Now Reading
Med rom for kreative sprell

Med rom for kreative sprell

  • Med kjøkkengulv malt i fargen solsikke mikset med knallrosa detaljer, byr sommerhuset Fjordgløtt på solskinnsstemning uansett vær.

+8
View Gallery

Fjordgløtt er et kreativt fristed for meg. Det er mange krav og begrensninger i designerhverdagen, men her i mitt eget sommerhus er det ingen regler. Her har jeg fritt spillerom til å leke med interiøret. 

Huset har jo et spesielt utseende fra utsiden. Det er unorsk i stilen og kan kanskje minne litt om en forvokst dukkestue. Det er sannsynligvis inspirert av amerikansk byggeskikk.

Jeg ønsket meg en hytte og på Finn.no kom jeg over dette huset som heter Fjordgløtt. Det var kjærlighet ved første blikk.

Jeg er oppvokst på Heimdal utenfor Trondheim og har røtter i Midtre Gauldal, så Møre hadde jeg i utgangspunktet ikke noe forhold til. Men jeg falt pladask for sommerhuset på Halsa. 

Jeg likte egentlig det meste: Arkitekturen, trappa, hagen og at det hadde så stort potensiale. Og beliggenheten, at det ligger usjenert for seg selv.

Jeg har et svart-hvitt-bilde av huset fra tidligere tider som forteller at det ble bygget i 1916 av handelsskolestyrer Hilmar Bakken fra Kristiansund. Han og familien brukte det som feriebolig.

De må ha hatt bra med penger, for det er et hus som er forseggjort med fine detaljer. Fra en eldre dame i nabolaget har jeg fått høre at Bakken anla en parkhage med sjeldne planter, noe som gjorde at mange var innom for å beundre hagen. Og på 17. mai var det vanlig at korpset i bygda stod på trappa og spilte.

Historien er jo spennende i seg selv, og en god del av møblene som sto her da jeg overtok er fortsatt i bruk. Noen har fått noen lag maling og jeg har flyttet møbler til et annet rom der de har fått en annen funksjon. Flere av bildene på veggene fulgte også med på kjøpet. 

Vinduene er stort sett originale og jeg har restaurert mange av dem. Noen er plukket ned, og skal restaureres i sommer. Brystningspanelet i trappa opp til loftet er originalt og tapetet er sannsynligvis fra 1950-tallet. I stuen måtte brystningspanelet vike for perlestaffpanel på grunn av fuktskader. 

Jeg er opptatt av gjenbruk og ønsker å ta vare på historien til huset. Når jeg endrer noe på selve huset, så holder jeg det likevel i gammel stil. Jeg liker å mikse gammelt og nytt og jeg er ikke så opptatt av at alt skal matche. Tvert i mot egentlig, jeg synes kontraster og ting som kræsjer kan gi et morsomt og spennende uttrykk.

Jeg har kombinert ting fra ulike epoker, og jeg har satt sammen ulike stilretninger. Hovedsoverommet er romslig og gir litt luksusfølelse med sengeteppe i fløyel og mørke vegger. Det har jeg supplert med sengegavler kjøpt på Bruktbo i Levanger, et nattbord av gamle kofferter, kitchbilder med gullramme og en knallrosa krakk. Jeg kan ikke tenke meg at noen har maken.

 Jeg elsker å dalle! Det er rekreasjon.

Jeg er også opptatt av at fritidsboligen skal være en sosial arena. Jeg har ofte venner og familie på besøk – og datteren min, Mina på 12 år, har også ofte venninner med seg.

Vi er her så ofte vi kan, og når vi kjører fra Trondheim fyller vi gjerne bilen opp til randen med ting og folk. Å komme seg ut av byen og kjenne på sjøbrisen er et privilegium!

I mange år var jeg på jakt i  bruktbutikker og loppemarkeder og ganske mye ble med hjem. Men nå er det slutt. Jeg har mer enn nok, og det er nok ganske tydelig at jeg har handlet brukt både her og der.

See Also

Men det store spisebordet stod her faktisk fra før. Jeg forvandlet det mørkebrune treverket med noen strøk glanset maling, og med ileggsplater kan det lett gi plass til 10-12 rundt bordet. 

Lampa over bordet fant jeg i interiørbutikken Cornelias Hus, men smijernssengen som tidligere sto på et av soverommene har jeg flyttet til spisestuen som ‹daybed».

Da jeg overtok rev jeg veggen mellom spisestuen og kjøkkenet slik at rommet ble romsligere. Den tidligere kjæresten min, pappaen til Mina, foreslo å sette inn et vindu mellom kjøkkenet og stuen for å binde disse rommene tettere sammen. Sånn ble det!

Huset har en grunnflate på 65 kvadratmeter, men det finnes også en kjeller med full takhøyde og en kvist hvor takhøyden også er bra. 

Dette er nok et evighetsprosjekt for meg. Å ha et slikt sted som hytte er både morsomt og krevende. Jeg har brukt masse penger og tid på «kjedelige» ting som restaurering av værvegg og vinduer. Heldigvis byr huset også på muligheter for at jeg kan bruke kreativiteten min på innredning og interiør. Flere rom er under oppussing, og kvisten og kjelleren kan også tas i bruk en vakker dag, så her er det rom for nye sprell! 

#lesernes hyttebok #Halsa #0318

© 2019 HYTTEMAGASINET. ALLE RETTIGHETER RESERVERES.
Scroll To Top