• Hyttene danner en liten halvsirkel hver, der utsikten fra innvendig i hyttene og det lune rommet ved inngangspartiet danner de viktigste oppsidene for eierne. Det lille huset ved siden av hytta er en kombinert ski- og vedbod.

  • Allrommet i hytta inkluderer plass for matlaging, spising og avslapning. Et effektivt, lyst og trivelig rom med deilig takhøyde.

  • Furu innvendig er mer akseptert igjen. Her er det brukt glattkant snekkerfuru nesten uten kvist på veggene, montert med spalte. Dette forsterker det horisontale strekket i interiøret, sier arktitekt Stig Folstad.

  • Fra utsiden kommer man rett inn i gangen der det er kort vei til toalettet. Med fliselagt gang og toalett er det lov å gå på do med skiskoene på.

  • Senger og skap i hytta er stedbygde av byggmester HøieUeland. Alle soverom har vegg til vegg-tepper i geiteull fra Tretford.

  • Man kan se fra den ene til den andre enden på hytta og på den måten være i kontakt med de ulike delene, selv om det er en viss avstand imellom.

  • Til tross for sin høyreiste konstruksjon er det ikke mye som er synlig av hytta når snømengdene har lagt seg.

  • Hytteeier Ingvill Meland kjente godt til området fra besøk her i barne- og ungdomsårene.

  • Kjetil Skjæveland og Ingvill Meland er nybakte hytteeiere til en særdeles sprek hytte på toppen av Furuåsen i Sirdal.

  • Den spisse vinkelen på taket er godt synlig og kjennetegner hyttas form når man ser den på avstand. Praktisk betyr den bratte vinkelen at snøen renner av taket.

Furufin vinkel

Utsikten, himmelen og luften var de avgjørende elementene for hvordan Furuåsens flotteste tomt skulle bekles med ny hytte. Og med dette utgangspunktet ble det fjerde kriteriet også dekket – en lun uteplass til alle årstider. 

Hytta er ny – så så si rett ut av esken. Likevel er det ikke mye som tyder på at ting er uferdig. Det er kanskje noe av det som kjennetegner det å overta en arkitekttegnet hytte – der flere av møblene er stedbygget. 


Omsluttes i en hestesko.

Den sortbeisede hytta er en av to mer eller mindre like hytter som ligger på toppen av det etablerte hyttefeltet Furuåsen i Sirdal. Fra parkeringsplassen er det en liten kilometer å gå opp til hytta, en vei som snor seg oppover blant hyttene som er bygget her de seneste generasjonene. Energien det koster å komme seg fra parkeringsplassen og opp har en attraktiv belønning – utsikten og friheten her oppe på toppen. 

Tegnet av arkitektfirmaet Hoem og Folstad og utført av byggmester HøieUeland representerer hytta et unikt stykke fritidsbolig på disse kanter, der det i stor grad er laget plass til de ytre omgivelsene og der nordiske materialer kommer til sin rett. 

Sirdal er en kommune i den nordvestlige delen av Vest-Agder fylke. Den grenser i vest til Lund, Bjerkreim, Gjesdal, Eigersund og 

Forsand i Rogaland fylke, i nord til Valle i Aust-Agder, i øst til Bygland i Aust-Agder og Kvinesdal og i sør til Flekkefjord.

Kommunesenteret, Tonstad, i Sirdalsvatnets nordende, ligger 50 moh., mens Urddalsknuten, kommunens høyeste fjell, er 1434 moh.

– Formen til de to hyttene kan best sammenliknes med en hestesko. De skyter rygg mot nord og øst og åpner seg mot sola. Samtidig er den flotteste utsikten nettopp på nord- og østsiden, mot dalen, så her måtte det komme vinduer, forteller sivilarkitekt Stig Folstad. Selv omtaler han vinduene som skyteskår i de skrå veggene.


Furu i alle retninger.

Fra inngangsdøren som ligger vendt bakover i forhold til utsikten mot dalen og som er plassert omtrent på midten av hytta, har man kontakt med både kjøkken og stue, samt med garderobe og toalett lett tilgjengelig. Her er det tatt høyde for at man gjerne må besøke toalettet med skiskoene på, og dermed er det lagt fliser med varme både i gangen og på badet. Kjøkken og stue er samlet i et stort åpent rom med rikelig takhøyde og store vinduer. Materialene som er brukt og innredningen som eierne har valgt gir et sus av nordisk arkitektur og enkelhet. Det er natur og svart som er hovedfargen med et og annet innslag av grønnfarger. Stig Folstad mener hesteskoformen er sterk i seg selv og bidrar til å sette sitt preg på rommet. 

Energien det koster å komme seg fra parkeringsplass og opp har en attraktiv belønning – utsikten og friheten her oppe på toppen. 

– Den skrå bakveggen er også et sterkt motiv som preger alle oppholdsrommene i hytta. Med denne veggen var det ikke behov for et ekspressivt materialvalg i interiøret. Slett furufinér er brukt i alle himlinger, liggende furupanel og furufinér på veggene. 

På gulvene er det hovedsaklig furu, koksgrå fliser i gang og på bad og geiteull på soverommene. 

Oppholdsrommet kan deles av med en nesten usynlig skyvedør som skiller gang, kjøkken og stue fra gangen med soverom og garderobe. I alt er det tre soverom, med henholdsvis to, to og fire sengeplasser, et eget familierom til gjester kommer også godt med. Over det ene soverommet er det laget en hems som kan brukes til lek eller overnatting, og på det andre soverommet er takhøyden benyttet til lagringsplass. Hytta er ellers på ett plan. 


Et vellykket prosjekt.

Hva er de beste kvalitetene ved hytta etter deres vurdering?

  Langrennsløypene passerer rett ved siden av hytta. Skal vi i alpinbakken er det bare å ta langrennsskiene ned til bilen og kjøre til skianlegget der nye ski står parkert. 

Vi er veldig godt fornøyd med at de to hyttene her oppe på toppen av åsryggen både underordner seg landskapet og samtidig står fram som definerte bygningskropper. Utvendig er det brukt beste kvalitet av tettvokst furu på vegger og tak. En dyktig byggmester har utført presisjonsarbeid både inne og ute, og detaljeringen utvendig er knapp, men solid. Innvendig har «knekkene» på langsidene representert utfordringer, særlig i takflatene. Men resultatet er suverent, sier Folstad. 

For de nybakte hytteeierne ble det kort prosess fra prosjektet ble oppdaget til de faktisk var i gang med å bygge hytte. 

– Vi hadde fulgt med på markedet i en tid men hadde ingen hast med å finne noe. Så ble vi gjort oppmerksomme på dette prospektet som vi falt veldig for begge to, forteller Ingvild Mæland. Sammen med mannen Kjetil Skjæveland representerte denne arkitekturen noe helt annet enn de andre hyttene de hadde sett på. Terrenget kjente de godt fra før etter å ha tilbrakt egne barne- og ungdomsår like i nærheten. 


Uteområde med gode forhold.

Innenfor halvsirkelen som dannes av hytta er det både le for vinden, gode muligheter for sol, utsikt og stillhet. Noen små fine furutrær danner bakteppet for der familien kan finne ro etter en lang dag ute, enten det er sommer eller vinter. 

– Langrennsløypene passerer rett ved siden av hytta. Og dersom vi skal i alpinbakken er det bare å ta på seg langrennsskiene og kjøre ned til bilen og til skianlegget der nye ski står parkert. At det skal være lett å komme seg på ski var et viktig kriterium sier Ingvill.

Med to spreke barn som løper opp bakkene på lette langrennsski til en hytte som det er lett å like og godt å være i, ligger det gode sjanser for at denne hytta vil bli mye brukt!

Stats read: 
292
Stats like: 
0