Now Reading
Lilla løype

Lilla løype

+22
View Gallery

Veggli er et tettsted i Rollag kommune i Buskerud. Ligger i Numedal ved Numedalslågen nord for Kongsberg.

Etter en del farting til ulike fjellområder, ble det etter hvert klart for Ane Målbakken og Terje Meskestad at hytta skulle ligge på Vegglifjell. Med en times reisevei fra huset i Kongsberg, hele Hardangervidda i front og midt i et flott turterreng, sa det liksom seg selv. Hvordan hytta skulle se ut, var derimot ikke like opplagt. Ikke minst det å finne en passende tomt.

Men et sted må man starte, og Ane og Terje hadde et fjellområde og en hyttedrøm.

For om det ikke er så lett å finne en hytteløsning eller tomt som passer akkurat deg og din familie, er det neimen ikke enkelt å finne interiørløsninger og riktig fargepalett heller.


Paret hadde i tillegg et ønske om å møblere stua med en koselig hjørnesofa, og Ane hadde lyst til å prøve ut om den kunne være lilla. Ingen enkel sak i vrimmelen av beige og grå, og slett ikke så mange lilla varianter. Etter grundig research på alle områder, landet paret imidlertid med hytte fra Tiurtoppen, 1,2 mål tomt med vakker utsikt både mot Hardangervidda og Blefjell og, sist men ikke minst, en lilla hjørnesofa fra Formfin.

 

UTNYTTET HVER KVADRATMETER: Ved å velge store allrom (stuen er 23 kvm) med god høyde under taket, og heller knipe inn på gang og soverom, får man mye igjen for kvadratmeterne. En knallrød elg-siluett fra IKEA ble valgt fremfor tradisjonelt elghode under mønet. Gøyal, og ikke minst, spennende kontrast til den lilla sofaen.

 

Stoffprøve som kart

Men for å starte med hytta, hvordan kom de fram til akkurat den?

– Vi så på Finn.no at Tiurtoppen annonserte med hytteprosjekter i det området vi så for oss. Vi likte stilen og uttrykket på hyttene fra dem og tok kontakt. Deres løsninger kombinerer det tradisjonelle med det moderne på en god måte, og det at de kunne skreddersy hytta akkurat etter våre behov og ønsker, gjorde at vi endte med dem. Da vi omtrent samtidig fikk vite om en fortetningstomt i det området vi var mest interessert i, slo vi likegodt til der også. Hjørnesofaen fant vi i en møbelbutikk på Kongsberg og gikk gjennom utallige stoffprøver før den rette lillafargen var i boks. Samtidig passet jeg på å få med meg en meter ekstra av sofastoffet, for å ha det som utgangspunkt til å finne fargene i resten av interiøret, forklarer Ane.

 

DET GODE HYTTELIV: Ane og moren, Inger-Johanne nyter gjerne lokale spesialiteter når de er på hytta. Det er mye spennende kortreist mat i området, både pinnekjøtt, spelsau og lokalt øl. En populær nyhet er blant annet «Hyttekassene», en kreativ og kortreist variant av de populære matkassene, fylt med alt du trenger for en helg på hytta. Utemøbler med brede bord fra Uvdal snekkerverksted.

 

Lilla gjennomgående tråd

Sofafargen er kanskje litt uvanlig i en hytte. De aller fleste har jo en tendens til å «safe» med et mer nøytralt fargevalg, i alle fall på såpass store møbler. Men at det kan lønne seg å være mer vågal også hva gjelder sofaløsning, er jo denne hytta et flott bevis på. I det hele tatt er Ane og Terjes hytte full av kreative og smarte løsninger som ikke bare gjør den annerledes og spennende, men også både funksjonell, vakker og praktisk. Det at de også har valgt å holde på sofafargen som en slags lilla, gjennomgående tråd gjennom alle rommene, gjør at hytta fremstår helhetlig, harmonisk og ryddig, på tross av et ganske modig fargevalg.

 

Både tradisjonell og moderne

Og kanskje er det denne lilla tråden som gjør det, kanskje er det andre ting, men det som umiddelbart slår en på besøk hos Ane og Terje, er hvor vellykket kombinasjonen mellom det tradisjonelle og moderne er. Ofte kan klassiske fjellhytter vippe over i det nostalgiske og kanskje litt upraktiske, mens moderne og mer funksjonalistiske hytter på sin side, kan fremstå noe kalde og upersonlige. Men ikke hos Ane og Terje! Rene linjer og store vindusfelt som henter inn naturen rundt, gjør at man liksom får både designerpose og pæresekk. Her er det trivelig å være, samtidig som det er funksjonelt og moderne. Godt hjulpet av gamle antikviteter, stilren kunst og funksjonelle møbelløsninger. Med en nøytral og dempet base samt god takhøyde, er det akkurat som alt finner sin plass og ingenting sloss om oppmerksomheten.

 

 

DEMPET SORT: Kjøkkenet fra Dokka er i tradisjonell stil, men fordi Ane og Terje ville unngå et for rustikt uttrykk, ønsket de ikke å ha det aldringsmalt. Etter mye leting gikk de for dempet sort-farge, som er mørk, men samtidig lun og myk. Se hvor flott mørke vegger og innredning gjør seg til de hvite viddene utenfor! Hvitkalket tak med downlights sørger for godt med lys. Enkle, funksjonelle håndtak og rene linjer gjør den sorte kjøkkenløsningen stringent og funksjonell, uten å bli for moderne. Lilla liftgardiner med gule, røde og turkise prikker er friske innslag. Hylleløsningen over komfyren er en av Tiurtoppens signaturer.

 

Ga albuerom til fargene

– Noe av det vi likte ekstra godt med Tiurtoppens løsninger, var nettopp takhøyden, forklarer Ane. – Har man ikke all verdens av kvadratmeter å boltre seg på, gir god høyde under taket en følelse av at rommene er større enn hva de egentlig er.

Og med vel tre og en halv meter på det høyeste både i spisestue og stuedel, kjennes hytta helt klart en god del romsligere enn sine 92 kvadrat. At både hytteentreprenør og byggherre i tillegg var opptatt av å knipe inn der det ikke var behov for så mye plass, som i gang og soverom, gjør også at oppholdsrommene – de stedene man faktisk oppholder seg – fremstår ekstra luftige og lyse. Og dermed gir godt med albuerom til farger som liker å breie seg, som for eksempel lilla. En farge man kanskje ikke umiddelbart tenker hører hjemme på en fjellhytte. Helt til man kommer på sensommeren når hele fjellet eksploderer i lyng. Og som ikke minst er en flott match til solen. Gult og lilla er jo som kjent komplementære, og utfyller hverandre derfor perfekt.

 

 

STORSTUE: Normannslepa, den gamle hovedslepen mellom Østlandet og Vestlandet, går rett utenfor stuevinduene. Og tar Ane plass i en av lenestolene til venstre, kan hun følge denne snirkle seg oppover fjellet mot Hardangervidda, mens Terje på sin side, kan sitte i hjørnesofaen og hvile blikket mot Blefjell. Det er vel unødvendig å si at tv er overflødig. Mørke vegger skaper en lun og hyggelig atmosfære, mens hvite karmer og kalket tak sørger for godt med lys. Se også hvordan de fargerike tekstilene gir liv til rommet.

 

See Also

Modifisert IKEA kan se eksklusivt ut. Et annet smart tips å ta med seg fra hytta til Ane og Terje, er å blande dyrere med litt rimeligere møbler. IKEA har for eksempel mange gode, ubehandlede bruksmøbler: hyller, krakker og nattbord i god, enkel design som lett lar seg male eller beise i den fargen man ønsker. Behandles vegger, karmer, dører, og hyller i samme beisfarge, fremstår rommene ryddigere og større, og man står friere hva gjelder accentfarger.

En god tommelfingerregel her, er å gå ut ifra noe, et møbel, teppe, bilde, sofa eller noe annet, og gjenta denne fargen – eller disse fargene – gjennom hele hytta. Også på håndklær, gardiner, puter og tepper. Det skaper helhet og harmoni, og gjør hovedinntrykket rolig, samtidig som det aldri blir kjedelig.

 

Hold deg til løypa

Det handler altså ikke om hvilke farger du velger, men hvordan du gjør det. Så selv om du velger lilla, blå eller rød, hold deg til løypa. Ikke skift spor underveis selv om du skulle bli fristet til å ta en avstikker utenom fargekartet. Og husk: Beige løype er kanskje trygg, men kan fort bli kjedelig i lengden. Og trives du best utenfor løypa, gjør som Ane og Terje, utforsk mulighetene utenfor hytteveggene, i naturen! Så kan du heller nyte roen når du kommer tilbake til hytta.

Møbler
IKEA er gode på design, og har noen serier i ubehandlet furu heltre (spesielt i seriene: Hemnes/Ivar). Behandle dem med veggfargen, og du har et flott og stilrent møbel som glir rett inn i hytta.

 

Knagger
Det kan være vanskelig å finne gode, funksjonelle kroker og knagger. Enten blir de for moderne, eller vel «snirklete» og nostalgiske. Også her er IKEA gode. Fjern eventuelt opphenget, altså treplaten bak, for å få dem renere i uttrykket.

 

Grunntone
Behandler man både vegger, dørblad, karmer og enkle møbler i samme grunntone, blir uttrykket ryddig, rolig og harmonisk.

 

Fargepalett
Hold deg til samme fargepalett gjennom hele hytta. Ta gjerne utgangspunkt i en farge/møbel eller teppe. Gjenta paletten i alt fra gardiner, tepper, puter og andre detaljer. Husk! Med en rolig bakgrunn kan du tillate deg mye.

 

Tenk høyde
Tenk kubikk, ikke bare kvadratmeter. God høyde under taket skaper luft og romfølelse.

 

Utnytt plassen
Utnytt kvadratmeterne best mulig og bruk dem der du faktisk oppholder deg. Knip inn på gang og soverom.

 

Anlegg av peis
Peis er hyggelig, men har en tendens til å breie seg. Legg pipen i et rom hvor den ikke stjeler hverken plass eller oppmerksomhet.
SPORTY PAR: Ane og Terje trives best utenfor oppkjørte løyper, gjerne på truger oppover vidda med skiene på ryggen.
© 2019 HYTTEMAGASINET. ALLE RETTIGHETER RESERVERES.
Scroll To Top