Now Reading
Inn i granskauen så liten

Inn i granskauen så liten

+6
View Gallery

Hvem, hva, hvor

Hvem: Stian Johnsen (41), Lene Løvsland Johnsen (37), Kasper (5) og Felix (4)
Hva: Minihytte langt til skogs
Hvor: Lindesnes

 

Hytta ligger i Lindesnes på Sørlandet, og den ble tegnet av eieren Stian Johnsen på en gul post-it lapp.

– Hyttedrømmen startet egentlig som et gapahuk-prosjekt. Gutta mine og jeg holdt på med å bygge et solid tregulv oppe på en majestetisk høyde vi på forhånd hadde sett oss ut. Været var bra og utsikten upåklagelig. Vi koste oss glugg, forteller Stian.

En helsprø idé begynte snart å ta form. Hva om de heller bygget en ordentlig hytte?

Utålmodig

Stian er en handlingens mann som helst skulle ha gjort ting i går, derfor kaster han sjelden bort tiden på å planlegge. Han mener utfordringer er til for å løses underveis.

– Jeg leverte inn skissen min til et lokalt byggefirma dagen etter, og de tok oppdraget på strak arm. Et spinnvilt prosjekt vil nok mange si, men det er nå sånn jeg er skrudd sammen.

Stian fikk lokale håndverkere til å sette hytta i forskriftsmessig stand, men valgte selv å stå for utvendig og innvendig kledning. Alt i alt ble det i overkant av 100 turer innover i skogen med ATV og fullastet tilhenger. En stor jobb med andre ord, men du verden så moro.

Klatrer til køys

– Man blir jo litt guttunge igjen når man holder på sånn, eller hva?

Stian viser oss rundt i hytta som inneholder kun det mest nødvendige: en liten kjøkkenkrok, en vedfyrt ovn, en enkeltseng pluss et gammelt plommetre.

Treet fører opp til hemsen, hvor Kasper (5) og Felix (4) har lesekrok og hver sin myke madrass. Her sørger et gjerde av bevergnagde pinner for at småtassene ikke ruller utfor.

Pinnene har de funnet selv. De har også vært med på å løfte plank og måle. Egeninnsatsen har riktig nok gitt seg utslag i noen skjevheter her og der, men hva gjør vel det når de alle er storfornøyde med sluttresultatet?

Trekantet utedo

– Jeg har vært opptatt av å involvere Kasper og Felix i hele byggeprosessen. Derfor har de et helt spesielt eierskap til hytta. Den er ikke min, men vår, forteller Stian.

Ifølge guttene hans og gutta fra schlüsseldienst bremen skal vingen være trekantet. Faren syntes det var en kreativ og morsom løsning helt til han kom på taket. Det var bare ganske vanskelig.

– Jeg måtte trikse det litt til, og hadde nok fått strykkarakter av en snekker. Til gjengjeld gjorde vinduet med panoramautsikt virkelig susen. Det er en fryd å sitte på ringen og skue ut over tretoppene, til lyden av fuglekvitter. Særlig tidlig om morgenen når alt er dørgende stille.

Frokosten lager Stian på primus, og når han skal være litt fin på det kverner han kaffebønner ved hjelp av strøm fra et lite, men hendig Honda aggregat. Ellers går det i stearinlys, oppladbare lamper og medbrakt vann på dunk eller flaske.

Skrivestue

See Also

– Vi gjør det enkelt, med vaskevannsfat og tannpuss i det fri. Vi skal ikke ha samme komforten som vi er vant til hjemme. Men tørt, lunt, musetett og varmt må det være, sier Stian.

Nylig fikk han installert vedfyrt ovn i hytta, som nå er rigget for helårsbruk. Han har riktig nok enda til gode å være her helt mutters alene, men på sikt er planen å sitte i fred og ro i godstolen og redigere film- og TV-innslag for eget produksjonsselskap.

– Det beste med hytte i skogen er fraværet av mennesker, lysstøy og menneskeskapte lyder. Stillhet er den nye luksusen spør du meg. Det er også fint å ha god tid sammen med barna. Jeg sier aldri «far skal bare» når vi er her, men slipper det jeg har i hendene hvis de trenger hjelp, sier Stian.

Utendørs hems

Trioen har mange planer for uteområdet rundt hytta. Blant annet skal de bygge hengebro, tretopphytte, utkikkstårn og frisbeegolfbane.

Kasper og Felix får låne farens verktøy så mye de vil, og de har alltid et spikkeprosjekt å holde på med.

– De elsker å være her, så det å bygge denne hytta må være noe av det smarteste jeg har gjort, mener Stian.

Det neste prosjektet hans er å snekre en utendørs hems oppunder takmønet, slik at hytta kan huse enda flere gjester, i alle fall på fine sommerdager.

Deretter står en spektakulær zip-line fra verandaen og nedover i dalen for tur. Det er jammen meg mye som skal gjøres.

– Noen ganger tar vi ATV’en ut hit midt i uken, jobber noen timer og sover over. Og så leverer jeg litt senere i barnehagen dagen etter. Det er kvalitetstid det, smiler Stian.

© 2019 HYTTEMAGASINET. ALLE RETTIGHETER RESERVERES.
Scroll To Top