Nå Leser
Stram, veltilpasset og munter

Stram, veltilpasset og munter

  • Hytteeiendommen, som ligger på Sand i Svelvik ytterst i Drammensfjorden, kom i Marianne og Erik sitt eierskap allerede i 1999. 

+7
View Gallery

Foto: Inger Mette Meling Kostveit

– Den gang var vi slett ikke på jakt etter hytte, men da eiendommen ble lagt ut for salg kunne vi rett og slett ikke la være å kjøpe den, ler Marianne og forklarer; «Jeg har praktisk talt tilbrakt alle mine barndoms- og tenåringssomre i denne skråningen og på den nedenforliggende stranden og har massevis av gode minner fra dette området». Eiendommen er nemlig nærmeste nabo til hytta til Mariannes foreldre og det er her hun har vokst opp. Den ligger dessuten bare en drøy halvtimes kjøretur fra hjemstedet deres i Drammen. Mer praktisk kan det knapt bli og når tomten er solrik, utsikten formidabel og området usnobbete og koselig, – ja da måtte det bli hyttekjøp da muligheten bød seg.

 

Liten og sliten

Den hytta Marianne og Erik kjøpte så imidlertid ikke ut slik som den er i dag, snarere tvert imot. – Den var både liten og sliten, forteller eierne. – Vi brukte den imidlertid hele sommeren de første årene og planla til stadighet hva vi ville gjøre når vi skulle utvide og forbedre fasilitetene, forteller de.

At forbedringsarbeidene skulle ende opp med at den gamle hytta ble revet og en ny arkitekttegnet hytte ble satt opp skyldes flere ting. En av dem var at den eksisterende hytta var i såpass dårlig forfatning at det ikke var hensiktsmessig å bruke den i forbindelse med en utvidelse.
– Dessuten drømte vi om en mer moderne, strømlinjeformet og praktisk hyttekropp, forklarer de designinteresserte eierne.


FAKTA:
Utvendig:
Kledning: jernvitriol *)

Innvendig:
Tak og vegger: NCS 0502-Y
Gulv: Maxit lys grå
Gul dør/vegg: NCS S 0560 Y
Rød dør/vegg: Ral kode 3001
Blå dør/vegg: NCS 3560-R80B
Grønn dør/vegg: NCS 2070-G10Y
Beliggenhet: Sande i Svelvik
(Vestfold)
Areal: 120 kvm


 

Krevende tomt og krevende byggherre

Etter en grundig vurdering valgte de å gi arkitekt Arne A. Hauger oppdraget med å tegne det som skulle bli familiens nye drømmehytte.
– Vi valgte arkitekt Hauger fordi vi ble veldig begeistret da vi fikk se noe av det han hadde gjort for andre, vi fikk også vite at han var god på å tilpasse bygningskroppen både til tomt og beboer, forklarer Erik.
Paret, som har fire barn i alderen 9 til 15, laget en lang liste til arkitekten med alle sine ønsker og forberedte seg på mange runder med re-tegning og justeringer. Det var imidlertid full klaff på første forsøk. Sommeren 2010 kunne byggingen starte og to år etter kunne den sosiale storfamilien nyte sin første ferie i en ny og arealeffektiv hytte med fire soverom, 11 sengeplasser og et stort spisekjøkken med plass til 12 rundt et spesialbestilt langbord.
– Hytta sto til forventningene og vi har nytt tilværelsen her ute fra første stund, sier de.

 

Stram og vedlikeholdsfri

Den dynamisk utformede bygningskroppen ligger i en svak bue mot terrenget og klorer seg fast på den svært skrånende sydvestvendte tomten med «ryggen» mot fjellet og «ansiktet» mot solen og utsikten. Utvendig er bygningskroppen kledd med smale bord i sibirsk lerk. Det gir et stramt og distinkt preg. Det skal ikke behandles og vil etter hvert bli enda gråere enn den er i dag.
– Vi valgte imidlertid å sette panelet inn med jernvitriol for å fremskynde prosessen, forklarer Erik. Den grålige fasaden demper bygningens visuelle volum og får, i kombinasjon med det sinkbeslåtte pulttaket, hyttekroppen til å gå i ett med den omkringliggende fjellskrenten.

Les også


 

Åpent og luftig

Hyttas bruksareal er på 120 kvm og går over tre etasjer. Hovedetasjen er stort sett dedikert til et stort kjøkken med ditto spiseplass. Terrassert over deler av hovedetasjen ligger stuen på en åpen mesanin. Herfra smyger soveromsfløyen seg som en utstrakt arm på en fjellhylle langs terrenget mot vest. Romløsningen er åpen og luftig og utstrakt bruk av glass i form av store vinduer og foldedører gir beboerne økt romfølelse og god kontakt med terrenget. De store glassflatene gir også godt med lysinnslipp og full utnyttelse av den flotte utsikten. Soverommene, som ligger på rekke og rad i en egen fløy, har et relativt lite gulvareal. Fløyen har imidlertid pulttak med god takhøyde og alle rommene har derfor fått dynamisk utformede hems-løsninger med flere soveplasser. I kjelleretasjen er det vaskerom, teknisk rom og bod. Denne delen av huset har kun adkomst fra utsiden. Her er det også laget til et eget utebad med dusj. Rundt hele hovedetasjen samt rundt deler av toppetasjen løper det en sammenhengende terrasse på hele 100 kvm.
– Så sant været tillater det så er det her vi oppholder oss, forteller Erik. Deler av dette terrasse-arealet ligger innunder hyttas toppetasje. Her er det installert både varme og lydanlegg og under deler av soveromsfløyen har de laget et stort og velfungerende utekjøkken.

 

Legoinspirert

Innvendig er alle overflater rene, enkle og til dels vedlikeholdsfrie. I hyttas hovedetasje er hele gulvflaten i støpt betong med et gjennomfarget toppsjikt i selvavrettende designgulv. Dette designgulvet har en glatt og helt jevn overflate som er svært enkel å holde ren. Det er også bortimot vedlikeholdsfritt og krever ikke annet enn en runde med impregnering hvert år. I annen etasje har familien valgt et grått, litt rustikt parkettgulv. Sammen med de hvite vegg- og takflatene gir det en nøytral basis. Her stopper imidlertid det som kan betegnes som nøytralt. Kjøkkeninnredningen er knall rød og helt blank.
– Jeg planla egentlig et lyseblått kjøkken, men da jeg fikk se det røde falt jeg pladask, ler Marianne og legger til at fascinasjonen ikke ble mindre av at kjøkkenleverandøren betegnet den som «Ferrari-rød». Den friske fargen er sammen med de andre primærfargene gult og blått samt sekundærfargen grønn videreført i malte fondvegger og fargerike innerdører i soveromsfløyen samt i andre interiørelementer i resten hytta.
– Jeg lot meg inspirere av lego, forteller Marianne. Den friske fargepaletten er også blitt styrende for en kunstners arbeid med å male et bilde som pryder veggen i kjøkkenet.

Familiens fargerike og stilfulle interiør gir et stramt, men samtidig muntert helhetsinntrykk. Helt i tråd med beboernes livsstil.

Hva er din reaksjon?
Forelsket
0
Ikke sikker
0
Liker
0
Supert
0
Tullete
0
© 2019 HYTTEMAGASINET. ALLE RETTIGHETER RESERVERES.
Bla til toppen