• Vi har ikke geitet oss til, bedyrer Heidis venninne Hege Hansen som er på besøk. – Vi har alltid fargerike klær på oss.

 • Fra kjøkkenet ser man inn mot annekset. Taket som ble lagt mellom hovedhytta og annekset binder hytta flott sammen. I tillegg ble det en kjekk liten uteplass.

 • Kjøkkenet er en utgått modell fra IKEA som ble kjøpt på Finn og fikk ny benkeplate, vask og armatur. Også fra IKEA.Kjøkkenet vender ut mot jernbanenveien. Da er det greit med vindusskjerming, så man får litt privatliv på morgenkvisten.

 • Ved inngangsdøren ble det satt opp en halvvegg. Det slipper lys inn på kjøkkenet samtidig som man ikke «kommer rett inn på kjøkkenet». Knagg Hang it all fra Eames. Bildet er av DS Skibladner. Kjøkkenbord og stoler fra Bohus.

 • Hytta ble forlenget slik at de fikk en større stue. Her fikk de tips av en arkitektvenn om å velge skrått tak, slik at de fikk mer lys inn. Tapetet er Nina Campbells  «Aquarium» som finnes i forskjellige farger.

 • Hytta er vinterisolert og brukes hele året. Den hvite peisovnen fra Dovre er likevel god å ha. Ørelappstol og pall fra IKEA. Stålampen er fra Kremmerhuset. Det lille avlastningsbordet er en krakk i velurstoff fra Søstrene Grene. Maleri av Line Osmundsen.

 • Den sjøgrønne fargen går igjen over hele hytta. Som her på gjeste-barnerommet. Sommervann og nytt bad kom på plass året etter at de overtok hytta. Innredning fra IKEA. Også her går den sjøgrønne fargen igjen i håndklær, søppelbøtte og gulvmatte.

 • På hovedsoverommet i annekset ble det satt inn et større vindu så det ble mulig å drikke kaffe på sengen og se ut på Mjøsa. Sengetøy fra PIP Studio. Sengeteppe fra Lexington.

 • Frokostplass, lunsjplass, kaffeplass... Sitteplasser er det nok av både rundt hytta og på den frodige tomten.

 • En utedusj i rustfritt stål ble et svært populært bidrag på hytta. Den brukes ofte.

 • På en sjøgrønnmalt benk i hagen… – Jeg er et prosjektmenneske, sier Heidi Ekrem. – Liker å ha ting å gjøre. Å være jurist kan noen ganger være litt «ensomt», derfor er det viktig å ha noe kreativt i livet mitt.

 • Mjøsa er veldig omskiftelig. Blikk stille i det ene øyeblikket, store bølger som ruller innover stranda i det neste. Det er vanskelig å forestille seg når man sitter på Solplassen en dag som denne. – Det er fantastiske lysforhold og nydelig fargespill her

 • Båten brukes både i Arendal og på Mjøsa. Det er koselig å kunne ta en tur på sjøen, kanskje svippe over til Hoel gård eller noen av de andre flotte gårdene rundt Mjøsa. Ola bader til langt ut i september. På gode somre kan vannet fort bli over 20 grader.

 • 107 km lange Mjøsa er Norges største  innsjø og både vind og bølger kan by på store utfordringer. Mjøsa har i alle år vært en dominerende faktor i samferdselen både øst-vest og nord-sør i Hedmark og Oppland.

 • Akkurat i det toget passerer kan det være greit å ta en liten pratepause. Men i fremtiden skal toget gå i tunnel.   

 • Hytteeierne Heidi Ekrem og Ola Mørkved Rinnan stortrives på hytta ved Mjøskanten.

En real fargeklatt

Nede ved Mjøskanten i Hamar, på grensen til Ringsaker, og med toget susende forbi, lå det en gang en enkel rød og hvit hytte. Det var før Heidi Ekrem overtok, og begynte å forvandle den til en fargeglad
sommeridyll – Strandhytta. 

Det var, som så ofte før, noen tilfeldigheter  som spilte inn. Heidi Ekrem er vokst opp i Arendal og har et hus der for å kunne være sammen med familien om sommeren. Men når du er bosatt på Hamar er turen til Arendal lang. Ikke helgeavstand akkurat. Det hadde vært fint å ha et lite sted der man kunne strekke sesongen, tenkte Heidi. Møte våren tidlig. Nyte sensommeren. Avslutte når frosten og skisesongen på hytta på Hafjell nærmet seg. Da den lille stua ved Mjøskanten dukket opp, tok det bare to dager og et impulskjøp før drømmen var blitt til virkelighet; Heidi og mannen Ola Mørkved Rinnan var blitt eiere av en gammel og enkel hytte rett ved stranden, rett ved toglinjen også, men med fantastisk utsikt til Nes og Helgøya.

 – Beliggenheten var flott, men det trengtes nok et trenet øye for å se at det kunne bli fint, forteller Heidi. Og trenet øye for farger, interiør og hva som kan bli fint, vel, det har hun i fullt monn. Det er bare å se seg rundt i den frodige idyllen. Ikke bare er vi her en sommerdag av de mest makalause. Men det er små fargeeksplosjoner av stilleben over alt og den røde tråden, den er sjøgrønn. 

– Det var fargen på den gamle vannpumpen som satte standard, og den blågrønne fargen er konsekvent benyttet gjennom hele hytta. Det gir helhet og skaper ro, mener Heidi og serverer lunsj på, nettopp, blågrønt servise.


Stuen er røkesalong.

Etter at Heidi og Ola overtok hytta for fire år siden har de gjort en skikkelig innsats. De har pusset opp, bygd sammen hovedhus og anneks med et tak, satt opp bod og utvidet hytta med en liten stue. De har også bygd et lite bad og satt opp en utedusj etter at de la inn sommervann. 

– Jeg har en veldig driftig mann. Vi liker å jobbe og holde på med noe begge to, sier Heidi. Hun synes det har vært morsomt å innrede en ujålete hytte. 

– Jeg ville gjerne ha en hytte med et personlig preg. Mange butikker tilbyr mye av det samme, og da blir alle steder så like. Det blir fint. Men litt lite personlig. Jeg har alltid interessert meg for form og farge, og synes det er veldig gøy å få brukt den kreative siden av meg. Vi har økonomi til å kjøpe nytt, men det er både morsommere og kulere å skape et uttrykk selv enn å kjøpe fiks ferdige løsninger. Jeg har kjøpt masse på Finn. Det gikk litt sport i å finne kjøkkeninnredning, senger, sofa, bord og hagemøbler på nettet, sier Heidi.   

Å kjøpe brukt er både morsomt og miljøvennlig. Og gjenbruk til gagns er det i selve hytta også. Deler av hovedhytta er nemlig røkesalongen, og antakelig også lastedelen, som sto på DS Lillehammer, et av fire dampskip som har gått på Mjøsa. 

– Byggene ble løftet av skipet i forbindelse med ombygging her på Mjøsstranda en gang tidlig på 40-tallet, forteller Heidi. 

– Ytterveggen på den gamle røkesalongen kom frem da vi kledde av ytterpaneler under ombyggingen, og vi fikk en representant fra Mjøssamlingene til å komme hit for å sjekke hva det var. Han syntes det var veldig spennende. Vi har nå innlemmet ytterveggen fra røkesalongen i den nye stua og lastedelen av skipet er kjøkkenet vårt. 
Frodig i en fei.

Heidi og Ola påstår at det kun er noen små prosjekter igjen før hytta er «ferdig». De skal få på plass noen lister, male over noen sprekker som kom etter vinteren i fjor. Kanskje Ola skal sette opp en ny mur. Han fikser sånt lett. Ofte etter Heidis idé. Som Solplassen oppe i hagen med hammock og utsikt over Mjøsa. Der var det tidligere bare et litt udefinerbart område. Helt til Heidi så for seg hvordan de kunne utnytte hagen bedre, lage et «platå» og få en skjermet uteplass. Ola kom med minigraver og stein slik at de kunne lage en forstøtningsmur. Deretter fylte de på med store mengder jord og en liten plantasje med blomster, busker og trær og anla kjøkkenhage. 

– Jeg elsker blomster, sier Heidi.  – Det er nesten utrolig så frodig det er blitt i hagen etter bare et par år. Vi hadde ikke trodd at vi skulle bruke Solplassen så mye som vi gjør, men det er nesten her vi er mest. Vi har fått satt opp en levegg mot toglinjen også. Men leveggen er mer for estetikken enn lydens del.

Joda, toget suser forbi noen ganger i timen. Du hører det godt. Men i fremtiden skal toget gå i tunnel. Da blir idyllen enda mer komplett. Da kan du sitte i hammocken og bare høre suset over furua som sist. Eller i alle fall suset fra noen andre høye trær. Noen summende insekter også så klart. Glade fugler. Og knastringen fra forbipasserende på turveien nedenfor. Er Heidi og Ola nede i hagen tar de gjerne en passiar over hekken. På «Hilseplassen». Bare koselig det. Venner, store og små barn kommer også gjerne på besøk. Strandstua ligger bare en liten sykkel-, bil- eller gåtur unna. Og det er mange som har glede av den. Både for korte og lange besøk. Akkurat som Heidi hadde drømt om.  

Hyttemagasinet nr. 6 2018 finner du i bladhyllene tom. 15. juli.

Abonnere på Hyttemagasinet? Trykk her. 

Eller trykk her for å abonnere på Magasin+

#0618 #hyttebesøk #Hamar

Stats read: 
439
Stats like: 
0