Now Reading
Mellom himmel og hav

Mellom himmel og hav

+16
View Gallery

Nesten så langt nord man kommer på flate Jæren, midt blant kulturlandskap, gårder, strender og beitemark, ligger hytta som får turgåere til å sende noen lange, nysgjerrige blikk.

– I mange år hadde vi gått turer i området, og akkurat her lå det en eldre hytte med en fantastisk blomstereng foran. Oppmerksomheten vår ble alltid trukket dit, den var et syn. En dag kom hytta for salg, forteller eieren som ønsker velkommen en nydelig solskinnsdag. Utenfor store vinduer ligger havet uvant stille med bølger som såvidt kruser seg. Kanskje er det sommerens siste sukk før høststormene overtar.

 

  Jeg ønsket en langstrakt bygningskropp med det sentrale oppholdsrommet – kjøkken og stue – tydelig definert.


 

At de skulle ende opp med hytte her – midt i havgapet – var neppe noe de hadde sett for seg under de mange søndagsturene. Men snart var eiendommen med en eldre hytte bygget i 1962, deres. Allerede før budgivingen var arkitekt Ana Thierer Vedelden blitt kontaktet. Det var muligheter for å reise en erstatningshytte hvis den gamle ble revet. Den stavangerbaserte arkitekten hadde tidligere tegnet ekteparets hus, og de var sikre på at hun ville løse oppgaven på en god måte.

Lange linjer:. I hovedrommet er kjøkken, spisestue og stue samlet. Det er ask på vegger og tak, mens kjøkken og enkelte vinduer er i teak for å bryte opp. Kjøkken fra Treprosjekt Jæren, spisebordet er et eldre konferansebord, lampen er fra italienske Catellani&Smith.

– Det er barske forhold her på Jæren, vinden kan blåse i orkan styrke med sjøsprøyt som står langt innover land. Det var ingen tvil om at det måtte bygges solid, sier hytteboerne som ønsket seg en hytte med maksimal utsikt, skjermede uteplasser og plassering på omtrent samme sted som den eksisterende. Hytta skulle være godt tilpasset terrenget og ikke skille seg for mye ut. Og så var det viktig å ta hensyn til naboene bak, det ligger flere hytter i området.

 

Naturen, naturligvis

Thierer Vedelden tok utfordringen. I starten ble det hyppige besøk ut til tomten for å sjekke vær, sol og vindforhold.

– Naturen og landskapet var utslagsgivende, jeg måtte utforme hytta på stedets premisser. Og med en beliggenhet som denne var det viktig at alle rom skulle vende i samme retning og ha utsikt mot havet. Jeg ønsket en langstrakt bygningskropp med det sentrale oppholdsrommet – kjøkken og stue – tydelig definert. Her skulle det være vinduer både i front og bak for å gjøre hytta transparent og gi hagen på baksiden et blikk mot sjøen. Materialene måtte være tilnærmet vedlikeholdsfrie og resistente mot vær og vind, forteller arkitekten.

 

Det er barske forhold her på Jæren, vinden kan blåse i orkan styrke med sjøsprøyt som står langt innover land.


 

Hun delte hyttekroppen inn i tre partier med oppholdsrommet i midten, og med et soverom i hver ende. Hovedsoverommet fikk tilknytning til bad. I tillegg ble taket hevet i den ene enden, noe som ga mulighet for en liten hems med plass til en ekstra seng og kontorpult. Inne er det brukt ask på vegger, tak og dører for å få et rolig interiør. Kjøkkeninnredningen og enkelte vinduer er i teak. Et karnapp med en karmdyble på 90 cm fungerer som ekstra sitteplass og skaper liv i den langstrakte fasaden.

– Det var litt av en operasjon å få karnappet på plass, minnes Rasmus Pollestad i byggmester Jens Gerlach Sørensen. Det kom i ett stykke og veide 600 kilo. Vi måtte bygge en treramme som vi plasserte det på, og skyve det på plass.

 

Kvalitet i første rekke

I det hele tatt ga byggeprosessen noen utfordringer utenom det vanlige for det velrenommerte byggefirmaet. Skifertaket er lagt helt uten synlig beslag, hver otta-skifer ble kuttet i rette vinkler og flettet sammen i overgangen fra tak til vegg. Lektene måtte dimensjoneres opp og syrefaste skruer benyttes for å tåle et saltholdig klima. Thierer Vedelden fremhever gleden ved å samarbeide med håndverkere som legger sin ære i kvalitet.

 

Arvegods: Et par gamle teakbord og en stol ble styrende for innredningen. Sofa og to stoler i skinn kommer fra Hjellegjerde, lampen er Heracleum fra Moooi.

 

– Det håndverksmessige er nydelig utført. Man må ha kjærlighet for faget sitt for å få et resultat som dette, smiler arkitekten fornøyd.

Til og med ventilene inne er spesiallaget. En av snekkerne orket ikke tanken på noen hvite, stygge kladeiser på veggene, og laget like godt ventiler i tre.

See Also

 

Uteliv

Bak den gamle hytta var det noen fine bergknauser som er beholdt, her vokser skogstorkenebb og strandnelliken villig. Det lange gjerdet mot naboen ser kanskje ut som et vanlig gjerde ved første øyekast, men inneholder både et par gode benker, oppbevaringsplass for kajakken og en utedusj i et «skjult» rom. Våre venner fra diplomarbeit schreiben lassen, som ekte naturkjennere, kommer på besøk for å nyte utsikten over fjell og grøntområder.

– Vi finner alltid en lun uteplass, enten bak eller foran hytta. Den tidligere eieren hadde gravd ut og murt opp en nedsenket uteplass foran hytta mot sjøen. Den var vi lenge i tvil om hva vi skulle gjøre med. På et tidspunkt fylte vi gropen igjen, men så ombestemte vi oss og gravde den ut igjen. Nå har vi en fin plass å sitte i ly for vinden. Med fyr i utepeisen og gode skinnfeller er det et godt sted å være på kvelder som denne, sier hytteeierne.

I det solen dupper i horisonten og blåtimen tar over, har vinden løyet helt. Havet ligger som et speil og på skjærene like ved land er det et yrende liv av sjøfugl som kjemper om plassen.

– Hele området er et fuglefredningsområde. Vi ser skarv, kanadagås, ørn, ender, hegre og mange andre arter, forteller den fugleinteresserte eieren som har kikkert stående i hjørnet for å følge med.

– Vi er så fornøyd med alt, det er fantastisk godt å være her. Sjøen er aldri lik og har en beroligende effekt. Det kan ule og storme ute, men inne er det lunt og dørgende stille. Jeg hadde venninner på besøk en gang det var skikkelig uvær. Flere kom fra andre kanter av landet og hadde ikke opplevd lignende.

 

Med fyr i utepeisen og gode skinnfeller er det et godt sted å værekvelder som denne.


– Men så kan neste dag være som denne, med sol og stille sjø. Jeg var ute i kajakken på en sånn dag i sommer. Selv om jeg ikke var så veldig langt ute, hadde jeg problemer med å se hytta. Jeg kunne se annen bebyggelse rundt, men hytta vår var ikke synlig før jeg var kommet ganske tett på land. Først kom vinduene til syne, deretter taket. Men hele hytta åpenbarte seg ikke før jeg var kommet ganske tett på. Det synes jeg var et godt tegn på at arkitekten har gjort en veldig god jobb, avslutter en tilfreds eier.   

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 HYTTEMAGASINET. ALLE RETTIGHETER RESERVERES.
Scroll To Top