Nå Leser
Skulle bare beise – endte opp med «ny» hytte

Skulle bare beise – endte opp med «ny» hytte

Høyt: Familien på fire blir aldri mette av denne utsikten. Fv: Magnus, Emilie, Mathea og Therese. I bakgrunnen Gaustatoppen med sine 1883 meter over havet.

Da jeg så alle de andre superfine hyttene som var nominert, så var jeg egentlig bare superglad for at vi kom så langt som til finalerunden, sier Therese Askeland.

Hytta hun og ektemannen Magnus kjøpte for to år siden ble juryens soleklare favoritt da årets Hyttepris i regi av Hyttemagasinet og Bergene Holm skulle kåres.

– At vi skulle vinne var jo helt strålende, sier hun.

– Da ble mamma helt i hundre, erter datteren Emilie på tolv.

– Jo, men det er jo veldig hyggelig at andre liker det vi har gjort. Og hvis vi også kan være til inspirasjon for andre som planlegger noe tilsvarende, er det ekstra hyggelig, sier 38-åringen.


Lang hytteerfaring

Therese og Magnus har begge et nært forhold til hyttelivet. Hun vokste opp med familiehytte i skogen ikke langt unna hjemstedet Kongsberg, senere kjøpte hennes mor ny hytte på Fagerfjell.

Da Magnus var 18 solgte foreldrene hytta de hadde eid på Gaustatoppen helt siden han var tre år gammel. For noen år siden bygget de ny hytte ved sjøen i Bamble.
– Vi kan faktisk se den gamle hytta vår fra terrassen. Her oppe har jeg mange gode minner, og har brukt mye tid i slalåmbakkene, sier han.

Oppå: Gulvet ble lagt rett oppå det gamle gulvet, det gikk fint ettersom dørtersklene var så høye.

 

Byttet: Der det nye Kvik-kjøkkenet står i dag sto sofaen i den gamle hytta.

Etter at paret giftet seg for ni år siden og ble foreldre, begynte de å leke med tanken om å få seg et eget sted. Ny enebolig var ferdig, og de trengte et nytt prosjekt å sysle med.

– Det var lysten på noe eget som var drivkraften, samtidig som vi liker å ha noen prosjekter vi kan drive på med sammen, sier hun.

 

 

Utsyn: Hvem trenger bilder på veggene når de store vindusflatene inviterer naturen inn.

 

At de til slutt skulle ende opp på Gaustatoppen var likevel litt tilfeldig. På en guttetur oppdaget Magnus at det var en 80-talls hytte i området som var til salgs. Kort tid senere dro paret på visning og bestemte seg for å legge inn et bud. Det var de ikke alene om og de tapte budkampen.

Nye tilfeldigheter gjorde at dette salget trigget en annen eier ikke langt unna til å legge ut sin hytte til salgs. Denne hadde om mulig en enda bedre beliggenhet. De tok kontakt med eier og vips var de blitt eiere av en 70 m2 stor reisverkhytte.

– Vi ble veldig fanget av plassen, utsikten og beliggenheten, vi så fort at her var det mulig å skape noe, sier Therese.

– Samtidig var det en overkommelig pris. Skulle vi kjøpt noe nytt her oppe hadde prisen vært helt ellevill. Vi endte på 2,4 millioner kroner, sier Magnus.

Fra hytta har de fyrstelig utsikt rett mot den ikoniske Gaustatoppen. Rett nedenfor ligger Kvitåvatn, som byr på både friskt badevann og ørret.

Eget: Stuebordet har Magnus snekret selv. Bordplaten fikk han kappet til på en lokal sag. Beina er sveiset sammen av ståldragere.

Mange prosjekter

To år etter kjøpet er det lite som minner om den hytta de overtok. Prosjektet ble langt mer omfattende enn de først hadde tenkt seg.

– Planen var egentlig bare å beise, humrer paret. Slik gikk det ikke.

Hytta hadde få strømpunkter, vannet kom fra en brønn rett ved, det var «utedo» inne og vinduene var av den klassiske sorten, små og med sprosser. Det meste av interiøret var selvsnekret. Innvendig var hytta kledd med gulnet furupanel.

Dybde: Vinskapet ble laget der det tidligere var dør inn til det gamle badet. Innfelte ledstriper gir en flott effekt på kveldstid.

– Det må imidlertid sies at hytta bar preg av godt håndverk. Det var en trygghet da vi overtok, sier Magnus.

De hadde ingen planer utover beising. Prosjektet startet derfor med at de pusset opp to soverom, hvor de på enkelt vis beiset de eksisterende veggene. I tillegg ble nytt gulv lagt og nye plassbesparende sengeløsninger snekret sammen.

Etter hvert vokste prosjektet og det ene tok det andre. Etter å ha laget en betydelig bunke med egenproduserte plantegninger via gratisprogrammet SketchUp, hadde de bestemt seg for å flytte kjøkkenet, gjøre overbygget på terrassen til en del av stuen, sette inn større vinduer og bygge større gang.

Eget: Mathea (5) stortrives på hytta, hvor både hun og søster Emilie har fått egne rom.

Dobbelt opp

Da valgte de å hente inn lokale snekkere.

– I starten fikk vi et dilemma med tanke på beis. Hvor fint ville det bli å ha samme type beis på 40 år gammelt panel og det nye panelet. Her var snekkerne veldig løsningsorientert. De foreslo at vi skulle legge nytt ferdigbeiset panel utenpå det gamle, sier Magnus.

Resultatet ble over all forventning. Hele hytta har nå samme type panel. Alle ytterveggene ble lektet ut, dermed fikk de også skjult elektrisk anlegg, pluss muligheten til å legge inn ytterligere 2–3 cm med isolasjon i veggene.

 

I løpet av året får de innlagt kommunalt vann og avløp. Derfor står nytt bad allerede klart.

 

Nytt: I soverommene har de beholdt orginalpanelet. Dette er beiset i fargen Patinagrå. Mens far og svigerfar Arvid har laget sengen, har eierne selv laget sengegavlen.

 

Dobbel: Dette soverommet hadde tidligere en klassisk køyeseng. Nå har rommet fått en ekstra sengeplass..

– Vi er veldig glad for at vi slapp å beise alt sammen. Sånt tar mye tid. Jeg satte meg ned og regnet litt på det. Med alt det ville ha kostet med maling og kvistlakk osv. osv., så skilte det i underkant av 30 kroner pr. kvadratmeter i forskjell på vår løsning, sier han.   

Samme løsning ble valgt med gulvene.

– Nytt gulv ble lagt rett oppå det gamle. Det gikk fint ettersom dørtersklene var så høye. Når man skal gjennom et oppussingsprosjekt, uten at det skal bli vilt dyrt, er det slike løsninger man bør gå for, sier Magnus.

 

Mer lys inn

De bestemte seg tidlig for at de smårutete vinduene skulle byttes ut med store vinduer, for på slippe naturen inn.

– Selv om dette ikke er en funkishytte, er det fullt mulig å kombinere de ulike stilartene. Det er det nye nå, alt er liksom lov. Kombinasjonen av det litt moderne opp mot det tradisjonelle gjør det til en spennende hytte, sier Therese.

Valget med å sette inn store vinduer, både på kjøkken og stue, ga mye naturlig lys inn. Det gjorde at de også turte å gå for mørke farger innvendig.

Les også

De skulle heller ikke bygge nytt bad, men det ble det også.

– Innen et års tid vil vi få tilgang til kommunalt vann og da rådet snekkerne oss til å sette inn do og gjøre alt klart, sier Magnus.

Nå står det nye badet ferdig.

– Så nå er det bare å koble oss rett på, sier Magnus.

Før og nå: Da Therese og Magnus kjøpte hytta i 2019, var alt av tak, vegger og innredning i umalt furu. Lite er i dag som det var. Der det tidligere var kjøkken er det nå spisebord. De smårutete vinduene på det gamle kjøkkenet er byttet ut med et stort pano-ramavindu hvor de har utsikt rett mot Gaustatoppen.

Nyttig hjelp

Midt under oppussingen måtte Magnus gjennom en nakkeoperasjon. Mens han satt blidspent i morfinrus hjemme i Kongsberg steppet handypappa Arvid inn. Han og Therese satte blant annet inn kjøkken.

– Svigerfar brukte en del timer her oppe sammen med meg mens Magnus satt hjemme, sier Therese. Uten at det var noe problem. Den pensjonerte pappaen kan ifølge sønnen aldri få nok prosjekter å drive med.

Nytt: I sommer skal Magnus og hans far Arvid igang med å bygge ut terrassen.

Selv innrømmer Magnus at det ble tatt noen beslutninger kort tid etter operasjonen, som kanskje ellers ikke hadde blitt tatt.

– Blant annet ble vinskapet mye dypere enn først planlagt. Da snekkerne ringte og lurte på om jeg faktisk skulle ha det så dypt, var jeg nok litt preget av morfin og svarte bekreftende, at jo da, det skulle vi. Da jeg kom opp på hytta skjønte jeg hva de hadde ment, men vi får i alle fall plass til mye vin der, om ikke annet, humrer han.

Da de slo sammen to soverom til det som skulle bli nytt bad, valgte de å bygge vinskapet inn i den gamle døråpningen. Dette er nå belyst med ledstriper og er blitt et flott blikkfang.

 

Alene: Hytta ligger skjermet til oppi lia i forhold til de mange hyttene som ligger på Gaustatoppen.

 

Selvgjort: Ekteparet er særs praktisk anlagt. Denne koppen er laget av Magnus, han står også bak bordet ute på terrassen. Det samme gjelder benken i spisestuen. Understellet er reisverk som er malt sort, mens benkeplaten har han fått saget til.

Noen overraskelser møtte de også underveis, om ikke av det byggtekniske slaget som kunne ha gjort prosjektet dyrere.

– Da vi begynte å rive oppdaget vi at forrige eier hadde laget mange notater på reisverket. Det var referanser til personlige ting som hadde skjedd i livet hans. Det var veldig spesielt å lese, sier Therese.

I dag er de såre fornøyd med romfølelsen og atmosfæren de har fått i hytta.

– De mørke og lune veggene har gitt oss akkurat den lounge-følelsen vi ønsket på fjellhytta. Det at vi endret planløsningen, og plasserte sofagruppe og spisestue mot vinduene, og får den fantastiske utsikten rett inn, er vi så fornøyd med. Med de mørke veggene, og vinduer i dempet sort, blir naturen som fotografier inn i hytta, sier Therese.


Juryens begrunnelse

  • Årets vinner er et prosjekt som juryen mener kan inspirere alle som har kjøpt eller arvet en eldre hytte, eller har en hytte som det rett og slett er på tide å oppdatere og pusse opp.
  • Prosjektet er et strålende eksempel på hvordan en hytte kan fremstå moderne og med dagens løsninger, uten at sjel og karakter blir helt borte.
  • Bevisste materialvalg og helhetlig og pen bruk av tre både inne og ute utgjør den største forskjellen i oppgraderingen. Dette har resultert i en hytte som er blitt en god investering for eierne, både på kort og lang sikt.

 

© 2019 HYTTEMAGASINET. ALLE RETTIGHETER RESERVERES.
Bla til toppen