• Spisestue og sosialt oppholdsrom i opprinnelig del. Nytt gulv, ny ovn og fliser på vegg. Vindu og listverk er byttet ut. Teppene gjør at rommet blir lunere.

 • Kjøkkenet fra Ikea ble bygget for ca. 10 år siden. Panel behandlet med interiørbeis som eierne blandet selv.

 • Innredet med gode skap fra Grindberg, i dempet sort. Panel fra Maxbo i Krokskog hvit og benk fra Ellos. Gammelt speil fra Bohus, selvmalt i dempet sort.

 • I løpet av 8 uker var håndverkerne ferdige med tilbygget.

 • Monica og Knut ønsket vinkel på hytta for å få en ny terrasse til frokost og morgenkaffe. De har nå sammenhengende øst-, syd- og vestvendt terrasse som benyttes hele året.

 • Monica og hundene Zippo og Kimba nyter ofte utsikten mot fjord og fjell.

 • Vedskjul, skibod og furtebu.

 • Knut ønsket seg en stor og åpen peis i nybygget. De innhentet ideer fra andre hytter, skisserte hvordan de ønsket den ovenfor murer og snekker, som igjen fikk frie tøyler. Snekker felte en tørrgran på tomta som ble brukt til peishylle.

 • Nordveggen har kun ett vindu for å gi plass til bilder og en TV-skjerm. TV’en er hengt på vegg og alle kabler er lagt i en aluminiumskanal av sort utførelse. Godstoler i skinn var et krav fra Knut. Et sted å «gjemme» seg i foran peisen.

 • Utstoppede dyr og gamle minner setter et personlig preg i hytta.

 • Monica og Knut nyter gjerne den første kaffekoppen i go’stolen før de andre står opp.

 • Spisestuen med rustikt bord fra Artwood, dekket med geiteskinn fra IKEA og en arvet bjørkekåte som brukes til frukt og annet. Hjorteskinn på veggen over skjenk fra Home&Cottage.

 • Bad med fliser fra Fagflis, møbler fra Dokka bondemøbler. Flisene plukket med inspirasjon fra en Fransk Chalet-stil.

 • Selv om hytta nå er oppgradert med bad og toalett, brukes utedoen flittig når det er mange gjester, eller når man sitter foran bålgrua på ettermiddagen. Da slipper man å gå inn på do.

 • Stort familierom i annekset. Malt i frisk lilla farge for å bryte litt med tradisjonell hyttestil.

 • Det minste gjesterommet i bakgrunnen. Sengeplass til 3. Rupanel på veggen med interiørbeis fra Jotun.

 • Kos rundt bålet mellom hytta og tjernet. Bålgrua er laget med stein som var igjen etter peisbygging. Nyinnkjøpte benker, ferdigbehandlet med jernvitrol, fra Ødegård Sag lokalt i Valdres.

Fransk føling i fjellet

Allerede på første visningstur skulle avgjørelsen tas. Med utsikt til to vann var Monica og Knut Rostad aldri i tvil. Her ville de ha hytte, og her har Monica satt sitt tydelig preg på stedet med sin sans for fransk fjellstil.

For nøyaktig 20 år siden bestemte ekteparet Rostad seg for å gjøre hyttedrømmen til virkelighet. Området var bestemt for lenge siden. 

– Jeg har mer eller mindre vokst opp i området her, og har alltid følt meg hjemme her oppe, forteller Knut Rostad. 

– Da jeg traff Monica for 30 år siden, var det veldig naturlig å invitere henne oppover. Og heldigvis, hun forelsket seg i stedet umiddelbart. Skulle vi ha hytte noen gang, måtte det bli her, sier Knut.

Knut har vært mye på Hardangervidda og vet hva snaufjellet kan by på av vær. Når de skulle finne seg en plass, var det viktig at den lå beskyttet til, men likevel med nærhet til fjellheimen. Og de ville ha helårsvei, vann og strøm, og ikke minst – de ville eie tomta som hytta sto på. 


Nok å ta fatt i.

Det var en «sliten» hytte de tok over, men de visste hva de gikk til. Monica og Knut har aldri vært redde for å sette i gang med noe. De stortrives med å skape ting sammen. 

– Monica har ideene og jeg utfører, smiler Knut. 

Før de satte i gang med restaurering og utbygging måtte de vite at det var mulig å få utvidet strømnettet. Når det var på plass, var det bare å sette i gang.

Første punkt på lista var annekset. I Valdres er det vanlig å støpe rett på bakken fordi telen går for dypt til å isolere godt nok. 

– Her var det bare å skjære ut og løfte opp gulvet, for deretter å isolere under, forteller Knut.  

Annekset har to soverom og godt med lagringsplass. I tillegg går de med planer om å innrede et eget bad der så gjestene har mulighet til å ta seg en dusj ved behov.


Rom for rom.

Med annekset på plass sto hovedhytta for tur. 

– Vi startet med kjøkkenet i 2006, forteller Monica.

– I ett med det gamle kjøkkenet lå en vedbod. Det opprinnelige kjøkkenet var for lite, så vi valgte å slå ut veggen til vedboden og få et dobbelt så stort kjøkken.

I 2016/2017 sto resten av hytta for tur. Rom for rom. 

– Det hadde vært mye enklere å rive alt og bygge nytt, sier Knut.

– Men da hadde stedet mistet mye av sjelen. 

– I spisestuen var det så skjevt at vi måtte jekke opp hytta og legge under et bord for å få vatret opp, forteller Knut.

TIPS! 

 • Velg ferdigmalte tak og vegger.
 • Miks arvet, nytt, gammelt, brukt.
 • Google det du vil ha og finn produsenten.
 • Inviter en gjeng på dugnadshelg for å få beiset hytta.
 • Velg sorte stikkontakter hvis du velger mørke toner på veggene.
 • Bygg ditt eget pumpehus med varmtvannsbereder og trykktank for å spare plass i selve hytta.
 • Mørk flatskjerm på mørk vegg.
 • Bruk mørke ledninglister.
 • Mørke stikkontakter.

Taket og to vegger ble beholdt. Alt annet ble fjernet og erstattet. 

Alt listverk er av enkel bordkledning for å få en litt mer hjemmelaget rustikk stil. Det er enkelt og rimelig.

Kakkelovnen er et møbel i seg selv. Og effektiv! Den hadde vært god for å varme opp et bolighus på 150 kvm. På grunn av tyngden til ovnen måtte det støpes en ekstra såle rundt ovnen. 

Knut og Monica hadde tenkt på nybygget i mange år. De ville bygge det ned i terrenget for å få best mulig utsikt og optimal takhøyde. Etter å ha innhentet mange forskjellige ideer, fikk de en god venn til å tegne tilbygget slik de ønsket det. Byggmester Rabben AS sto for prosjekteringen og hadde totalansvaret for den nye delen. Resultatet ble akkurat som de ønsket.

– Jeg har alltid ønsket meg en stor gruepeis som dette, sier Knut.

Den er bygd med skifer fra Valdres og har vegger av 50 mm tykk kleberstein. 

– Klebersteinen inneholdt mye vann, så vi måtte fyre veldig forsiktig i begynnelsen, fortsetter Knut.

Peisen er også kledd med panel som veggene i rommet,  men er stilt vertikalt. Den lokale snekkeren fikk i oppgave å tenke ut en ramme som finish. 

– Resultatet ble en grovt behandlet granstamme, sier Knut fornøyd.

Gulvet er også skifer fra Valdres som ble skåret ferdig før det ble fraktet opp.

Gjenbruk er også noe som står høyt på prioriteringslisten til Monica og Knut. Det siste prosjektet er en ny murt utepeis som er laget av restmaterialer fra gruepeisen i stua. Gamle malerier har fått ny ramme. Skiene som henger på veggen var her da de overtok hytta. 


Interiørtalent.

Monica Rostad har trolig et medfødt talent som interiørarkitekt. Så har hun da også tidligere jobbet med møbler og interiør hos Bohus. Med en stor sans for detaljer. 

– Jeg har alltid vært svak for den franske chalet-stilen, forteller Monica stolt og viser oss rundt. Hver eneste detalj er gjennomtenkt.

Som med alt annet var det viktig å ha tenkt gjennom hvilke farger som skulle dominere. Valget falt på grønt, rødt og gyllent for å gi en varm og lun undertone. Ut på tur.

Det er flott turterreng i området. Innen rekkevidde har du kjente steder som Beitostølen, Bitihorn, Valdresflye. I tillegg er det flotte mer lokale turmål som Tapptjerndalen, Rundemellen og Skarvemellen. Store deler av området byr på lettgått terreng utenfor stier på grunn av lite vegetasjon.

Dyr inne – dyr ute. Det er et rikt dyreliv på og ved hytta. Gordonsetterne Zippo og Kimba er høyt og lavt. De andre dyrene og fuglene inne på hytta holder seg mer i ro. Der er det utstoppede fugler og dyr, gevir og skinn som på en elegant måte blir en del av interiøret.

Knut har innført en regel Monica litt motvillig har godt med på: «Skal noe inn, skal noe ut!» 

– Kommer det en fugl til inn i stua nå, skal vi ta inngangspenger, sier Knut. Da blir det jo en dyrehage her. 

Det er ikke mangel på dyr ute heller. Hester, kuer og sau beiter rett utenfor gjerdet. I tillegg er et tranepar og en andefamilie faste sommergjester ved tjernet. 


Høytid.

De har feiret jul på hytta ved et par anledninger. Nå når alle fasiliteter er på plass blir alt mye enklere, så det er nok hytta som gjelder i årene som kommer. 

– Her er jo skiforholdene alltid gode, sier en fornøyd Monica.

Familien har også feiret nyttår her oppe i den gamle hytta med 18 hyttenaboer og venner med fakkeltog og bålkos.


Alltid noe å pusle med.

Nå når alt er ferdig; hytte, anneks, pumpehus og utepeis skulle en tro at det meste er gjort. Men den gang ei. Knut har akkurat vært i bygda og kjøpt materialer til det som skal bli kombinert vedskjul og en skjerming mot naboen. Monica og Knut har alltid et prosjekt gående og stortrives med det.

«Livet er bedre på hytta!» står det på t-skjorta til Knut. Vi er aldri i tvil om at ekteparet Rostad koser seg her oppe i grenseland mellom skog og fjell. 

Stats read: 
502
Stats like: 
0