



2 boder = 1 hytte
2 boder = 1 hytte
proposal-2-exterior-Kopie
ALTERNATIV TAKLØSNING: Christoph Feinweber har tatt utgangspunkt i Annas ønske om å bygge et enkelt tak som binder sammen de to bodene. Men han tenker seg også at det kan bli ønskelig å utvide og raffinere løsningen, og i så fall vil saltak gi et helt annet inntrykk. Dersom uterommet mellom de to bodene lukkes med skyvedører og store glassflater blir pl
2 boder = 1 hytte
2 boder = 1 hytte
2 boder = 1 hytte
2 boder = 1 hytte
Anna Asker, svensk trebarnsmor bosatt i Norge lot seg ikke stoppe av sånne bagateller. Somrene SKULLE tilbringes på Ivö i Syd-Sverige!
Om man ikke er rik på gods og gull, trenger man ikke å være idéfattig av den grunn. Da Anna etter farens bortgang for vel ti år siden, fikk mulighet til å kjøpe tomt midt i barndommens sommerrike, slo hun til med en gang. Selv om arven kun strakk til den 1,5 mål store tomta. Det vil løse seg, tenkte Anna. På et eller annet vis, som det jo gjerne gjør. Om ikke annet fikk hun slå opp telt!
Noe hun også gjorde. Den første sommeren. Etter å ha blitt skilt fra sin arkitektektemann og ikke lenger med midler til å sette opp hytta han opprinnelig tegnet til henne (A-hytta), ble hun tvunget til å tenke alternativt, gå for en slags plan B.
Hippiecamp det første året. Et digert campingtelt ble anskaffet. Supplert med partytelt, myggnetting, bålpanne, utedusj, lykter og flere hengekøyer, tilbrakte Anna og de tre barna, Oda (18), Mattis (15) og Brage (12), to hunder, en kanin, noen marsvin i pensjon, samt diverse sommergjester, flere ferieuker under de store bøketrærne på den vakre øya. Med et gjestfritt skomakertorp på den ene siden, og en liten pepperkakefabrikk ikke langt unna på den andre, var de fleste behov dekket. Både hva gjaldt sanitære og andre. Heldigvis var værgudene i godlune, et høytrykk fra Europa lå værfast store deler av sommeren og skapte middelhavstemperaturer i innsjøen rundt øya. Her vil jeg tilbringe hver eneste sommer! tenkte Anna der hun lå i henge-køya og filosoferte under trekronene. Fiske, padle rundt på innsjøen og sykle ned til campingplassen og kjøpe is. Det var jo dette som var ferielykke! Det gjaldt bare å finne ut hvordan. Det var jo slettes ikke sikkert værgudene ville være like medgjørlige hver sommer?
Friggebod og forenklet byggemelding
Hun klekket ut den ene ideen etter den andre. Den ene billigere enn den andre, noen gode og andre mindre gode. Alt fra brakker på hjul, til militærtelt og campingvogn ble vurdert. Anna var innom det meste, både av mulige og umulige løsninger. Helt til hun stoppet ved friggebod. Disse 15 kvm store bodene som fås som byggesett og er oppkalt etter det svenske folkepartiets minister Birgit Friggebo. En friggebod krever kun enkel byggemelding for å oppføres, og fås helt ned i ca. 15 000 svenske kroner. Det må bli friggebod tenkte Anna. Og ikke bare en, men to! Hånd i hånd og kinn mot kinn. Med utsikt over blomsterengene.
Kontakt med arkitektstudent
– Det var da jeg kjøpte meg gravsted på kirkegården, ler hun.
– Endelig skjønte jeg at jeg kunne klare å klore meg fast. Her vil jeg tilbringe hver sommer, og når den tid kommer vil jeg ha min siste hvile på øya .
Det neste Anna gjorde var å sørge for rydding av tomta og å kontakte Hyttemagasinet, som igjen tok kontakt med arkitektstudent Christopher Feinweber. Tanken var å anskaffe to friggeboder laget av et lite snickeri hun kom over på Blocket (svensk utgave av finn.no), for så på et vis å koble dem sammen. Hun trengte derimot fagmessige tegninger for å byggemelde, og ikke minst gode råd og ideer for hvordan få til en funksjonell og velfungerende løsning tilpasset den store familien av to- og firbeinte.
Funkis og kaffelatte
– Jeg så for meg to små sovesaler, hems over og et oppholdsrom med utekjøkken i midten, forklarer Anna. – Dessuten ville jeg male dem svarte som kaffe utenpå og melkehvite inni …
Anna som driver kafè til daglig, så for seg en slags funkisløsning med rette linjer og spennende vindusløsninger. En skikkelig friggebod á la kaffelatte med andre ord, så hun kunne sitte og nyte sin doble espresso uten å være redd for å bli våt i håret. Også i ferien.
Frukttreprosjekt. Med tegningene klare, og bilen ferdigpakket for sin andre sommer på pepperkakeøya, dro hun nok engang nedover med flokken av to- og firbeinte. 7 timer fra dør til dør (eller det som forhåpentligvis snart skal bli en dør), noe som visstnok gikk som en vind med prosjektet HYTTE i tankene.
– I år har jeg i tillegg bestemt at barna skal få plante hvert sitt frukttre på tomta, forteller en optimistisk Anna. – For her skal vi bli!