Nå Leser
Havsøya – Idyll for generasjoner
+2
View Gallery

På Havsøya utenfor Arendal har et lite hus fra slutten av 1800-tallet gjennomgått en stor forvandling. Det er fremdeles nostalgisk og koselig – men er også blitt smart og moderne.

– Det første huset vi svømmer forbi, er det lange huset på Havsøya. Det er fra slutten av 1600-tallet.

Det er ikke ofte vi får guidet svømmetur når vi er på hyttebesøk. Men når sommeren er smellvakker og badetemperaturen høy, er det lett å bli med hytteeier Kirsten Sigmond på svøm. Hun er tredje generasjon i huset i det smale sundet utenfor Hisøy i Arendal. Og hun kan heldigvis se brennmaneter.

Etter svømmeturen sitter vi på steinbrygga i et lite sørlandsk paradis. Hvordan man får tak i et sted som dette? Som ofte er i slike hyttehistorier, er det en bestefar involvert. Kirstens bestefar satt på Grini under krigen. Sammen med en mann fra Arendal …

– Og siden bestefar og bestemor drømte om et sted ved sjøen, tipset han dem om huset i 1946. Det er fra slutten av 1800-tallet, og de kjøpte det usett, forteller Kirsten.

– Huset var ganske spartansk. Et soverom med kjøkken, stue og glassveranda nede, et soverom og råloft oppe. Og utedo. Likevel bodde de her hele sommeren, uten båt eller bil. Far var her hver sommer fra han var 16, og det var også i Arendal han traff mor. De fleste på Havsøya har familie eller tilknytning til Arendal, det gjør det ekstra spesielt å være her.

1
Havsøya

Havsøya er en øy utenfor Hisøy i Arendal kommune og en del av Raet landskapsvernområde. Øya er en tidligere uthavn og var viktig for seilskipsfarten og trelasthandelen fra 1500-/1600-tallet. Havsøya har en bebyggelse på rundt 20 hus og hytter. Den er skilt fra fastlandet (Hisøy) av det 60 meter brede Havsøysundet.

STILIG: Kjøkkenet ble bygget på 5m2 slik at det ble mer arbeids- og spiseplass.
BEVART: I stuen er mye som det en gang var. Bildene, speilet, bordet og de gamle stolene er fra besteforeldrenes tid. Sofaen er fra Home & Cottage. Teppet er fra Kid.
SMARTHUS: I forbindelse påbygg og moderninsering ble det installert smarthusanlegg fra HDL. Det vil si at sensorer i ulike rom registrerer forandringer i lys og varme, og at disse styres ved hjelp av dette panelet eller en app
NOSTALGI: Ved det gamle klaffebordet i spisestuen er det ikke lite fisk og skalldyr som er blitt fortært. Det store bildet er det bestefar som har malt. Han fikk snekkere til å sette det inn der det tidligere hadde vært vindu. Både han og Kirstens far malte mye når de var på Havsøya. Og ofte motiver derfra.
MOT PÅBYGG: Trappen ned fra den gamle delen og mot påbygget. Her er det store og praktiske plassbygde skap
KONTROLL: Fra spisestuen har man oversikt over hva som skjer i sundet og når gjester ankommer bryggen på den andre siden. Ved bordet har det alltid blitt spilt mye spill.
NY FAVORITT: Påbygget har råloft med mulighet for å innrede et rom ekstra. Og et stort soverom med glassdører ut til hagen. På gulvet klikkparkett fra Maxbo

Barndomssomre

Bestemor og Bestefar Barfod Sigmond stortrivdes på Havsøya og som eldre bodde de der lenge av gangen. Mat ble levert per buss til brygga på den andre siden av sundet. Men de klarte seg stort sett selv. De trakk garn og spiste fisk. Hver dag, mener Kirsten. Som ikke husker alle disse middagene med udelt glede. Fiskespisingen fortsatte nemlig etter at hennes foreldre overtok i 1966. Da hadde de fått tre barn. Hver sommer bodde hennes mor to måneder på Havsøya med barna, mens faren var i Oslo og jobbet. Han kom ned i ferien og i helgene.

– Det var alltid stas når far kom. Både for oss, og for mor som nok følte seg litt stuck, sier Kirsten.

– Uten bil, med bare en liten robåt og mat som ble bestilt og levert på brygga. Men for oss barn var det helt fantastiske somre. Det varmange å leke med og storebroren vår, Christian, fant alltid på mye morsomt. Vi fisket, seilte, rodde, og badet hele tiden, og siden vi ikke hadde TV spilte vi ofte spill og kort.

Toppen av lykke var når det regnet, for da fikk vi blader og godteri. Og ettersom vi ble eldre fikk vi raskere båter, venner fra andre øyer og fastlandet, og det ble mye fester og gøy.

Vi fisket, seilte, rodde, og badet hele tiden, og siden vi ikke hadde TV spilte vi ofte spill og kort.

PUSSET OPP: Jenterommet som Kirsten og Aase delte da de var små, og som Kirstens to døtre delte da de vokste opp. Her har veggene fått ny tapet og gulvene noen strøk hvitmaling. Som i flere andre rom i huset.
DELIKAT: Badet som ligger i det nye påbygget er lyst og lekkert. Det har innredning fra IKEA og fliser fra Megaflis. Benken med vasker er laget av en snekker.

 

Kjempeprosjekt

Etter at Kirstens foreldre overtok huset ble det lagt inn sommervann og bygd kjøkken og bad. På råloftet ble det laget et ekstra soverom og lagt gulv. Tidligere hadde de balansert på en planke der oppe. Christian fikk gutterom mot hagen. Kirsten og storesøster Aase fikk et koselig rom mot sundet. I dag er det de to som eier huset sammen. Og selv om mye av inventaret stammer fra besteforeldrenes tid og det er flust av nostalgi og sjarme, er det ikke tvil om at huset har gjennomgått en stor forandring de siste tre årene.

– Det gamle huset var semimoderne , sier Kirsten. – Vi hadde dusj og innlagt vann, men fremdeles utedo. Aase og jeg ville gjerne ha ny do inne i huset. For å gjøre en lang historie kort…endte vi med et samarbeid som involverte 27 hytteeiere på øya og fastlandet og som ble det største private vann- og avløpsprosjektet i Arendal til nå.

Les også


Siden entreprenøren måtte fly inn maskiner og utstyr med helikopter, hang vi oss på og fikk fløyet inn tunge materialer til en egen renovering i samme periode. Så det som begynte med at vi bare ville ha en do, endte med to bad, nytt og større kjøkken, isolering og nytt panel av yttervegg, renovering av steinbrygga, og et 30m2 tilbygg med soverom og råloft. Vi rev og fjernet boden og utedoen og måtte bore oss gjennom en halvannen meter grunnmur for å få montert pumper i kjelleren. Det var ekstremt arbeidskrevende. Men heldigvis hadde vi noen skikkelig flinke håndverkere til å hjelpe oss.

– Tilbygget var det en arkitekt fra Froland som tegnet for oss, forteller Kirstens mann Christopher Dahl. – Vi ville gjerne bruke en lokal arkitekt. Og selv om vi faktisk aldri møtte ham, kjente han godt til Havsøya og skjønte fort hva vi ville ha. Vi er veldig fornøyd. Det er stilig at han la tilbygget på tvers av det gamle huset,og forbandt de to byggene med en gang. Påbygget har nå eget bad og stort soverom med dører ut mot hagen.

– Jeg elsker det soverommet, skyter Kirsten inn. – Det er fantastisk å sove med åpne dører, og hundene våre tusler ut og inn som de vil hele natten.

VELKOMMEN: Gjester hentes på brygga på den andre siden av sundet eller legger til med båt. Kirsten og Goldie er gjerne mottagelseskomité.bad og stort soverom med dører ut mot hagen. – Jeg elsker det soverommet, skyter Kirsten inn. – Det er fantastisk å sove med åpne dører, og hundene våre tusler ut og inn som de vil hele natten.
PASSIAR: Husene ligger tett på Havsøya, og det er ofte anledning til å ta en hyggelig prat med naboen.
IDYLL: Steinbrygga i gråstein har vært her «bestandig». Badeplass nummer en.
KONTROLLPOST: Hundene lever et fritt og godt liv på Havsøya. Her er det lille Millie som holder oversikt.

 

Et nytt liv

At huset og tomten var en gjørmete byggeplass for bare et par år siden, er det ikke lett å se når man besøker Havsøya i dag. Huset kalles enkelt og greit bare det. For det er nymalte gulv og vegger over alt. Lyst og lekkert, og i hagen er det grønt og frodig. Plenen er på plass, det er roser i fleng. Akkurat som det skal være rundt et gammel sørlandshus.

– Vi brukte fyllmasse fra utbyggingen og fikk planert ut hagen, samt laget en ekstra sitteplass i høyden bak huset. Det var jo bedre å bruke fyllmassen til noe, enn å måtte fjerne det fra en øy, forteller Kirsten. Det var viktig for oss å bevare Havsøyas sjel, samtidig som vi ville sette vårt preg på huset.
Hun og Aase har bevisst valgt rimelige løsninger i interiøret. Greit det, når prosjektet ble litt større enn de hadde tenkt.

– Det var viktig for oss å bevare Havsøyas sjel, samtidig som vi ville sette vårt preg på huset og gjøre det mer funksjonelt. Det ble kostbart og arbeidskrevende. Men vi er utrolig fornøyd over at vi fikk gjennomført prosjektet. For ikke bare har vi fått et nytt og enklere liv, vi har også fått et hus som mange vil ha glede av i generasjoner fremover.

BRYGGELIV: Er det fint vær er man mest nede ved brygga. Trappen og uteplassen er også renovert og oppgradert med skifer fra et lokalt steinbrudd. Kirstens mann, Christopher Dahl, serverer et glass.
OPPRINNELIG: Det kan blåse kraftig på Havsøya,så av og til er det greit å sitte oppe ved huset. Her den opprinnelige delen, med kjøkkenpåbygget til høyre.
SISTE TILSKUDD: Fyllmasse fra renoveringen ble brukt til å planere ut tomten, og skape en sitteplass i høyden.
UTEKJØKKEN: Under renoveringen benyttet hytteeierne sjansen til å få vann og strøm til utekjøkkenet. En snekker bygde inn grillen i en kjøkkenbenk laget av det gamle panelet. Og la skiferplate oppå.

Hva er din reaksjon?
Forelsket
0
Ikke sikker
0
Liker
0
Supert
0
Tullete
0
© 2019 HYTTEMAGASINET. ALLE RETTIGHETER RESERVERES.
Bla til toppen