Now Reading
Bedagelige sommerdager

Bedagelige sommerdager

  • Familien Sællmann bygget ny hytte på Åkerøya, og stedet er blitt akkurat slik de drømte om.

+12
View Gallery

Tekst: Kathrine Fossli Løyte  Foto: Eva Kylland

Åkerøya: Sola skinner, bølgene skvulper og det bugner av flotte blomster i alle slags farger. En hytte ligger helt for seg selv i en privat bukt med en stor og flott steinbrygge og en egen strand. Vi har ankommet paradis. Velkommen til familien Sællmann på Sørlandet!

Siv Kristin (49), Wiktor (52), Sebastian (18), August (16) og Julian (14) bor til daglig i Kristiansand, men når sommeren ankommer Sørlandet pakker familien på fem med seg det de trenger og flytter ut på Åkerøya. Der blir de så boende i 8 til 10 uker og de stortrives.

– Hvert år når vi kommer hit er det som en drøm. Hele familien stortrives her ute og når høsten kommer blir vi lei oss for å reise hjem igjen, sier Siv Kristin.

 


Fjernet alt

Siv Kristin og Wiktor arvet den flotte eiendommen etter Wiktors foreldre som kjøpte stedet tidlig på 60-tallet. På starten av 90-tallet overtok Siv Kristin og Wiktor. Da sto kun en liten hytte på eiendommen og denne bestemte de seg for å fjerne.

– Vi rev det lille huset som sto her og mudret hele bukta. Det var gjørme over alt! Det så ikke ut her, men vi hadde ikke noe valg. Det måtte til for at vi kunne begynne å bygge opp igjen stedet, sier Siv Kristin.

Tomten er på hele 1,5 mål, men selve hytta fikk ikke være på mer enn maksimalt 80 kvadratmeter. Før paret gikk i gang med byggingen tenkte de nøye og lenge gjennom hva de ville. De ønsket at hytta de bygde skulle være slik for alltid, uten at de måtte gjøre store endringer senere.

 

Prosessen

– Vi brukte mellom to og tre år på å finne ut hva vi ønsket oss. Vi leste mange interiørblader, klippet ut og limte inn i en egen hyttebok. Det var vanskelig fordi vi hadde noen begrensninger når det gjaldt plass, alt måtte planlegges nøye og hver eneste krok ble utnyttet til fulle. Vi tenkte mye på funksjonalitet i takt med det ute, sier Siv Kristin.

Hytta ble bygget i L-form med syv forskjellige takhøyder. Dette valgte paret slik at hytta skulle gli best mulig inn i omgivelsene. I hytta finner vi et stort kjøkken tilknyttet en gang med store skyvedører av glass. Disse kan åpnes opp på begge sider og binder kjøkken og stue sammen.

Over stuen er det en hems, og videre ligger et bad og to soverom i samme etasje. En trapp fører ned til kjelleren som rommer en bod, et vaskerom og et stort bad med dampbad.

Familien har også en utestue med peis, en utvendig bod, et utendørs boblebad og en utedusj. I vannkanten ligger en stor brygge med plass til båter. Hytta har innlagt strøm og vann gjennom et renseanlegg.

– Dette er et sted som er bygget for uteliv. Vi har flere sittegrupper på for- og baksiden. Gangen med glassdører valgte vi fordi disse kan åpnes helt opp. Vi kan sitte på baksiden av hytta, fortsatt være ved sjøen og se på båtene som kjører forbi. Dette er noe av det vi er mest fornøyde med, sier Siv Kristin.

Kjøkkenet er et av hyttas største rom. Det er stort og romslig og har god plass under taket.

En vegg er dekket med et stort vindu og to glassdører som kan åpnes helt opp. Dette gjør at kjøkkenet får mye lys, blir noen kvadratmeter større og man får følelsen av å ha den fantastiske skjærgården inne på kjøkkenet. Dette rommet er Siv Kristins favorittrom. Her tilbringer hun gjerne flere timer daglig, hvor hun nyter en god og lang frokost, jobber eller baker og lager mat – en av hennes store interesser.

– Jeg elsker å bo her om sommeren. Når jeg ikke har ferie pendler jeg til jobb. Jeg står opp tidlig og har alltid ferskt brød. Jeg er veldig glad i å bake og i løpet av de månedene vi er her om sommeren bruker jeg mellom 60 – 70 kilo hvetemel. Brød og focaccia baker jeg daglig, og jeg har alltid hjemmelaget brownies, knekkebrød og havrekjeks på lur. Vi har veldig mye besøk her ute og jeg liker å ta vare på gjestene mine, forteller Siv Kristin.

I den ene enden av kjøkkenet står en stor, flott og åpen peis som strekker seg fra gulv til tak. Dette var den store drømmen.

– Peisen er min favoritt på kjøkkenet. Den er enorm, men jeg elsker den. Jeg synes den gjør seg godt og den er stadig i bruk – like mye om sommeren som på våren og høsten. Jeg er over gjennomsnittet glad i peis, så på hytta har vi to peiser ute og to peiser inne.

 


Interiør

Innvendig er hytta innredet i ekte New England-stil. Veggene er i lyse, varme og behagelige farger. Gulvet er likt i hele hytta, et gammelt, oljet tregulv fra 1800-tallet hentet fra Hedmark. Dette gir rommet en varm følelse.

– Jeg er veldig glad i ting som er tidløse og klassiske. Da vi skulle innrede hytta falt vi for mye som er i New England-stil, men vi liker også godt å blande litt. Det meste av møblene er spesiallaget til hytta, kjøpt i lokale butikker eller på nettet. Vi har veldig sans for ting som er lokallaget. Derfor har vi kunst på veggene fra ulike, lokale kunstnere, sier Siv Kristin.

 


Touch av Sør-Frankrike

Uteplassen til familien Sællmann er unik. Det grønne og frodige gresset er inngjerdet av hvitmalte stakittgjerder, og friske blomster i ulike farger finnes over alt. Da Siv Kristin og Wiktor skulle lage utestue på baksiden av hytta, fantaserte de om Sør-Frankrike. De ønsket seg en stue der veggene var dekket av stein, samt en stor utepeis med bakerovn. I tillegg ville de ha et stort langbord og stoler med plass til familie og venner, der de kunne invitere til gode og lange middager.

– Jeg drømte om en uteplass der vegger og gulv var dekket med gyldne steiner, slik som i Sør-Frankrike. Jeg hadde så inderlig lyst på dette, men det var dessverre ikke mulig å få til. Vi fant en annen løsning som fungerte vel så bra. Vi brukte norsk, tørrstablet naturstein i stedet. Her kan vi sitte ute, men fortsatt være under tak. En seilmaker tegnet og laget seil til oss. Disse kan vi rulle ned slik at rommet får flere vegger og blir tett. Slike seil har vi også andre steder i hytta, og de fungerer godt som vegger på kjølige sommerdager.

Drueplanten som slynger seg langs vegger og tak er med på å gi uteplassen den franske følelsen som Siv Kristin drømte om. Stua har også varmelamper i taket, og i enden av rommet er det en stor åpen peis med gammeldags bakerovn.

See Also

– Else Rønnevig fra Lillesand har tegnet peisen. Det er utrolig moro med en unik bakerovn, slik som i gamle dager. Jeg lager mye skinkesteker, italienske pizzaer og store mengder brød i denne ovnen. Alt får en helt egen og fantastisk god smak, sier Siv Kristin.

Lidenskap. På hver sin side av hytta henger to store, flotte hengekøyer. Er det noe familien Sællmann er avhengige av, så er det nettopp disse.

– Den ene delen av hytta ble faktisk bygget ut ifra målene på en hengekøye. Stolpene ble satt akkurat slik for at det skulle passe til en stor og god hengekøye. Vi er helt gale etter hengekøyene og tilbringer mye tid i dem. Wiktor starter alltid dagen med å ligge i hengekøya mens han nyter en morgenkaffe og leser avisen, sier Siv Kristin og fortsetter.

– Ingenting er mer sommerlig enn en hengekøye. Å ligge i denne og kikke opp på himmelen mens skyene seiler forbi. Det er nydelig.

 

Hagero

Over alt langs eiendommen på Åkerøya finnes det flotte blomster i nydelige farger. De friske fargene mot den hvite husveggen gir en sommerlig følelse. Da hytta var ny var store områder gjengrodd. De brukte mye tid på det som nå er blitt en nydelig hage.

– Vi har lagt ned utrolig mye arbeid i denne hagen. Da vi kom hit var det bare rusk, lyng og kratt. Vi var veldig opptatt av at det ikke skulle være en hage hvor alt var stylet, på rad og rekke eller i system. Vi ønsket en naturlig hage som passer omgivelsene. For å få til dette spadde jeg opp mye forskjellig langs veien. Jeg kjørte rundt helt til jeg hadde bilen full av nyperoser, strå og annet. Mye av det som ser ut som ugress her i dag har jeg faktisk plantet selv. Det ser ut som det alltid har vært her, sier Siv Kristin.

 

Siv Kristins tips:
– Hvis du skal bygge hus, hytte eller pusse opp er det lurt å bruke god tid på planlegging. Les interiørblader og blogger. Klipp ut det du liker og lim det inn i en egen bok. Jeg har fortsatt boken jeg laget da vi skulle bygge hytta og tar den stadig frem og kikker i den.
– Har du en peis er et godt tips å drysse stearin over de små flammene. Da tar det raskere og bedre fyr. Ingenting er så vakkert som en peis med store flammer.

 

Hun elsker friske blomster, og rundt i hytta finner vi vaser med vakre buketter hun selv har plukket i hagen. På kjøkkenet har hun friske urter som hun henter fra sin egen urtehage.

– Jeg bruker mange ulike urter i maten jeg lager. Det gir en utrolig god smak, og det er så deilig når man har alt tilgjengelig utenfor døren. Jeg har rosmarin, timian, oregano, gressløk og salvie. I tillegg til disse har jeg enda flere slag urter, samt poteter. Jeg elsker å stelle i hagen. Jeg kan bruke flere dager på å tusle rundt, ordne i hagen og kose meg med å sitte i solen og kikke på båtene som kjører forbi. Å bo her om sommeren gir meg en fantastisk ro.

 

© 2019 HYTTEMAGASINET. ALLE RETTIGHETER RESERVERES.
Scroll To Top