Now Reading
Med plass til absolutt alt og alle

Med plass til absolutt alt og alle

+14
View Gallery

De lette langs svenskegrensen, men alt viste seg å koste mer enn det lommeboka tillot.

– Det ble nesten en besettelse å finne den ideelle plassen og vi holdt på å gi opp, forteller Jens Harald. – Men det er gjerne når man slapper av at brikkene faller på plass. Så etter en liten pause valgte vi å utvide søkekriteriene geografisk og da skulle det vise seg at det ikke var umulig å finne et sted likevel. De to ankom plassen for visning en tidlig vårdag i 2004 og falt pladask. Stedet, med sin 10 mål store parklignende tomt, hadde alt de kunne ønske seg og siden har de storkost seg her i det Värmlandske landskapet. Jens Harald og Sune har ofte besøk av hele storfamilien hver sommer. Da teller de til sammen cirka 20 stykker og det er sengeplasser til alle.

Hovedbygningen er fra 1850 så det er mye historie i veggene, men huset var et typisk 60-tallshjem da de overtok. Det var benyttet respatex på veggene og smale lister overalt. I tillegg var dørene helt flate uten ornamenter. Tidligere eier hadde gjemt alt det vakre. Dette ville de gjøre noe med. Sune og Jens Harald har vært samstemte i prosessen med å gi nytt liv til alt det vakre og gamle.

De begynte med låven og hadde kommet ganske godt i gang med den da ulykken rammet dem. En natt våknet de av at låven sto i brann. Dessverre fikk de ikke nok igjen på forsikringen til at det var økonomisk forsvarlig å bygge den opp igjen. Men alt ble ikke totalskadet og foran huset står det i dag et bord som er laget av gulvet fra låven. I tillegg står det nå et drivhus på grunnmuren fra den nedbrente låven.

Med et så stort sted har de vært nødt til å være tålmodige og de har måttet lære å gjøre mye selv.

– I løpet av restaureringsperioden er vi nesten blitt hobbysnekkere, sier Jens Harald.

– Og det har ikke vært fritt for banning og blå negler heller. Men det elektriske har vi satt bort til lokale elektrikere.

Hele gulvet i 2. etasje var dekket med vegg-til-vegg-tepper som var limt fast til plater som var lagt for å jevne ut gulvet. Disse platene var spikret fast med
«1 million» spiker. Men jobben med å fjerne alt dette var verdt det når vi ser resultatet i dag.

Takene var enten kledd med ny panel eller med duk. Jens Harald og Sune har strippet ned alt og viser i stedet fram det flotte gamle taket. Dette valgte de å behandle med linoljemaling for å beholde en gammel stil på det.

Jens Harald og Sune har gitt hvert rom sin egen tidsepoke. 30-, 40-, 50-, og 70-tallet er representert. De har begge tatt med seg noe av det mest kjære fra sine barndomshjem og plassert det rundt omkring i huset på «riktige» steder. Men 60-tallet fikk de ikke plass til her på den Värmlandske landsbygda så det har de fikset til hjemme i Oslo hvor de bor til daglig.

Mange hus i Sverige har sentralvarme med oljefyr. Så også her. Det ble for dyrt, syntes Jens Harald og Sune. Derfor valgte de å gjøre om fra oljefyring til fyring med pellets. Det halverte fyringsutgiftene deres.

Biblioteket i 2. etg. er favorittrommet, det er inspirert av Selma Lagerlöf. Her bugner det av bøker som er arvet, men også mye nytt. Vi ser også mange bilder fra barndomshjemmene deres. Jens Harald er en familiemann og er veldig opptatt av slekt. Han kontaktet familien og spurte om de hadde bilder de kunne sende. Det var bare velvilje å møte, så bildene på familieveggen i biblioteket er sendt Jens Harald fra fjern og nær.

See Also

Kjøkkenet måtte også til pers. Jens Harald og Sune er mer enn middels opptatt av detaljer. De har bygd inn kjøleskapet og som den lille prikken over i’en har de laget små runde hull for å illustrere døren til et gammelt spiskammers. En kjøkkenskapdør, vindus- og dørkarmer funnet på låven, gjorde at de visste fargen på det originale kjøkkenet. Innmaten av kjøkkenet er kjøpt på Ikea, alt utvendig er originaler og kopier av det gamle og ådringsmalt av Jens Harald. Kjøkkenøya er en gammel kjøpmannsdisk, også funnet på låven. Järnspisen/vedovnen var vanlig i de fleste svenske hjem før i tiden.

Uterommet har de bygget inn selv.

– Det var et hav av gamle vinduer her som vi fant ut at vi kunne bruke, i tillegg til innevinduene i hovedhuset, da vi byttet de, smiler Jens Harald.

– Da vi flyttet inn her, var det bare noen få heller foran kjøkkenet hvor det alltid var vått. Vi valgte å bygge terrasse rundt hele. Inspirasjon til taket er hentet fra India og Sri Lanka der du ser rett opp på taksteinen.

Hobbygartnere.

Både Sune og Jens Harald elsker å se at det gror rundt dem. Grønnsaker er de så å si selvforsynte med. Og blomstrer gjør det på alle kanter. Når vinteren nærmer seg blir  plantene som står i krukker forsiktig pakket inn i ulltepper og satt i uterommet. Andre blir satt helt inn for å bli passet på der. De har også et miljøperspektiv på alt de foretar seg, dermed blir alt kildesortert, og de bruker brønnvann til vanning. Drivhuset på branntomten kom også på plass etter å stått på ønskelisten en god stund. Det fungerer fint med selvanningsanlegg med timer.

– Så ved siden av prosjekter vi holder på med koser vi oss med å se at det spirer og gror og blomstrer rundt oss, sier Jens Harald. Og snart er det tid for å høste inn…    

Hønsehuset ble gjestehytte: Dette var opprinnelig et hønsehus. Når vi ser nøye etter i vinduskarmene er det fullt av hakk etter høner. Sune var veldig klar på at dette måtte bli gjestehytta. Her var det mye som måtte gjøres. De satt bort rettingen og skiftning av gulv samt bytte av vinduer til en lokal snekker. Resten gjorde de selv. En herlig miks av auksjonsting og personlige ting fra alle tidsaldere men hovedinntrykk fra 70-tallet. Alle vinduene på ene langsiden er gjenbruk og originale vinduer fra da de skiftet vinduer på hovedhuset.
© 2019 HYTTEMAGASINET. ALLE RETTIGHETER RESERVERES.
Scroll To Top