Nå Leser
Per Inge Torkelsens prisvinnerhytte

Per Inge Torkelsens prisvinnerhytte

  • Per Inge Torkelsens hytte har vunnet pris, og det er fortjent.  Dette er en hytte med mye ekstra.

+9
View Gallery

Tekst: Kristin Støle Kalgraff  Foto: Lise Bjelland

Far min var Jehovas Vitne, og motstander av alt så het spill, men tomten kjøpte han likevel, forteller Per Inge Torkelsen, strålende glad for at arkitekten av den nye hytten hans fikk denne gjeve prisen for en hytte de alltid ser fram til å være i.
En jury med beundring. En kort kjøretur fra Stavanger sentrum, bare 15 minutter, i ett av de store, nye områdene for boligbygging, ligger et smykke av en hytte. Et stykke arkitektur som er så godt gjennomført og med en så tidløs eleganse, at Sola kommune, som hytten ligger i, mente hytten fortjente årets byggeskikkpris.

– Jåsund va et typisk jordbruks– og hytteområde. Nå er det storstilt boligbygging nordvest for riksveien, men på vår sida av riksveien, ned mot Hafrsfjord, skal det bare være jordbruk og friluft, konstaterer Per Inge. Når han etter hvert skal i gang med å skrive en ny bok, ser han ikke bort fra at det blir her, i den nybygde hytten.

 

En oppglødd jury:

«Hytten er på 95 kvadrat. Det er lagt stor vekt på tilpasning til terreng, sol, vind og nærmiljø. Hytten ligger lavt nedsenket bak steingjerde mot veien, mens den løfter seg av terreng mot vest. Hytten er vel skalert, sted-tilpasset og utført i lokale materialer, samtidig som den har et arkitektonisk uttrykk av sin tid med enkle linjer som skaper tydelig byggverk.»
Og slik fortsetter begrunnelsen. Hver eneste setning gir mening, for hytten har virkelig noe ekstra. Hytten er kjerneved furu som vil gråne  med tid og klima og som vil gråne og etter hvert ta opp i seg stedets farger, klima og årstider. Den ligger skjermet og lunt for andre, med flere soner man kan trekke seg tilbake til, alt etter vind– og solforhold. Hytten er organisert som en sovefløy og en stue– / kjøkkenfløy. De to volumene danner et lite mellomrom ute, nærmest som et atrium med tre vegger vendt mot sørvest. Dette skaper både le og privatliv.

– Konen min, Anne Mette, hadde sett og lagt merke til flere av sivilarkitekt Tommie Wilhelmsens bygg og valgte han fra øverste hylle. Jeg lot meg også fascinere, så det valget var enkelt, sier Per Inge.
Men hytteplanlegging og bygging kunne først begynne etter at den gamle hytten var borte. Det foregikk ved at brannvesenet kom og brant den ned, med en avtalt pris på 25 000 kroner. – Det ble bare 20 000 kroner å betale. – Det e sjelden någen går ner i pris frivilligt,  og då visste me at dette kom te å ble et kjekt prosjekt, forteller en leende moromann.
– Flotte arkitekt, og drivande gode håndverkare. Det har vært nydeligt å reisa ud, jevnt og trutt, og se hyttå ta form og ble te!
En fargerik kombinasjon. Med en herlig sans for motsetninger og morsomme detaljer har Anne Mette Hestad og Per Inge Torkelsen innredet hytten på en enkel og fargerik måte. Et super-retro spisebord i teak har fått selskap av supermoderne designstoler i fargerikt skinn. Langs veggen en halvsprø kommode og foran sofaen et signalgult sofabord. «Lunch»-stripen mellom kjøkkenbenk og overskap er likevel kanskje av det mest underfundige.
«Lunch» e ein flotte tegneserie, som lages i Stavanger. Stribene handle om kaffi og mad, og passe derfor på kjykken, sier Per Inge fornøyd. Stripene er trykket direkte på herdet glass.



Interiøret for øvrig er bjørke-finer kombinert med ospe-spiler, og noen sorte partier. På gulvet er det en kombinasjon av Douglas-gran og slipt betong. Hytten er enkel i innredning. Her er det lett å forandre stil eller ommøblere om man skulle ønske det. Men ettersom hytten er helt ny er ikke det aktuelt på lenge ennå.



 

Les også

Arkitekten om ideen

– Hovedgrepet har vært å dele hytten mellom opphold og sovefløy og danne et lunt uterom mellom disse. Mitt mål var å legge hytten lavt i terrenget slik at man går fint inn og ut fra hovedrommet. Mens sovefløyen ligger på samme nivå men løfter seg fra bakken når terrenget faller. Hytten er oppført på en tomt hvor det har stått en hytte tidligere. Juryen har i sin begrunnelse lagt stor vekt på tilpasningen til terrenget, funksjonalitet, materialvalg, utforming og at den har fått et tidsriktig uttrykk.

– Jeg er generelt opptatt av å bygge hus og hytter som solur. Det vil si at uteplasser og interiør kan følge solen gjennom dagen og til ulike årstider, og at det er flere uterom, slik at man kan bruke den delen av uteområdene som er i le. Formen er enkel, forståelig og helhetlig. Jeg er opptatt av at bygget skal fremstå som en klar enkel og forståelig form. Det er kjekt å få byggeskikkprisen for et bygg som i form er ulikt tradisjonelle husformer i området. Men i tilpasning til topografi og klima, og gjennom materialbruk er dette blitt både ny og gammel byggeskikk, sier arkitekt Tommie Wilhelmsen.

 

En ny epoke

Hytten ble ferdigstilt sommeren 2014, og Per Inge og kona Anne Mette kan tilbringe tid i en ny hytte, som likevel er fylt med gamle minner;
– Her va familien min tri månedar kvert år. Eg lekte Robin Hood og Snikende Ullteppe, og jobde på gårdane i området. Eg hesja, henta poteter, grisla gulerøtter. Eg fekk til og med massevis av fisk i og udforbi Hafrsfjord, eg satte ud minkfella (og drepte katten te naboen). Det va ein varme og flotte barndom og ungdom.

Hva er din reaksjon?
Forelsket
0
Ikke sikker
0
Liker
0
Supert
0
Tullete
0
© 2019 HYTTEMAGASINET. ALLE RETTIGHETER RESERVERES.
Bla til toppen