Now Reading
Sommervinter-paradiset

Sommervinter-paradiset

  • Det er ikke mye på dette bildet som minner om sommeridyll, yrende båt– og badeliv og en vakker skjærgård. Men for Jörgen og Eva er vinteren minst like velkommen.

+17
View Gallery

Dalarö, Sverige: Knapt en time fra hovedstaden, i den nydelige Stockholms-skjærgården, ligger det lille øysamfunnet Dalarö. Om sommeren er det yrende liv; denne vintermorgenen er stillheten total. Isflakene ligger tett i tett og sammen med en gråblå himmel danner de en helt egen stemning. – Det er herlig på denne tiden av året, sier Jörgen Bergström med krav på å bli trodd.
– Det er lenge siden vi har hatt så mye snø, sier han. Med pipen i munnviken og luen litt på snei ser han definitivt ut som han er i sitt rette element.

Jörgen og Eva Bergström har siden begynnelsen av 70-tallet storkost seg i et gammelt ombygget laftehus på Stenholmen i Stockholms-skjærgården. Tømmerhuset er fra 1800-tallet, og det var Evas far som kjøpte tomtene og bygget tømmerhusene i sin tid. Da Jørgen møtte Eva fødtes også drømmen om et sted som bare var deres.
– Jeg var 20 år og ble forelsket både i jenta og skjærgården, smiler Jörgen.
– Jeg hadde seilt forbi stedet mange ganger som gutt, og det var jo fantastisk å få sitt eget sted her ute. Og laftehytter er jo egentlig en genial byggeteknikk. Det finnes ingen spiker i treverket, men lafteknuter i hjørnene og kiler i tre.

 

Elsker å være på kjøkkenet

Drømmestedet ligger på et høydedrag med skogen i ryggen og utsikt til havet i to himmelretninger. Det romslige overbyggede inngangspartiet fungerer også som det helt naturlig stedet for en kaffetår eller et måltid mat.

– Jeg elsker å være på kjøkkenet, forteller Eva. Hvit innredning, hvitmalt panel og originale tømmervegger er blitt en flott kombinasjon.
– Dessuten har vi fått et lite frokosthjørne der vi får med oss morgensolen. Kjøkkenet ble pusset opp og bygget om i 2008.
– Vi hadde lenge drømt om å få litt større arbeidsflater, og kanskje få noe som var litt mer praktisk og moderne nå som vi var blitt så mange i familien. Det er selvfølgelig Jörgen som bygget og fikset kjøkkenet, akkurat som nesten alt annet. Han sørget samtidig for at de fikk det flotte, store spisebordet.

– Det enkleste er å gjøre saker og ting selv, mener Jörgen. – Jeg elsker å snekre og pusle. Og her blir det en del pusling – for alt skal jo tilpasses hyttas vinkler, som nok ikke alltid er 90 grader…

 

Beholder det gamle

Innredningen er tilpasset hyttas sjel og historie. Det Jörgen ikke har laget selv, har Eva funnet i antikvitetsbutikker og på loppemarkeder i Dalarna. På veggene henger detaljer og minner fra Evas famor og mormors tid. Evas mamma vever fantastiske tepper, puter og pledd som harmonerer med stilen forøvrig.

– Vi synes det er viktig å beholde den gamle stilen; det er jo nesten som om hver eneste lille gjenstand har sin egen historie å fortelle. Bortsett fra det vi har gjort med kjøkkenet er det faktisk ikke så mye vi har ønsket annerledes, sier de to, selv om Jörgen innrømmer planer om en fiskebod og en utvidelse av badstuen.

Ser man godt etter er det risset inn initialer i tømmerstokkene som utgjør hyttas fire vegger. Bokstavene er en slags historisk signatur fra tidligere tider. Og sammen med maritime detaljer som et hjemmelaget anker i tre, en lanternelykt og en hjemmelaget trebenk i solide dimensjoner forsterkes inntrykket av at tradisjonene lever videre.
– Jeg hadde gammel venn her på øya som både var fantastisk til å fortelle historier fra gammelt av, men som også var fenomenal til å spikke og lage saker og ting for hånd. Det er han som har laget dreggen, og det er kanskje fra ham Jörgen har lært å håndtere redskap selv.
– Ikke kast gammelt verktøy bare fordi det er gammelt, sier han. – Kvaliteten er ofte bedre enn moderne redskap du får kjøpt i dag. Jeg synes nok også folk skal være flinkere til å foreta reparasjoner og vedlikeholdsarbeid – og det er viktig å være proaktiv, og ta vedlikeholdet før det er blitt et problem.

See Also

 

Magisk tid

En bred trapp fører til andre etasje der det er tre soverom og en stor hall. På alle de tre soverommene har Jörgen bygget plassbyggede senger som er tilpasset rommets mål. Familien har bare ett baderom, uten innlagt vann, men med vaskefat som var vanlig tidligere.
– Utedo fungerer aldeles utmerket, og vi har jo sjøen som badekar, smiler Jörgen. Men en vedfyrt badstu har vi, og den brukes så godt som hver eneste kveld. Da spiller det ikke så stor rolle om det er kaldt vann i «badekaret»…

Eva nyter hver eneste årstid på Dalarön. Det kan være kaldt og hustrig, men det finnes alltid noe som kan gjøres, og alltid noe som skal forberedes.
– Vinteren er jo for eksempel tiden da jeg planlegger hvilke sommerblomster jeg skal satse på denne sesongen, sier hun.

De synes begge at den siste delen av vinteren er en magisk tid i skjærgården. Solen kommer høyere på himmelen, dyrene våkner til liv og lyset er helt spesielt.
– Det er en egen stillhet som er vanskelig å beskrive.
For snart er det sommer igien – med feriegjester, familie, barn og yrende liv.

Da er det godt å ha vinteren å lengte til.

© 2019 HYTTEMAGASINET. ALLE RETTIGHETER RESERVERES.
Scroll To Top