



Livsnyter fra nord
Livsnyter fra nord
Livsnyter fra nord
Livsnyter fra nord
Livsnyter fra nord
Livsnyter fra nord
Det var slett ikke hyttetomter og drømmehytter Hans-Arne hadde i tankene da han dro utover fra Harstad til Bjarkøy en dag i 2010, men jobb og møte med kommunen. Da møtet var vel overstått var det en time til ferga skulle gå, derfor dro han over til den andre siden av øya for å se på hytta til en kollega.
Oppvokst i Kvæfjord visste Hans-Arne svært godt at havskodda gjerne kan ligge som et grått teppe i dagevis når den først dukker opp. Og den kalde nordavinden trenger vel ingen nærmere beskrivelse. Siden Bjarkøy-været kan by generøst på begge deler, hadde mer indre strøk utmerket seg som et mer aktuelt hyttested for ham. Men så er det jo sånn her i livet at man aldri vet når de store overraskelsene og forelskelsene dukker opp.
– Hytta til kollegaen var fin, og det samme var denne siden av øya, forteller Hans-Arne. – Her ute er det overraskende vilt og forblåst, nesten som å komme til en annen planet.
Det viste seg at nabotomten lå ute for salg og da Hans-Arne gikk opp bakken der, og utsikten åpenbarte seg over toppen, ja, da sa det bare pang. Han ble forelsket på flekken. Her midt i Vågsfjorden, med Andfjorden rett i fleisen, og de mektige fjellene på Grytøya, Andøy og Senja liggende som perler på ei snor i horisonten. Med himmel, hav, holmer, øyer og fjell så langt øyet rekker. Her skulle hyttedrømmen ligge.
Terrengtilpasset
Hans-Arne var heldig og fikk kjøpe tomten. Med seg på laget fikk han arkitekt Kjell-Roar Kanebog, mannen bak Ark-Ide, og tidligere forretningsforbindelse gjennom mange år, og et helt opplagt valg for Hans-Arne.
«Vestavindshagen» som hytta heter, skulle bli et sted for avslapping og rekreasjon, men også for utfoldelse av diverse kreative kulinariske interesser. Derfor endte han opp med to kjøkken, et innekjøkken og et ute. Hytta skulle ha både vann og strøm, og wifi så Hans-Arne kunne ha hjemmekontor.
Tegneperioden ble kort og intens. De begynte ved påsketider og i juli startet byggingen.
– Vi kan vel si det sånn, at Kjell-Roar tegnet og jeg visket, sier Hans-Arne og ler. På et tidspunkt ble hytta forminsket med 60 cm for å falle enda bedre på plass i det åpne terrenget. For akkurat dette var de skjønt enige om; hytta skulle tilpasses omgivelsene, ikke omvendt. Derfor ble det nesten ikke utført noe graving i forbindelse med byggingen.
– Hytta er plassert på betongsøyler og består av tre moduler som i tegneprosessen ble flyttet mye rundt på tegnebrettet, forteller Kjell-Roar. – Deler man hytta opp på denne måten, får man viktige kriker og kroker med på kjøpet. Da kan man lettere gjemme seg unna kald vind. Hytta er bygd opp av ferdige elementer som ble fraktet utover til øya på ferga.
– Det var kun 5 cm klaring på lasten. – Vi sier at vi tegnet hytta etter målet på ferga, det var litt vel spennende ei stund der. Klokka 06.30 startet vi monteringen, og på kvelden var siste element på plass.
Når naturen speiler seg i vinduene, forsvinner hytta enda mer inn i terrenget.
Lerk og glass
Hytta er bygd med innleid hjelp, dugnad og gode porsjoner egeninnsats. Den består av en hyttedel med stue, kjøkken, soverom og bad. Et anneks med bryggeri og badstue, og et tårnhus med utsikt mot midnattssol og nordlys som også fungerer som gjesterom.
For å forsvinne mest mulig i terrenget ble sibirsk lerk valgt som kledning. Behandlet med jernvirtrol gråner treverket fort og får et naturlig utseende.
– Lerk skal tåle 50 år før det trenger å skiftes ut, men det var viktig at lerken faktisk kom fra Sibir og var saktevokst, forteller Hans-Arne. – Det finnes mye lerk på markedet som er hurtigvokst og kommer fra alle andre steder enn Sibir, og da har den selvsagt ikke den kvaliteten den skal ha.
Store glassflater er valgt for å knytte sammen ute og inne. Når naturen speiler seg i vinduene, forsvinner hytta enda mer inn i terrenget. Vinduene med utsikt mot fjorden er bygd så store som mulig, men på værutsatte steder som Bjarkøy er det visse begrensninger på størrelsen. Når stormen kommer fykende inn Andfjorden, må vinduene tåle en kraftig støyt.
Bryggeri og sauna
Utgangspunktet for annekset var at det skulle bli sauna og ha bakerovn. Her skulle det bakes pizza og tas badstue mens den fantastiske utsikten kunne nytes til begge deler. Som stor fan av det italienske kjøkken var inspirasjonen for denne hyttedelen «middelhavet møter nordnorsk kystkultur». For tenkemåten rundt mat kan ligne på hverandre i disse to landene, den er enkel og ærlig. Drømmen om en pizzaovn ble derfor realisert, og på grunn av denne måtte gulvet i «Bryggeriet» forsterkes for å tåle vekten av bakerovnen.
Et sted i prosessen ble interessen for ølbrygging vekket, og dermed ble annekset til «Bryggeriet». Her brygges det øl både sent og tidlig og det eksperimenteres med lokale ingredienser som mjødurt og bjørkesevje. Ølet får egendesignede etiketter med lokale navn. Da tunnelen åpnet før jul, da måtte det brygges eget tunnel-øl.
Men her skapes mer enn øl: Spekepølser, julepølser, leverpostei og annet snadder blir også laget her ute i havgapet. Som for eksempel boknafisk og tørrfisk for å lage egen lutefisk til jul. I en av favorittene, tørrfisksuppen, forenes Italia og Norge med ingredienser som chorizopølse, hvitløk, tomater og olivenolje i tillegg til tørrfisken.
Ofte på hytta
Hytta blir mye brukt, opp mot hundre dager i året. Påsketider, jul og sommer blir tilbragt her. Sommeren med midnattssola, selvfølgelig, men også vinteren med mørketida er vakker. Så langt ute i havgapet med null lysforurensning, er stjernehimmelen spesielt vakker.
– Å komme utover til Bjarkøy i helga, og sette seg i badestampen på kvelden og se på stjerner og nordlys, med lyden av dønningene i Andfjorden som bakgrunnsmusikk, det er noe av det aller beste med Vestavindshagen, sier Hans-Arne.