Nå Leser
Kysteldorado i nord

Kysteldorado i nord

  • Naturopplevelsen og det sosiale står i fokus når familien Reedtz lever livet på hytta.

+9
View Gallery

Tekst og foto: Bent Raanes

Bare tre kvarters kjøring fra hjemmet sitt i Tromsø har Charlotte og Morten med barna Anna og Synne funnet sitt fristed. I den idylliske Skarsfjorden på Ringvassøya ligger det vestvendte hyttefeltet med utsikt mot den nordnorske skjærgården. Stedet er et perfekt utgangspunkt for båtliv, og øyene utenfor er et eldorado for padlere. Her fant ekteparet tomten de lette etter og hyttedrømmen ble realisert.
– Ingen av oss kommer fra familier med tradisjoner for å dra på hytta, forteller Charlotte. Derfor laget vi oss en egen ide om hyttelivet: Et sted vi kunne slappe av, være sosiale og oppleve naturen. Det var derfor viktig at hytta var komfortabel og funksjonell.

Ferdighytte med egen vri

Charlotte og Morten falt for en hyttetype som heter Navit levert av Fitech AS i Sørstraumen i Nord-Troms. Men det måtte noen endringer til før ekteparet var fornøyd. Sammen med hyttefirmaets arkitekt tok de enkle grep som gjorde at hytta ble tilpasset helt i tråd med deres behov.
– Det var høyden under taket og at det var mulig å forandre på hytta som tilslutt gjorde valget lett for oss, forteller Charlotte.
Hytta har en grunnflate på 70 kvadratmeter og det var viktig for hytteeierne å ha en mest mulig åpen løsning for å ivareta det sosiale aspektet. De fant ut at hele familien kunne sove på hemsen og derfor ble den gjort noe større, samt at de to soverommene nede ble fjernet. På den måten fikk de bedre plass til både kjøkken, spisestue og stue. Siden familien elsker å lage mat og være sosial ville de ha et stort og funksjonelt kjøkken. Innredningen kommer fra IKEA og kjøkkenet har en halvøy ut mot stuen som brukes til de enkle og raske måltidene. I spisestuen har familien god plass til både seg selv og venner. Spisebordet har de tegnet selv og fått et snekkerfirma i Tromsø til å lage.

Luftig og lyst

Hele hytta er holdt i hvite og lyse farger, bortsett fra den ene badeveggen som har fått røde fliser. På den ene stueveggen har de lagt veggtapet som viser tverrsnittet av en tømmerstokk, et fint grep som bringer naturen inn. De store panoramavinduene, som går helt opp til taket og står i vinkel utover, henter inn masse lys og fra stua har familien fantastisk utsikt til havet og midnattsola på sommeren. Sentralt i hytta står den dreibare peisen som varmer godt opp hele allrommet. Her bare elsker de to Bassethundene å ligge og kose seg.
– Peisen kan vendes 360 grader. På den måten får vi peiskosen med oss enten vi lager mat, sitter ved spisebordet eller ser på tv, forteller Charlotte.
I den store hjørnesofaen i beige skinn fra Bolia kan familien slappe av foran tv’en når været tvinger dem inn.


Finland, Japan – og Norge

Hytta er produsert av Finske feriehjem som ligger i Ivalo i Nord-Finland. Fra fabrikken ved Enaresjøen, som får tømmeret fra den finske delen av Pasvikdalen, tilvirkes det et stort utvalg av ferdighytter. De fleste går til det finske markedet (300-400 pr år), men et tilsvarende antall går til det japanske markedet. Da er det imidlertid mer snakk om gudshus og templer.
I Norge er det Fitech AS ved Dag Gjerstad som leverer hyttene. 15-20 hytter fra denne produsenten bygges hvert år i den nordlige landsdelen.
– Vi tegner gjerne hyttene om etter kundens ønsker, og har egne arkitekter som kan bidra, forteller Gjerstad.
Lyset er spesielt i Nord-Norge og mange hytteeiere ønsker store vindusflater for å få lyset og naturen inn.
– I forhold til Sør-Norge har ikke Nord-Norge så lange tradisjoner med hytter. Da det virkelig tok av for 10-20 år siden, var derfor hyttebyggerne nordpå ikke så tradisjonsbundet og sto langt friere til å forme hyttene sine med store glassflater, sier Gjerstad.


 

Les også


Røft og funksjonelt

På de veggene som ikke trengte ekstra isolering ville eierne at tømmerveggen skulle komme til syne for å gi hytta et litt røffere preg innvendig. Det vises blant annet på badet og i entreen, som for øvrig har flislagte gulv med varmekabler. På badet er det også badstue som familien bruker ofte, gjerne sammen med hundene!
Grå eminense. Med torv på taket og gråmalte vegger føyer hytta seg pent inn i det nordnorske kystlandskapet. Fra de fleste vinkler ser den ut som en tradisjonell hyttekropp, men ser du den forfra kneiser den som en liten katedral. Hytta har to innganger, en hovedinngang opp mot fjellet bak og en på siden mellom kjøkkenet og spisestuen. Denne går ut til den praktiske terrassen som Morten og Charlotte har tegnet selv. Terrassen har flere nivåer og går rundt nesten hele hytta. Den gjør det enkelt å bevege seg mellom inne og ute. Terrassen er også et meget vellykket grep rent stilistisk da den er malt i samme farge som hytta, følger terrenget og har slanke lister i front. På baksiden av hytta har terrassen fått et nedsenket boblebad som brukes flittig både døgnet og året rundt.
For ekstra plass til gjester og oppbevaring fikk hytteeierne også satt opp et anneks. Det er på 15 kvadratmeter og rommer fire soveplasser. Annekset er i tillegg et yndet sted for jentene å leke med blant annet klatrevegg og hengekøye.

 

Ut i naturen

Reedtz-hytta er utgangspunktet for mange flotte naturopplevelser for familien. Her har de båten sin som de drar ut på havet med, enten for å fiske eller bare loffe rundt mellom øyene. Ofte gjør de strandhugg på en av de mange holmene utenfor. Fjellturer både vinter og sommer blir det mye av og med seg overalt har de hundene som også elsker å være ute. På høsten er det bær å finne og pappa i familien driver også jakt.
– Vi liker oss veldig godt i hyttefeltet, forteller Charlotte.
Naboene rundt er blitt deres venner og de gjør mye sosialt sammen, spiller spill, går turer og inviterer hverandre på mat. Det er til sammen syv hytter i dette området, men hos andre grunneiere i nærheten er det ledige tomter.
– Skarsfjorden er en av Tromsø perler, og anbefales på det sterkeste, avslutter hun.

© 2019 HYTTEMAGASINET. ALLE RETTIGHETER RESERVERES.
Bla til toppen