• Benkene til familien Gummedal ble kjøpt for kr 300,- på Finn. Med skinn av ull oppå fungerer de perfekt på terrassen eller rundt bålpannen.

  • Midt på gulvet står en stor kjøkkenøy. Eierne var redd den skulle bli litt for stor – men ettersom den gjør nytten som matlagingsplass, og masse god lagringsplass er de veldig glad de har den.

  • Tonje har alltid drømt om hytte og startet tidlig å samle. Disse skiene har hun fått av sin mor.

  • Emil nyter livet på hytta og finner ro på den store sofaen fra IKEA.

  • Den opprinnelige køyesengen er beholdt på dette soverommet og dermed er det blitt plass til et lite bord og stoler på gulvet.. Ella Gummedal og hyttenabo Karen lurer på om det snart er noe godt på vei.

  • Den lille grønnmalte hytta skiller seg ut blant de mange andre hyttene som i stor grad er sortbeiset. Lykter og benker gjør det trivelig også på utsiden.

  • Med beliggenhet midt i en bakke ligger alt til rette for masse aktivitet på ski, og god underholdning for dem som foretrekker å se på.

37 kvm lykketreff

En liten grønnmalt hytte lå til salgs for en ualminnelig lav sum sammenliknet med det de fleste hytteeiere må ut med i dag. Tilslaget på hytta ble inngangen til hyttelivet for familien på fire, uten nevneverdig økonomisk påvirkning. Snakk om lykketreff!

Mens de aller fleste setter seg i gjeld for titalls år om gangen, sikret familien Gummedal seg en hytte de ikke trenger å ha dårlig samvittighet for om de skulle velge å la den stå tom en vinterferie eller to. 

Det hele skjedde nokså spontant, selv om paret fra Stavanger hadde sett etter hytte i lengre tid, litt høyere oppe til fjells. Stive priser og lang kjøreavstand i et altfor overopphetet hyttemarked gjorde at det ble med kikkingen. 

– Da denne hytta kom for salg dro vi etterhvert for å se på den. Den hadde en flott beliggenhet, i perfekt kjøreavstand hjemmefra, men var verken innbydende innvendig eller utvendig. Vi slo vel egentlig fra oss tanken på å kjøpe den etter visningen, sier Morten Gummedal. Men etter å ha diskutert og regnet, kom de fram til at det var kanskje nettopp dette som ville gi dem den inngangen til hyttelivet som de var ute etter, uten å måtte ofre alle ferier fremover. Og akkurat slik ble det. Hytta kom for salg omtrent da oljekrisen rammet Stavanger, og det tror eierne kan ha noe å si for at prisen de fikk hytta for ikke ble høyere. Markedet stod stille. 

Hytta kjøpte de for 350 000 kroner og den ble pusset opp, fikset og innredet for rett over 200 000 kroner. Den er 37 kvadratmeter og rommer en liten entre, et knøttlite bad, to små soverom, stue og kjøkken i ett. 

– Gulvet var veldig skjevt og vi måtte ha inn en snekker som hjalp oss med å rette opp hytta, forteller Morten. Det ble også satt opp en ny vegg mellom de to soverommene. Bortsett fra det er det kun overflatene som er gjort noe med. 


Trygt og etablert.

Det er flere titalls år siden det sist ble bygget en ny hytte i akkurat dette området på Gilja. Til tross for nærhet til skitrekk og skiløyper, er det utvikling og vedlikehold av eksisterende hytter som for det meste har preget området, noe den grønne hytta nå ble et bevis på. Fordelen med lite hyttebygging i området er selvsagt fravær av byggeaktiviteten og alt det medfører, men også at hyttetomtene ligger fritt og i veldig god avstand til hverandre. I området er det nylig kommet strøm, og de fleste hyttene må hente vann eller sørge for andre kreative løsninger. En skikkelig god gammeldags hytte med andre ord. 

– Hytta hadde stått ubrukt ganske lenge, og eieren hadde ikke lenger anledning til å bruke den, sier Tonje. – Det innebar at hytta ble overdratt i den tilstand den var med de møblene som var inni. Vi ble raskt enige om at dersom vi skulle trives her måtte hele hytta innvendig males. 

Utvendig er hytta fremdeles lik slik den var da de kjøpte den i august 2015, men allerede i høstferien samme året var hytta i bruk for første gang og totalforandret innvendig. 

Gleder seg stort over tilværelsen.

– Vi er så takknemlige for at vi kjøpte hytta, sier Tonje Debes Gummedal nok en gang. Hun sier det ofte, og mener det så inderlig, for ingen av dem hadde trodd at den lille hytta skulle gi dem så stor glede. 

– Emil (8) og Ella (6) har det helt fortreffelig når familien er her, enten det er sommer, høst eller vinterstid. Det er alltid noe å finne på og vi trenger ikke gå lange turen for å finne noe spennende. 

– Nå kan vi gi ungene våre det jeg alltid har drømt om selv, sier Tonje som vokste opp med båtlivet. – Jeg har alltid drømt om hytte nemlig, og det er nok grunnen til at jeg har handlet litt ting her og der i mange år, i tilfelle en hytte dukket opp. Og det gjorde det!

– Selvsagt er det noen ting man som eier av en gammel hytte må klage på, og en av tingene er gulvvarmen. Det er sikkert 4 graders forskjell fra gulvet og opp i ståhøyde, og kondensen som oppstår i de gamle vinduene når det er kaldt ute og varmt inne er ikke noe særlig. Men begge deler kan vi gjøre noe med, det er slik vi tenker, sier Morten fornøyd. 

Når familien på fire skal spise må de dra bordet ut fra vinduskarmen for å få plass, men dette synes de er så koselig og sjarmerende at det ikke kan betegnes som et praktisk problem. 

En flott ventilator som skal henge over kjøkkenbenken står hjemme i garasjen og venter på å få komme opp. Men før det kan skje må det snekres eget feste oppi taket ettersom det er et skråtak, og til sommeren blir det kanskje selv-oppsamlet vann fra taket. 

– Med tiden blir det kanskje til og med en større hytte hvis vi bygger ut, sier Morten som ser ut til å ta hyttelivet med ro.      

#0318 #Hyttebesøk #Giljastølen

Stats read: 
190
Stats like: 
0