jeg tenkte: Wow, dette området skal jeg dra å se nærmere på. Nærmest  kjærlighet ved første blikk. Hytta i Telemark var imidlertid enda ikke lagt ut for salg og den aktuelle tomta lå ikke øde nok til for meg.

 

Rakk ikke «føle i lyngen»

Høsten 2013, bare dager etter at hytta i Telemark var solgt, kom imidlertid «drømmetomta» til salgs. Etter å ha besøkt Syndin et par ganger før visste Ann-Kristin omtrent hvor tomta lå, og at den absolutt kunne være aktuell.

– Jeg drar opp til våren eller sommeren, engang, tenkte jeg, – føler litt i lyngen … Jeg visste jo, at stedet var aktuelt, men ønsket å besøke flere fjellområder for å være 100% sikker på at Syndin var «mitt sted».

Så god tid hadde hun imidlertid ikke. Og å føle i lyngen, kunne hun bare glemme. 20. januar 2014 kom det inn et bud på «drømmetomta», og allerede dagen etter var Ann-Kristin på plass for å se om Syndin var like fint som hun trodde og husket. Ville hun ha tomten, måtte hun slå til nå.

 

Drømmetomt med Lyngenassosiasjoner

– Da jeg kom opp hit denne nydelige, kritthvite vinterdagen, var jeg ikke i tvil. Dette var mitt sted og det var her den nye hytta skulle ligge. Oppvokst som jeg er nærmest i fjæra med Lyngsalpene bak husveggen og Ullsfjorden foran, var dette nesten som å komme hjem, som Lyngen, bare i mindre målestokk. Og ikke minst, med en utrolig mye mer praktisk beliggenhet i forhold til jobb og familie. Det ble budrunde, og jeg gav meg ikke før jeg vant.

To mål tomt rikere, spektakulært plassert over tusen meter over havet med en utsikt som kunne ta pusten fra både kresne ”søringa” og nordlendinger med hjemlengsel, hadde Ann-Kristin på rekordtid funnet drømmetomta. Det var bare å ta på seg byggherrekappen og starte på ”scratch”.

 

Bygget oppjustert versjon

Men det som er fint med å bygge hytte to ganger, er jo at man har opparbeidet seg en del erfaring. Ikke minst har man lært av sine feil. Og har man engang fått tegnet en hytte man var rimelig fornøyd med, er det jo ikke noe i veien for at man kan bygge den opp igjen et annet sted! Ann-Kristin gjorde derfor noen justeringer på tegningene, oppgraderte hytta noe i forhold til størrelse og standard, denne gang valgte hun ikke minst å bygge med såkalt livsløpsstandard, av flere grunner, men også for å sikre at venninnegjengen kunne fortsette med sine årlige fjellturer, selv når de kom til fjells med hver sin gåstol i bagasjen. Deretter kontaktet hun et lokalt byggfirma, Tveitabru Bygg AS.

– Jeg var i utgangspunktet nokså sikker på at jeg ville velge en lokal leverandør.  I hovedsak fordi jeg ønsker å bidra til lokalsamfunnet og å støtte oppom en levende bygd. Men ikke for enhver pris, understreker hun, –  jeg ville kvalitetssikre valget. Var prisforskjellen for stor, var det ikke aktuelt.

 

Ekstrabonus med lokale håndverkere

I løpet av noen hektiske vintermåneder, innhentet Ann-Kristin derfor priser fra flere leverandører, inklusive et par ferdighytteprodusenter. Det viste seg imidlertid at den lokale aktøren helt klart kom gunstigst ut også prismessig.

– Er det noe jeg er virkelig glad for, er det at jeg brukte lokale håndverkere. Man får atskillig mer for pengene og i tillegg en unik mulighet til å bli bedre kjent både med folk og omgivelser i området. Skulle jeg få problemer med noe, eller at noe ikke fungerer eller går i stykker, er det lett å få noen til å ordne det. Alle håndverkerne har jo hytte eller bor her oppe.

 

Fulgte prosessen tett

Første spadetak ble satt i lyngen på Syndin sommeren 2014. Ann-Kristin valgte å leie hytte i området for å følge prosessen tett, tok med seg bikkja Sasha og dro opp annenhver helg under hele byggeperioden.

– I mars hadde jeg med venner på skitur på Syndin. Vi spiste niste og drakk kakao ved trærne like nedenfor tomta og diskuterte om skiløypa måtte endres neste år pga. hytta mi. Dessuten beundret vi den vakre utsikten fra det jeg så for kom til å bli terrassen. Det var en veldig god følelse. Eller som sønnen min på 18 sa da han var med oppover: – Ræva utsikt, muttern…– Kan jeg forresten ta med noen kompiser og stikke opp en helg?

 

Innviet hytta 1. januar

Hytta stod endelig ferdig til jul i fjor. Vakker og mørkbeiset skuet den utover bare, hvite vidder.  – Den ble levert til avtalt tid og med høy håndverksmessig kvalitet. Det at hytteleverandør fulgte opp både arbeidene og meg som byggherre på en god og ryddig måte, gjorde hele byggeprosessen til en positiv opplevelse, sier Ann-Kristin.

Siden Ann-Kristin feirer jul annethvert år hos datter og svigersønn i USA ble det imidlertid ikke julefeiring på hytta i fjor. Nyttårshelga derimot, tilbrakte hun på Syndin sammen med to gode venninner som hjalp til med vasking og innflytting. 1. januar i år kunne endelig hytta innvies med champagne.  

 

Bygget for familien og fremtiden

– Hytta er bygget i hovedsak med tanke på at barna og jeg, og barnebarna når de eventuelt kommer, kan samles. Enten sammen, eller med venner. Gå lange turer med og uten ski på beina. Etter å ha pendlet fra Spikkestad og Drammen til Oslo i mange år, har jeg akkurat kjøpt en liten leilighet i Oslo. Dette er derfor tenkt å være familiebasen. Nok av plass og vakker natur så langt øyet rekker. Jeg har allerede hatt med venninnegjengen min oppover. Til høsten er planen å feire 50-årsdagen min her, sier Ann-Kristin. Med eldstedatteren bosatt i USA, er det også fint å ha helnorske omgivelser å tilby når hun og svigersønnen innimellom tar turen hjem til mor og gamlelandet.

 

Alle gode ting er to

– For meg er dette som å komme hjem. Vakkert i seg selv med alt Valdres har å tilby, men også et Lyngen i miniatyr strategisk plassert på Østlandet, smiler den erfarne hyttebyggeren og understreker at det ikke blir noen oppjustert tredje versjon. På Syndin har hun bygget for å bli. 

Stats read: 
2 403
Stats like: 
3