Now Reading
Hyttebygging ble et kræsjkurs

Hyttebygging ble et kræsjkurs

+24
View Gallery

Noen trehytter hjemme i Kristiansand sammen med sin far, det var alt 23 år gamle Levi Try hadde av snekkererfaring da han og kjæresten Øyunn Widskjold Krogh (25) meldte seg på Sommerhytta-konkurransen på TV2. I programmet skal fire deltagerpar kjempe om å vinne hytta som de selv pusser opp og innreder i løpet av ti uker.

– Jeg kjedet meg, hadde lite å gjøre akkurat på den tiden. Derfor meldte jeg oss på. Jeg hadde imidlertid aldri sett programmet før, men jeg lot meg friste av at det var en hytte i premie til den som vant. Så enkelt var det faktisk. Jeg visste jo at jeg ikke var spesielt flink til å bygge, men det var premien som lokket, sier han.

Beskjedne seks måneder tidligere hadde han blitt sammen med Ås-jenta Øyunn. Vel var hun tidligere Steinerskole-elev, og vant til å jobbe med praktiske ting. Lite visste han imidlertid om hva hun kunne om snekring, flislegging, isolering eller gulvlegging. Selv var han blank. Det viste det seg også at kjæresten var.

 

– Levi nevnte nesten bare sånn i forbifarten at han hadde meldt oss på. Det var først da vi ble innkalt til intervju at dette begynte å gå litt opp for oss. På det tidspunktet tenkte jeg at det ville være gøy å se hvordan selve intervjuprosessen foregikk, forteller hun.

Sommerhytta har i flere år vært produsert i Lyseren strandpark. Området var i en mannsalder et viktig feriehjem for indu-striarbeidere fra hovedstaden. I dag er området et populært feriested. Hittil er det solgt hele 47 hytter ved Lyseren Strandpark. Fire av disse skulle de fire parene i Sommerhytta sette i stand.

Da det unge kjæresteparet første gang fikk se hytta de skulle bygge opp, ble de møtt av et tomt skall. Kun isolasjon på yttervegg, tak, noen vinduer og rominndeling var på plass. Alt annet skulle de to novisene gjøre. I løpet av ti uker.

– Vi visste virkelig ikke hva vi skulle igjennom. Jeg hadde sett litt av tidligere års programmer, men det er først når du står oppi det at du skjønner hvor mye som ikke blir vist på TV. Det var enormt mye jobb som skulle gjøres, sier Øyunn.

 

Én uke – et prosjekt

Hver uke fikk parene et prosjekt de skulle gjøre ferdig. Tre dommere avgjorde hvem som vant ukeoppdraget.

– Vi startet hvert prosjekt mandag morgen klokken 08.00, så skulle det være ferdig fredag klokken 12.00. Innimellom der var det intervjuer, konkurranser, avbrytelser, samtidig som vi skulle få oss litt søvn og mat. I ti uker drev vi på slik. Vi visste jo at vi skulle bygge noe, men vi så for oss at vi skulle få noe hjelp, sier Levi.

Men den gang ei. Youtube og gjentatte telefoner hjem til pappa i Kristiansand ble derfor redningen.

– Jeg vil ikke anbefale å bygge en hytte ved hjelp av råd over telefon. Pappa er veldig flink og handy. I starten ga han derfor bare beskjed om hvordan det og det måtte gjøres. Men etterhvert måtte han nok ned på det aller laveste nivået han noen gang hadde vært for å kunne lære andre å snekre, humrer sønnen i dag.

– Det ble derfor noen justeringsulykker underveis. Da pappa kom hit til finaleuken var han derimot veldig imponert over hva vi hadde fått til, sier han smilende.

Paret holder fortsatt sammen. Til daglig bor de i et kollektiv i Oslo sentrum. Nå håper de at hytta blir et yndet sted for begge, der de kan trekke seg litt tilbake fra hverdagen.

 

– Du kan virkelig få satt et forhold på prøve med å bygge en hytte på ti uker, sier Levi.

Etter bare noen uker måtte de ta et valg, skulle de fortsette på det de hadde begynt på, eller skulle de restarte byggingen?

– Det ble nok en kræsj i starten, vi klarte ikke å finne hverandres styrker. Som uken etter at vi hadde laget badet, det var kanskje den tøffeste uken, både fysisk og psykisk. Da var jeg langt nede, sier Øyunn.

I uke seks tok de derfor et valg. De restartet det de hadde begynt på. Lister ble revet ned og satt opp på nytt. Denne gangen nøye utført. Veggene som allerede hadde fått et strøk maling, ble malt på nytt i helt andre farger.

 

Så kvalitetene

– Vi begynte å verdsette hva den andre var god til. Da fikk vi ny selvtillit, og begynte derfor å gjøre om på ting, sier Øyunn.

Det verste prosjektet var uten tvil flislegging av bad.

– Vi valgte 60 x 60 fliser, det var ikke enkelt. Du kunne sikkert ha flislagt et helt nytt bad med alt svinnet vi fikk, sier Øyunn.

Levi er mest fornøyd med sengen på soverommet.

– Det var vår egen idé. Jeg fikk bygget en rammemadrass, som jeg kledde med veggpanel på undersiden, lik veggpanelet. Når denne ikke brukes som seng kan vi bare heise den opp, da blir rommet til en bod. Ettersom panelet under sengen er malt i samme farge går den i ett med veggen når den slås opp. Husk bare å feste sengen i en drager, ikke bare i panelet, lyder rådet.

Programmet ble spilt inn høsten 2019. Først i begynnelsen av november i år kunne de endelig få ta i bruk vinnerhytta. Da var finalen sendt og nasjonen fikk vite at de var vinneren av Sommerhytta 2020.

Nå ser de frem til å bruke den 38 kvadratmeter store hytta helt i vannkanten av Lyseren året rundt.

 

 

Idyll: Paret er storfornøyd med at de fikk det de mener var den beste tomten av de fire som var tilgjengelig i Sommerhytta.
Vil feire jul

– For oss blir dette en helårshytte. Om vi ikke feirer selve julaften her, ser jeg i alle fall for meg både romjul og nyttårsaften her, sier Levi.

Kort tid etter at paret vant ble de ringt opp av en tabloidavis. De ønsket en kommentar på at noen nettroll hadde omtalt hytta deres som «Fretex»-hytta. Det skyldes at det meste av interiøret var kjøpt brukt.

See Also

– De presenterte dette som det skulle være noe negativt, men selv synes vi det er kult. Jeg vil gjerne at den blir kalt «Fretex-hytta». Det gjør meg ingenting, jeg handler mye på Fretex jeg, sier Levi.

Skjønt Frelsesarmeen, interiøret ble utelukkende kjøpt brukt på Finn.no.

– Vi fikk et veldig stramt budsjett som vi måtte forholde oss til. Så det eneste vi kjøpte nytt var stolene ved spisebordet, rammemadrassen, en lampe og noen lysestaker. Alt annet kjøpte vi brukt på Finn.no, forteller Øyunn.

Flere netter satt hun og søkte på nettet etter alt fra spisebord og sofaer til skap og annet interiør.

– Jeg vet ikke hvor mange timer jeg brukte for å finne en perfekt sofa på Finn.no Det var viktig at sofaen ikke gikk over vinduet på stua. Det var helt umulig å finne, ikke minst med tanke på det budsjettet vi hadde. Til slutt endte vi med å bygge sofaen selv, sier de.

 

 

Europaller, en Ikea-madrass, noen hobbyplater og laken, samt noen nye puter i ulike farger ble sofa godt som noe.

– Vi så litt på Pinterest for å se hvordan andre hadde løst det med pallesofa. Så gikk vi i gang. Vi er veldig fornøyd med slik den ble, sier Levi.

Det dyreste møbelet de har, foruten rammemadrassen på soverommet, er en kiste de kjøpte for 600 kroner på Finn.no

– Når det gjelder spisebordet tipper jeg at jeg bød på et trettitall ulike bord som var tilsvarende det vi til slutt fikk kjøpt for 150 kroner, sier Øyunn.

Begge er glade i sjø og badeliv. Sånn sett ligger hytta ideelt til. I teorien er det bare å kaste seg ut i Lyseren fra soverommet.

– Jeg badet hver eneste dag mens vi drev på. Det tok jo noen uker før vi fikk bad i hytta, derfor badet jeg hver eneste dag i Lyseren. Det blir det garantert mer av til sommeren, sier Øyunn.     

 

 

LYSEREN:
Lyseren er 7,5 kvadratkilometer stor og har en dybde ned mot 50 meter.
Ca. 65 prosent av vannspeilet ligger i Spydeberg kommune, mens ca. 35 prosent ligger i Enebakk.
Lyseren er et regulert vann som etter en høyesterettsdom av 1898 og 1918 ikke skal ha høyere vannstand enn at fugl kan sitte tørt på Hvitskjærs topp, et skjær i Haugensvika.
Lyseren har 5 store øyer, Storøya, Bukkøya og Grindøya i Spydeberg kommune, samt Åkerøy og Bergs-øya i Enebakk kommune. Storøya og Bukkøya har ingen hyttebebyggelse, mens Grindøya har mye hyttebebyggelse og Åkerøy er bebygd med totalt 6 hytter. Bergsøya er ubebygd.
I Lyseren strandpark skal det reises totalt 84 hytter.
Nettsted: Lyserenstrandpark.no
Kilde: Lysereninfo.no
View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 HYTTEMAGASINET. ALLE RETTIGHETER RESERVERES.
Scroll To Top