• Distansene er nok litt misvisende, men skiltene er ekte nok. De ble kjøpt da skiltparken på Golsfjellet ble fornyet. I gangen finner vi Stigs stol fra barnerommet på 1970-tallet.

  • Kjøkkenet er romslig og lyst med Epoq kjøkkeninnredning i hvitt. Kjøkkenbordet og hyllene over kjøkkenbenken har faren til Laila laget selv – lampen heter «Snowflake, og er signert den britiske designeren David Trubridge.

  • Oppstuen er ungdommenes tumleplass. TV-møbelet er enda en kreasjon fra Waraksa Art & Design

  • 1: Samtlige sengeplasser i hytta er håndarbeid,2: Opp til oppstuen i full fart. Det er der familiens unge regjerer. 3: Denne varianten av det kjente motivet har du neppe sett før..! 4: Katten lever sitt eget liv på hytta, men har tid til en kos av og til.

  • Salongmøblene er arvet fra Lailas oldeforeldre (!), mens det er Stigs far som har hatt med kisten hjem fra tiden på sjøen. De valgte å plassere RAIS-peisen mot yttervegg. Veggpanelet har fått et strøk «Drivved», gulvet er 1-stav eik.

  • Puffen fra 60-tallet tilhørte Stigs mor og ble benyttet til å oppbevare ulltøy på Hamar, samme bruk som i dag. Speilet er fra IKEA. Her våkner du opp til vid utsikt mot fjellheimen.

  • Garderobeskapene er «målsøm» i heltre eik. Smart oppbevaring over alt – og en god venn på nattbordet som passer på deg.

  • Baderomsmøblene er Danzani Inzo, Piano servant, HG Citterio servant batteri, Monolith veggsisterne. Hilina takdusj. Flisene er Edilc Beola (vegg) og Malta Grey på gulvet.

  • Ingenting er som marshmallows på bålpanne, synes Kaja (f.v.), Mari og Regine.

  • En usedvanlig tørr sommer kunne lett blitt katastrofe for torvtaket. Men det har klart seg godt, og nå går det i vinterdvale. Hytta har vindusflater i alle retninger, men så er det også nok å se på.

Fant hyttedrømmen øverst bakerst

Da de endelig bestemte seg for å kjøpe egen hytte, fant de for sikkerhets skyld tomten øverst, bakerst på hyttefeltet. Som en slags konger på haugen. Flere venner med hytter i området førte dem til Golsfjellet, de første årene som leietagere.

Golsfjellet er en fjellvidde i Gol kommune i Buskerud. Høyeste punkt er Storefjell på 1149 moh. Golsjellet har Hallingdal i sør, Hemsedal i vest, Tisleifjorden i nord og Nord-Aurdal i Oppland i øst.

Laila (Stafset) og Stig (Grøndahl) ble begeistret, og signerte kontrakt på egen hytte i 2016. Da kunne de endelig definere hvordan en idealhytte skulle se ut og hva den skulle inneholde. 

Lars Slettemoen i Bualie Hyttefelt og Evenstad Bygg og Tegning fra Gol tegnet en hytte som innfridde alle ønsker og krav.

– Vi var sikre på hva som var viktigst, sier Laila.

– Vi ville ha et rommelig kjøkken; det er jo der alle havner uansett, rundt kjøkkenbordet. Det var viktig for oss å få en stor entré og vi ville ha masse bodplass. Det kan nesten ikke bli for mye når alt utstyret som brukes til forskjellige årstider skal i hus.

Og Laila og Stig har fått akkurat det de ønsket.

Resultatet er blitt en hytte på rause 138 m2 pluss 30 m2 isolert loft, men som ikke på noen måte fremstår som prangende stor. Kjøkkenløsningen er en liten arkitektonisk genistrek i all sin enkelhet – den er verken helt åpen eller helt lukket. Snarere er kjøkkenet blitt et eget rom med åpning mot stuen, men likevel såpass godt skjermet at matlaging kan foregå uten sjenerende lukt eller støy mot stuen.

Fire soverom gir sengeplass til 10, men med mulighet for å ta imot enda flere gjester.  Hytta har to bad, det ene med badstu og direkte utgang til avkjøling i snøen vinterstid.

– Da er det nok helt greit at det ikke ligger hytter bak oss, humrer Stig.

– Vi fikk tomten som ligger øverst i feltet, og selv om det fortsatt selges tomter her er det stopp bak vår hytte. Det gir oss fordelene av å være en del av en hyttegrend, men samtidig muligheten til å leve hyttelivet litt tilbaketrukket.«Arkitekten».

Lars Slettemoen er nok den egentlige «kongen på haugen«, som den ustoppelige drivkraften i Bualie hyttefelt. Han har siden tidlig på 2000-tallet stått på dag og natt for å utvikle området som per i dag består av i overkant av 100 tomter, leilighetsbygg, Golsfjellet alpinsenter, samt kafé. Vinterstid treffer du ham også ofte i løypemaskinen.

– For en stund siden traff jeg ham på en flott dag ute på vidda, da han kjørte opp løypene, forteller Stig.

– «Du er heldig du, som kan holde på her ute», sa jeg. «Ja, men det er også hardt arbeid, langt utover normal arbeidstid med få eller ingen hviledager i sesongen. Og gjennom noen tusen timer i løypemaskinen opplever du ikke bare idyll», svarte Lars. 

Men for Laila og Stig er dette først og fremst rekreasjon og nytelse.


Off piste før frokost.

– For oss er området helt ideelt. Skiløypene starter 30 meter (!) fra hytta, og er koblet sammen med løypenettet i Hemsedal og Stølsvidda i Valdres. Til sammen 300 kilometer fantastisk godt preparerte løyper i alt fra høyfjell til fjellskog, i tillegg til nærmest uendelige sykkelmuligheter. Hytta har også ski inn og ut til alpinbakken. Er det kommet en god porsjon nysnø er det herlig å dra i bakken når den åpner og kjøre noen runder off piste før frokost, sier Stig.

Det legges ingen føringer for hva slags hytter kjøperne vil bygge, men Slettemoen er helt klar på ett område: Det skal brukes lokale krefter og bedrifter.

– Vi ville ha et rommelig kjøkken; det er jo der alle havner uansett, rundt kjøkkenbordet.

Og for Laila og Stig begynte det altså med en arkitekt fra Gol. De «syndet» riktignok med deler av innredningen. De kjøpte hytta i 2016 og skulle flytte inn påsken 2017. Med bare fem uker igjen til overtagelse fant de plutselig ut at de ikke hadde senger å ligge i, eller skap å ha klærne i.

– Gode råd var dyre forteller Laila, og det var jo i realiteten bare tiden og veien da vi kontaktet Waraksa Art & Design som hadde hjulpet oss hjemme i Oslo, som deretter kom opp til Bualie for å ta mål. For å gjøre en lang historie kort: Resultatet ble plassbygde senger med smarte skuffløsninger i alle rom, det ble tilhørende hyller, garderobeskap og skap for oppbevaring i entreen. Alt håndlaget i massiv eik, produsert i elementer på verkstedet i Polen og montert på stedet, med bare dager igjen før innflytting.Nytt og gammelt.

Ny hytte betyr nødvendigvis også at mesteparten av interiøret er nytt. Fra spesialbygde senger og skap til hvitt Epoq kjøkken. Men møblementet er delvis fra en helt annen tid.

Den bevisste blandingen av nytt og gjenbruk gir en mangfoldig og spennende stilmiks.

Den bevisste blandingen av nytt og gjenbruk gir en mangfoldig og spennende stilmiks. Salongen i art deco-stil er arvet fra Lailas oldeforeldre! En lenestol i stuen som er fra Hamar tilhørte Stigs foreldre, og ble kjøpt i 1965. Flere steder i hytta står kamfertrekister av den typen du ikke får kjøpt i Norge, men som Stigs far brakte med seg hjem gjennom mange år som sjømann. En luring av en teppehandler i Tanger har sørget for lune gulv.

Under en lampe tegnet av designeren David Trubridge står kjøkkenbordet med massiv eikeplate og tilleggsplater gir plass til 14 personer. Det er håndlaget av en helt lokal «designer», Lailas far. Han har også laget smarte og dekorative knaggrekker av fjellbjerkstammer til soverommene.Lagt til rette for alle.

I oppstuen holder ungdommen hus. Med to barn (14 og 16 år) er det lov å håpe på at de ønsker å være med på hytta i flere år fremover selv om konkurransen fra helt andre sysler blir stadig større. Derfor er det også smart å legge til rette for at ungdom kan få være ungdom, også på fjellet.

For foreldregenerasjonen er det ikke vanskelig å få tiden til å gå. Med nærhet til det meste, og naturopplevelser i fleng. 15 minutters gange fra hytta bringer deg fra 990 meter til toppen bak skiheisen, godt over 1100 meter over havet. Der har du 360 graders utsyn til Valdres, Nystølsfjellet, Norefjell, Hallingskarvet, Hemsedalsfjellene og Jotunheimen. Du ser skiløyper, turterreng, fiskevann og alt hjertet måtte begjære av naturopplevelser.

– Vi er her mye, ofte og gjerne, sier Laila.

– I tillegg benytter vi anledningen til å ta turen opp alene, istemmer Stig. – Jeg kan vanskelig tenke meg en bedre form for hjemmekontor: Stå opp tidlig, jobbe konsentrert dagen ut, så ut i frisk fjelluft på ettermiddagen.

Hytta ligger akkurat passe langt hjemmefra som er Oslo. På snaue tre timer kommer de fra dør til dør, fra et hektisk liv i byen til rolige dager på fjellet.

#Golsfjellet #Laila Stafset # Stig Grøndahl #1118

Stats read: 
344
Stats like: 
1