Now Reading
En enkel plan

En enkel plan

  • Fri for nips og forstyrrelser, og fri for utallige helger med vedlikehold. Her skal livet nytes i omgivelser som er laget for nettopp det.

+8
View Gallery

Langstrakte siv vaier i vinden utenfor sittevinduet til Romsøe. Blått hav blinker nedenfor. Vi er på Kyrkjøy, en del av Sjernarøyene i Ryfylke med lange tradisjoner for hyttefolk fra Stavanger. Et paradis for de 300 som bor her, og for enda flere hyttefolk, til og med for sykkel­entusiaster som vil «hoppe» fra øy til øy.

Litt tilbaketrukket fra sjøkanten, der sauene beiter og freden rår, ligger en hytte som skiller seg ut, men som likevel ikke stjeler oppmerksomhet.

– Da vi fikk nyss om denne tomten var det ikke noe å lure på, sier Finn Bjørner og Anne Birthe Romsøe.

De likte nettopp det at det ikke var en strandtomt, men en plass som lå litt tilbaketrukket. En plass som førte dem nærmere gårdsdriften som ligger like ved. På denne hyttetomten ville de kunne være en del av miljøet.

Vi møtes i atriet, hvor de to allerede sitter lunt, i le for nordavinden som vi på vestlandet er så befengt ved. Så lenge det er dag er det her det skjer.

Til kvelden trekker de på vestsiden, der de kan kose seg med sjøutsikt og synet av en båt i ny og ne.

 

Klok anvendelse av tomt

Ekteparet Romsøe var ikke i tvil om hvordan tomten skulle anvendes og tok snart kontakt med Arkitektene Haga & Grov for tegning av hytte.

– De likte at tomten ikke var så eksponert, og kriteriene våre som var viktig for oss å gjennomføre, ble møtt med enighet og forståelse. En av disse, og kanskje den viktigste, var å skille soverom fra stue og kjøkken. Dette fordi noen av oss er morgenfugler og noen er det ikke. Vi må sørge for at alle sover godt på hytta, og at de som er våkne får være det i fred, sier Anne Birthe selvfølgelig.

Hytta er delt opp på en måte som sørger for ro når man trenger det, og gode samværssoner når man vil ha det.

– Det var arkitektene som foreslo å lage en svalgang i forlengelsen av stue og kjøkkenet. Langsmed svalgangen ligger det derfor to enkeltstående sovekupeer, som det gjerne kan beskrives som, og til slutt en kombinert bod og soverom på motsatt side. Sammensetningen av små enheter har skapt et atrium som er lunt, i le for nordavinden og som ligger beskyttet til når man skal fra sengen til badet lenger nede.

– Vi er veldig glad for det vi har fått ut av tomten. Arkitektene har gjort en enestående jobb i å gi oss sjøutsikt nesten hvor vi befinner oss i hytta. Dette verd­setter vi høyt, sier de, og nøler ikke med å skryte litt ekstra av Haga & Grov.

 

En langsom prosess

Her i hytta er det enkelheten som rår. Det er elegant og nøye planlagt. Ikke for mange ting, bruksvennlige møbler og store vindusflater som slipper naturen inn. De robuste materialene hører sammen med naturen her ute, nøyaktig slik Romsøe ønsket seg det.

I over 12 år hadde familien leid en hytte like i nærheten da denne tomten kom for salg. Planleggingen tok mer enn fem år. Den lange prosessen gjorde dem kanskje enda mer bevisst på hvordan det ferdige produktet skulle se ut, selv om de angivelig var svært bevisst også innen de startet.

 

Mindre av alt

I alle rom, både i tak og på vegger er det ubehandlet osp. Det lyse treverket synes paret er underholdning mer enn nok, og de har derfor ikke hengt opp bilder eller andre «forstyrrende» elementer. Målet har vært en tøff, enkel og litt nonchalant stil.

– Hvis vi kunne klare å bevare en stram stil, ville vi bli svært fornøyd, det var vi saktens enige om. Men at det er vanskelig å holde igjen for fine ting man gjerne vil ha fremme, det er en annen ting. Anne Birthe ler. Hun har det hun trenger her, og er blitt veldig streng på hva som får passere.

See Also

Hun forteller om opprinnelsen til flere av valgene de har gjort, enten det kommer etter inspirasjon fra filmer, eller er et resultat av prøving og feiling gjennom årene.

– Vi brukte en møbelsnekker til å lage alle senger, skap, hyller og nattbord, samt kjøkken og sofa. Det var utrolig praktisk, siden alt ble tatt mål av og bygget på stedet. Det sparte nok oss for mange turer med bil.

Bilkjøring er nemlig ikke noe de setter høyt, og så sant de kan, reiser de kollektivt til og fra Kyrkjøy.

– Etter snaut en time med hurtigbåt fra Stavanger sentrum, som forøvrig er en utrolig flott tur, er det 45 minutters gange fra kaien og til hytta. Vi er kanskje litt gammeldags, men dette nyter vi! Med hver vår sekk ser vi på det som ren terapi, trim og naturopplevelse. Det er så vakkert kan du tro!

Anført av Sjernarøy-idyll kommer Romsøe titt og ofte til hytta si, men drar ikke slavisk hver eneste helg.

 

Robust

Hytta er kledd i ubehandlet malmfuru tilsatt jernvitriol. Dette gjør at treverket gråner mye raskere enn det ville gjort på naturlig vis. Betongdekket som både utgjør uteplassen i atriet og fundamentet i resten av hytta, gir en sterk og kompakt følelse. Betonggulvet finner man både utendørs i svalgangen, samt i passasjen inni hytta, mellom de to uteområdene. Også den utvendige kledningen «kommer inn» i hytta. Dette skaper en glidende overgang.

– Det var viktig å ikke lage hytta for stor, og for oss viste det seg å være veldig smart å dele hytta opp med svalgang. Det innebærer blant annet at vi slipper å varme opp rom som likevel ikke vil bli brukt, og at gjestene våre får et rom for seg selv. Vi er på den måten sammen, uten å være for mye oppi hverandre, forklarer Finn Bjørner.

– Ja, og så får de mer bedagelig anlagte sove i fred, legger Anne Birthe til, uten å røpe hvem av dem det gjelder.

Fakta om arkitektene
Sivilarkitektene Hilde Haga og Rune Grov startet kontoret Haga & Grov i 1992 og har i dag fire ansatte. Oppdragsmengden deres er allsidig og variert, og kontoret arbeider med alt fra møbeldesign og ulike typer bygg, til reguleringsplaner, mulighetsstudier og arkitektkonkurranser. Kontoret er premiert i flere arkitektkonkurranser, og har mottatt utmerkelser, blant annet Houens Fond´s arkitekturpris. Kontoret har også sittet i ulike juryer.
Hilde Haga og Rune Grov, sivilarkitekter MNAL, har begge sin utdannelse fra NTH, med eksamen henholdsvis 1989 og 1985.
www.hagagrov.no
© 2019 HYTTEMAGASINET. ALLE RETTIGHETER RESERVERES.
Scroll To Top