Nå Leser
De unges anneks

De unges anneks

+10
View Gallery

Hytta til Roger Samdal i Ulvhild hyttegrend sør for Beitostølen er historien om nøye planlegging, prøving og testing av materialer, stoffer og farger, samt en stor vilje til å dele sine erfaringer.
– Da jeg begynte å planlegge hovedhytta i 2007 fantes det ikke så mange blogger hvor jeg kunne hente råd og tips. Derfor brukte jeg Finn.no. Der søkte jeg meg frem til dyre hytter som ga meg inspirasjon. Men da jeg tok kontakt med meglerne for å be om fargekoder og annen informasjon, fikk jeg til svar at det oppga de ikke. Da ble jeg litt oppgitt, sier Samdal.
Det var da han tok valget. Her skulle intet forbli usagt eller udokumentert.
– Flere av de hyttene jeg så på har sikkert brukt interiørarkitekter, og jeg skjønner dette handler om yrkesetikk. Likevel bestemte jeg meg for at jeg fortløpende skulle dokumentere alt jeg gjorde i løpet av byggeprosessen, både for min egen del og for andre som trengte inspirasjon, sier han.
Og slik ble det. Fargekoder, som han for øvrig selv mikset seg frem til, paneltyper, valg av stoffer til gardiner og puter, og alt annet av interiør ble behørig dokumentert og delt på nett. Det er knapt den ting som er gjort med hytte eller anneks som ikke er beskrevet på hans egne hjemmesider.
– Jeg har fått utrolig mye respons på dette, mange tar fortsatt kontakt. Jeg gjentok prosessen da jeg bygget dette annekset også, alt ned til det minste malingsstrøk ble dokumentert, sier han.

Vinnere: Kommunikasjonsdirektør Tone Bente Bergene Holm kunne på vegne av Hyttemagasinet og Bergene Holm overrekke sjekken på 50 000 kroner til Roger Samdal og søskenparet Synne og Linus Morken Aaserudseter som vinner av årets hyttepris.

 

Til ære for ungdommen

I 2018 bestemte han seg for å øke antall kvadratmeter, det til tross for at den 90 m2 store hovedhytta har fire soverom. Hensynet til Synne (14) og Linus (11) Morken Aaserudseter fra Lillestrøm og andre besøkende veide tyngst. At annekset også skulle føre han til topps i kåringen av Hytteprisen 2020 i regi av Hyttemagasinet og Bergene Holm kom som en ekstra bonus.
– Spesielt Synne og Linus har jo vært her oppe sammen med foreldrene sine siden de var ganske små. Derfor ønsket jeg å bygge et anneks. Etterhvert som de ble eldre kunne de ha et sted for seg selv. Her kan de ha med seg venner og de slipper å henge med oss voksne hele tiden, sier Samdal.
Resultatet ble et 40 m2 stort bygg med vedbod, bad, hobbyrom og kombinert oppholdsrom og soverom.
– Jeg reiser ganske mye i jobben og derfor tok jeg utgangspunkt i hva jeg selv ønsker av fasiliteter når jeg kommer inn på et hotellrom. Resultatet ble en stor seng, plassbygget kontorpult, sittegruppe, lenestol, TV og bad, sier han. I perioder under koronapandemien flyttet Samdal også hjemmekontoret til nybygget.
– Da var det nesten som å gå på kontoret og så tusle tilbake til hytta på ettermiddagen. Det fungerte helt utmerket, sier han.
Annekset er bygget i samme stil som hovedhytta, i reisverk og stående panel. Grovskissen har han hentet fra et gammelt svart-hvitt bilde han fant på nettet.
– Inspirasjonen er hentet fra et bygg jeg så på en gammel husmannsplass utenfor Kongsberg. Samtidig ønsket jeg å skape en tunfølelse, da var det viktig at hytta og annekset skulle henge sammen rent eksteriørmessig. En nabo har i ettertid sagt at han synes det virker som at dette tunet alltid har vært der. Da har jeg truffet godt, sier Samdal.

 

Veldig fornøyd

Hovedpersonene selv kunne ikke fått en bedre gave. De har allerede hatt med seg venner hjemmefra på besøk i sitt nye «hjem» i Vestre Slidre. Fra vinduene har de panoramautsikt mot Beitostølen, landemerket Bitihorn og Jotunheimen.
– Det er deilig at vi har fått vårt eget sted å være. Her kan vi være oppe lenge og bråke så mye vi vil. Her er det også TV og Playstation, det er vi ganske godt fornøyd med, smiler storesøster Synne.
Begge understreker at de stortrives på fjellet, hvor vinteren byr på skiturer, mens sommeren åpner for bading i fjellvann, fiske og fjellturer. De er ofte på hytta med sine foreldre, også uten Roger til stede.
– Grunnen til at jeg valgte å kjøpe tomt akkurat her, er nærheten til denne lekeparken som heter Jotunheimen. Det er derfor de fleste av oss har hytter opp i denne fjellheimen, det åpner opp for både dagsturer og lengre overnattingsturer. I tillegg er det stølsdrift her oppe med kyr og sau, og det vekker nostalgikeren i meg. Det gir meg fred og ro, sier han. I sommer gikk han Bess-eggen for 20. gang.
Til daglig jobber Roger Samdal med IT, på fritiden er han en ivrig hobbyfotograf. Og nettopp hans fascinasjon for foto mener han er noe av forklaringen på at både hytte og anneks har en innredning som er en interiørarkitekt verdig. For Samdal handler det om å finne en harmoni mellom form, farge og materialbruk.
– Jeg liker godt å ta naturbilder, jeg ser derfor mange likhetstrekk med estetikken i et flott naturbilde. Det handler om å finne farger som harmonerer, om å plassere ting som skal passe inn et bilde, det gylne snitt, tredelingsregelen, alle de klassiske billedkomposisjonsreglene. Du kan dra paralleller fra dette rett inn i interiørverdenen, sier han.
Råbygget til hovedhytta er produsert i Litauen og fraktet med to velvoksne trailere de over 1300 kilometerne til Valdres. Skallet på annekset er gjort av lokale håndverkere. Alt annet har Samdal selv stått for.

 



Relasjon: Roger Samdal er ofte på reise i jobben, derfor innredet han det nye annekset i henhold til hva han selv forventer å finne på et hotellrom. Alt innvendig har han forøvrig gjort selv.

 



Til minste detalj

– Alt jeg har gjort innvendig har tatt utgangspunkt i et bruksbehov. Lenge før jeg bestilte hytta tegnet jeg derfor inn alt jeg trengte helt ned til den minste stikkontakt. Jeg satt med nettsidene til Bohus og fant frem til sofaer som jeg plasserte inn. Så endret jeg heller litt på romstørrelsen og vinduer for at dette skulle passe inn. Dermed unngår man at du står der med en sofa som er 10 cm for lang, sier han.
Ikke overraskende er også anneksets avstand til hovedhytta nøye planlagt.
– Før jeg gikk i gang med planarbeidet sjekket jeg hva som var den ideelle hengekøyeavstand. Derfor står annekset der det gjør, sier han.

 

JURYENS BEGRUNNELSE:

VED: Juryleder Tone Bente, Bergene Holm

Det er første gang i Hytteprisens historie at et anneks vinner. Juryen har kalt dette bygget for et kinderegg. Utvendig ligner bygget på hovedhytta og er i tråd med gammel byggeskikk. Det ser ut som at annekset alltid har ligget her. Når du så kommer innenfor så er det hypermoderne, med sovefasiliteter og stue, i tillegg til et fantastisk hobbyrom. Det er et resultat av godt håndverk.
Annekset skaper samtidig en tunfølelse, noe juryen har veldig troen på med tanke på at flere generasjoner kan samles her. I stedet for å bygge en kjempestor hytte, er det like greit å bygge flere mindre enheter. Dette er også mer bærekraftig, i tillegg til at man også kan leie ut deler av bygningsmassen.
Juryen har jaktet på noe som kan gi inspirasjon til andre, og det mener vi dette annekset virkelig gjør. I dag er det mange som er i samme situasjon, med unger som vokser til og hytta er blitt for liten. Da er det enklere å få ungene til å være litt lenger hvis de får et sted som dette.
I tillegg er eieren over gjennomsnittet opptatt av både teknologi og interiør.

Rogers søknad til Hytteprisen

Jeg har selv tegnet og prosjektert og gjort alle innvendige arbeider (isolering, dampsperre, rominndeling, panel, gulv, bad, flislegging, terasse, plassbygde møbler og interiørdesign). Brukte en lokal entreprenør for grunnarbeider, såle og råbygg. De tok i et ekstra tak da jeg brakk foten på ski like før byggestart.

Jeg fulgte grunnarbeidene og byggeprossesen på webkamera fra sykesenga. Trengte de min avgjørelse på noe, så ringte de og jeg sjekket på kamera mens de pekte og forklarte. Etter 16 uker på krykker var jeg i gang selv med innvendige arbeider. En god og detaljert plan er viktig så det ikke dukker opp noen overraskelser underveis. Kan muligens virke litt pirkete, men her er plassering av lysbrytere og målkorrekte møbler tegnet inn på plantegningene så ingenting kommer i konflikt med hverandre.

Valg av møbler på mål ble også gjort i planleggingsfasen og ikke i ettertid. Jeg vurderte mange alternative plasseringer på tomta, ulike størrelser og planløsninger. Endte til slutt opp med å velge området sør for hytta. Det ga mulighet for god størrelse på annekset, men krevde ganske store grunnarbeider. Forlenge vei, lage ny innkjøring og parkering samt flytte slamavskillertank som lå akkurat der det var perfekt å plassere annekset.

Les også

 

 

 

 

Hva er din reaksjon?
Forelsket
0
Ikke sikker
0
Liker
0
Supert
0
Tullete
0
Se Kommentarer (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019 HYTTEMAGASINET. ALLE RETTIGHETER RESERVERES.
Bla til toppen