Now Reading
Delt hytte – dobbel glede

Delt hytte – dobbel glede

+18
View Gallery

 

 

Strandafjellet er et eldorado for den skiinteresserte. Fra slalåmtrekket kan Tove Skutvik Ingebrigtsen (52) og svigerinnen Paula Diniz Rocha (46) gli ned til dobbelthytta som hviler seg i utsikten mot Grandiosafabrikken i Strandadalen.

– Ski er gøy, men jeg trives aller best foran peisen mens de andre er ute, forteller brasilianeren som er gift med Toves bror.

Damene koser seg med kaffe i sola på verandaen på Toves del av hytta, og hunden Max står og bjeffer på Paulas del. Før Paula kom til Norge i 2007, visste hun ikke hva en hytte var. Da hun og mannen Jan Ove Skutvik skulle kjøpe hytta på Stranda sammen med Tove og Terje, leste hun alt hun kom over om hyttelivet.

– Da jeg forsto konseptet med hytte, dro jeg til en brukthandler og kjøpte et par gamle ski og hengte på veggen. Etter det ble jeg bitt av hyttebasillen og har gjort mye av det praktiske arbeidet her selv sammen med de andre.

Og mye er blitt gjort siden de to parene kjøpte hytta for fem år siden. Da var den 10 år gammel og klar for praktisk omsorg.

 

Handywoman

Hytta ble kjøpt for to millioner kroner i 2015 og de rev ned det meste. Kun tak og vegger sto igjen. Da oppdaget de at gulvet var råttent, og det ble behov for drenering under hytta. Det ble mye jobb, men familiene gikk i gang med godt mot.

– Paula og Jan Ove leide inn hjelp til å justere bjelkelag og legge gulv. På vår del lagde vi nytt fundament, isolerte og fikk hjelp til å støpe platen på gulvet, sier Tove.

 

– Jeg hadde ikke orket å dele hytte med noen som var veldig forskjellig fra meg. Tove Skutvik Ingebrigtsen


 

Paula var ikke vant til å gjøre praktiske ting selv, og i Brasil koster det lite for hjelp.

– Landet mitt er fattig, og vi betaler folk for å gjøre alt. Så det å komme hit til Norge og oppdage hvor dyrt alt er, gjorde at jeg brettet opp ermene og fikset mye selv. Jeg satte blant annet opp kjøkkenet. Det er en enorm mestringsfølelse å få til noe jeg ikke trodde jeg skulle klare. Jeg blir veldig stolt av meg selv når jeg ser hvor mye jeg faktisk har fått til, sier Paula og smiler.

 

Et hjem, to hytter

Da hytta ble kjøpt, var det en hytte som var delt i to med en vanlig vegg mellom enhetene. Det var kun en parkeringsplass og en innkjøring til hytta. Toves side av hytta manglet inngang, og familien måtte gå forbi Paula og Jan Oves del for å komme seg inn via verandadøren.

– Derfor lagde vi egen vei, parkeringsplass og egen inngang til vår del av hytta, sier Tove.

Selv om de har egne innganger og parkeringsplasser, deler familien på det meste.

 

–Som oftest ender det med at mannfolka sitter i den ene delen og ser fotball, mens vi damene er sammen i den andre. Tove Skutvik Ingebrigtsen


 

– Sammen bygde vi en veranda som dekker begge hyttedelene, og vi bruker uteområdet felles. Vi er her ofte samtidig, og da griller vi i bålpannen og sitter sammen i boblebadet, sier damene.

Tove viser frem bilder fra renoveringen. I dag er det en helt ny hytte som står her. Blant annet med ny glassveranda og nye søyler som holder taket over verandaen oppe. Utvendig ser man en stor hytte. Innvendig er det to. Den ene hyttesiden er 60 kvadratmeter og den andre er 64 kvadratmeter. Begge enhetene har kjøkken, bad, stue, to soverom, hems og til sammen 18 soveplasser. Både Tove og Paulas del preges av at parene liker å finne praktiske løsninger og ha fint interiør.

– Hytteenhetene er delt med en lydisolert, tykk vegg, forklarer Tove og åpner døra mellom familienes to hyttedeler for å vise.

Når det er påske- og julefeiring, samles begge familiene og da kommer veggen til nytte når de ønsker å være litt for seg selv.

– Men som oftest ender det med at mannfolka sitter i den ene delen og ser fotball, mens vi damene er sammen i den andre, sier Tove og ler.

SMARTE LØSNINGER

Flyttet kjøkkenet:
Kjøkkenet på vår side av hytta sto i utgangspunktet ved toalettene. Da vi flyttet kjøkkenet bort til vinduene, fikk vi mye bedre plass, mer lys og en hyggeligere matopplevelse. Den neste praktiske oppgaven blir å slå ut veggen slik at vi får vinduer over kjøkkenbenken.

Kodelås på døra:
Når man deler hytte, kan det være smart med kodelås på døra for å unngå forvirring med flere nøkler. Tove og Paula påpeker at dette gjør det enkelt å gå inn i hverandres hytter dersom den andre ikke er der, om det skulle være nødvendig.

Innbruddssikker:
Toves mann Terje er en praktisk anlagt type, og han har laget en metallbit som kan settes på døra mellom hyttene. Det gjør at dersom det skulle bli innbrudd i den ene hytta, kan tyvene i alle fall ikke bare spasere gjennom åpen dør til den andre hytta.

Skeptiske venner

Damene synes det er kjekt å dele hytte, og familiene er tett knyttet sammen.

– Hvis jeg er lei av min enhet, kan jeg gå på besøk til Tove, sier Paula.

Og når Tove har gjester, lar hun gjestene få låne sitt bad, mens Tove låner Paulas.

Da Tove fortalte venner og bekjente at hun skulle kjøpe hytte med broren sin, fikk hun mange kommentarer på at det ikke var lurt, men på fem år har det ikke vært en eneste diskusjon.

 

– Toves mann, Terje, er meget praktisk anlagt, og jeg lurer på hva hun fôrer han med for å få han slik. Paula Diniz Rocha


 

– Jeg hadde ikke orket å dele hytte med noen som var veldig forskjellig fra meg. Vi er ganske like, og alle fire har interesse av å ha det fint her. Vi deler på brøyting og kommunale avgifter, og betaler hver for oss dersom vi gjør noe på vår egen del. Men sånn som veranda, gjerder og vedskjul deler vi på økonomisk, sier Tove.

Tove og Paula er likevel klare på at de har respekt for hverandres privatliv, og noen uskrevne, interne regler finnes på hytta. Som at hunden Max ikke skal over på Toves del.

See Also

 

Våre beste gjør-det-selv-prosjekter

Ekstra sengeplass:
På det ene soverommet med dobbeltseng, har Tove og Terje laget en løsning for å skape en ekstra sengeplass. Sengegavlen kan nemlig trekkes ut og det settes to stenger ned i bakken på hver side av sengen. Ideen ble hentet fra TV-serien «Eventyrlig oppussing» da en hytte på Ljøbrekka på Stranda ble renovert.

Tørkeskap på doen:
På badet står en varmtvannstank forkledd som en utedo, snekret av Terje. Når man åpner døra og ser varmtvannstanken, ser man en hylle over tanken som kan brukes som et lite tørkerom. Der legges våte sokker og votter på vinteren og tørker i rekordfart i varmen.

 

 

 

Hjemmelagd interiør

Av praktiske løsninger som er satt i stand i hyttedelene, viser Tove til gamle tegninger av hytta som viser et stort soverom når man kom inn i hytta. I dag har de på samme sted laget en gang, et soverom og en hems over gangen. Slik har de fått maksimal plassutnyttelse og doblet sengeplassene.

– Toves mann Terje er meget praktisk anlagt, og jeg lurer på hva hun fôrer han med for å få han slik, sier Paula og ler.

I vinduet, på bordene og på benker står flotte, håndlagde lamper, og over kjøkkenbordet henger en stor, hjemmesnekret lampe. På veggene henger gamle fotballsko fra Toves svigerfar som døde tidlig.

– Og ute henger kontorvesken hans på veggen. Jeg har på en måte tatt inn litt av hans sjel i hytta, og det synes jeg er veldig fint, sier hun.

Paula mener nøkkelen til å finne løsninger på praktiske oppgaver er å ikke gi seg.

– Finn ut hvordan du vil ha det på hytta di, se på internett og bli inspirert av Instagram og Pinterest. Et konkret tips jeg kan komme med er å velge fargepaletten du ønsker i hytta di tidlig i prosessen. Da blir det mye enklere å finne interiør som passer, sier Paula.

Tove har en annen strategi:

– Jeg finner ut hva jeg vil ha og mannen min lager det, sier hun og ler.

 

Praktisk jobb er avslapning

Familiene koser seg sammen på den doble hytta, og selv om det er viktig å finne roen, er det noen som finner ro i det å holde på med prosjekter.

– Jeg mener hytta hovedsakelig er for å slappe av i, men Tove og Terje liker å slappe av mens de gjør ting, sier Paula lattermildt.

Det finnes alltid noen småprosjekter, og det neste blir et anneks bak hytta, for neste år kommer familiens første barnebarn.

– Vi må skynde oss å få opp annekset, for jeg regner med at det er vi besteforeldrene som må flytte ut dit når lillemor kommer i februar, sier Tove og blunker.

© 2019 HYTTEMAGASINET. ALLE RETTIGHETER RESERVERES.
Scroll To Top