De fleste forbinder Grimstad/Homborsund-området med historien om sjøulken Terje Vigen. Han skal blant annet ha rodd til Danmark for å hente matkorn til de sultende nordmenn under engelskmennenes blokade av Norge i nødsårene 1808-1811.
Fornyet gammelt hus
– Som barn hørte vi legenden om Terje Vigen, og vi hadde en sang om ham som vi ofte brukte, sier hytteeierne. Det var «Sommersang til Homborsund» av Kåre Siem. Han hadde sommerhus i Kisteviga i Homborsund. Det sies til og med at Terje Vigen rodde på grunn like her ute i fjorden, sier en av eierne av denne funkisaktige hytta på toppen av Langøya. Vi sier Homborøy, men selve hytta ligger på Langøya får vi vite. Her kneiser den lave bygningen mykt på bakkekammen og gir dermed beboerne en storslått utsikt over fjorden og deler av skjærgården utenfor. Det kjente landemerket Homborsund Fyr ser de ikke fra selve hytta, men går de et stykke fra huset og innover på øya kan de se det hvite murtårnet rage majestetisk opp i horisonten i øst.
– Bestefar var fyrmester på dette flotte fyret i mange år, så der har vi tilbrakt mange hyggelige stunder forteller den ene eieren.
Pusset opp interiøret
– Pappa bygde selv hytta i 1963 med studielånet sitt, så naturlig nok ble alt gjort så billig som mulig, og den er bygget på tre ganger etter det, forteller eierne. Stuen er blitt større, samt at det har kommet til to soverom. Det siste soverommet er bygget på for cirka 30 år siden. Hytta ble pusset opp innvendig for 5 år siden etter at lynet hadde slått ned i hytta, samt at deler av taket hadde blåst av. Her er det veldig værhardt til tider… For en stund siden ble flere rom, blant annet stue og kjøkken malt kritthvite til erstatning for de tidligere trefargete panelveggene. Resultatet, forandringen ble enorm. Nå er disse hovedrommene i hytta blitt lyse og luftige og inviterer til trivelige stunder, ikke minst foran den mange meter lange vindusrekken som åpner hytta mot horisonten og sjøen i flere retninger.
Det lange vindusbåndet fanger lyset og landskapet så langt øyet rekker.
– Da vi vokste opp var det litt av et drama å være i dette rommet mens det lynte eller tordnet, og mamma ga oss streng beskjed om å holde oss unna vindusglassene. Dette var med god grunn ansett som farlig, forklarer en av eierne. I tillegg til de hvitmalte veggene og vindusrekken, er det de originale lenestolene i grønt som er blikkfanget i stuerommet. Disse originalene fra tidligere tider passer nettopp her, og de står harmonisk til en helt ny, blå sofa.
Mange slags fritidsaktiviteter
I dette havområdet fiskes det både lange, brosme, lyr, sei, torsk og makrell og hytteeierne har nesten alltid krabbeteiner ute i vannet og de kan få både krabber, kreps, og av og til trollkrabber i teinene. Og hummer under hummerfisket. Krabbene lagres i sanketeine og tes opp etter behov. Krabbelag med gode venner er fast takst om sommeren her i huset. Favorittene ellers i matveien er kokt torsk med hjemmelaget, kortreist ramsløk-ssmør, samt reker, krabber og ikke å forglemme stekt makrell med agurksalat og rømme. Det hender også at de griller blåskjell og stillehavsøsters som plukkes i strandkanten. Mange padler i kajakk rundt øya, forteller den ene eieren som selv byttet ut kajakken med en stødig robåt for ett år siden, og det angrer hun ikke på. Da ror hun til havs og fisker. Sitter og dorger med en regle på et stille hav, ror kanskje innom Paradisbukten som er bukten bortenfor sjøbua. Der ligger det ofte mange sommergjester med båtene sine og hygger seg i smult farvann.
Dette er selve stedet å nyte havutsikten i retning Danmark.
Levende tradisjoner
Homborøy og området rundt byr på mange fristende attraksjoner. Mest kjent er Homborsund Fyr. Det står ikke langt unna, og det er åpent for allmenheten. Det leies ut av fyrets venneforening til ukes-overnatting for sommergjester. Da får du vite blant annet historien om de gamle sjøvante losene, så dette stedet er et levende minne om den gamle kystkulturen vår. Og sauer, blant annet gammelnorsk sau og spelsau er det alltid her ute, og de rydder opp i vegetasjonen hele året. Eierne har i løpet av de siste tyve årene plukket ramsløk på øya. Altså lenge før denne velsmakende veksten ble så populær og et hett samtaletema for så mange. Etter at de for alvor oppdaget denne viltvoksende planten er inntrykket at det blir mer og mer av den på et stort område på øya. Narrmarihand er en sjelden, totalfredet orkide som også trives her ute i havgapet hvor det gjennom tidene har bodd både loser, fiskere, bønder og turister. De siste fastboende forlot Homborøy tidlig på 60-tallet. Det har ikke bodd fastboende på Langøya.