Now Reading
Tradisjonsrikt i tømmer

Tradisjonsrikt i tømmer

  • Tradisjonsrik byggeskikk, matkultur og skiglede blir ivaretatt med den aller kjærligste hånd i Vinje i Telemark.

+27
View Gallery

Fra utgave 9/2011

 

Husfrue Mette Hiorth Soland tar varmt imot gjestene som kommer til Vågsli. Som den fødte vertinne kjenner hun gjestenes behov før de kjenner dem selv. De får servert de gode impulsene det flotte fjellandskapet og den herskapelige hytta bringer. Dette er nemlig det gode livet på hytta for alt det er verdt.

 

Hyttetomt for eks-alpinist

– Resultatet er vi strålende fornøyd med, sier Mette mens hun viser vei innover. – Nå er hytta ferdig og kan tas i bruk, men for meg har den vært møblert og innredet lenge, helt siden vi bestemte oss for å la den gamle familiehytta i Suleskard i Vest-Agder gå for salg.

Da familien Soland skulle bygge ny hytte på fjellet, ble det til slutt en kombinasjon av fritidsbolig og gjestehytte for styrer og ledergrupper, på et sted med skikkelig  forutsigbarhet når det gjelder snø. Selv om Suleskard ligger høyt, var de nærmeste alpinforholdene ikke utfordrende nok og snømengden for lite stabil. Det ble derfor naturlig å se seg om etter andre turløyper og alpinbakker. Mette forteller om en avgjørelse alle måtte bidra til.

 

Med høyde både under taket og himmelen ser jeg fram til å ønske både familie og gjester velkommen.


 

– Hele familien med min mann og meg og våre tre voksne barn som for lengst har flyttet hjemmefra  – satte seg i bilen med retning østover. Innover i landet, mot de gode skiforholdene. Det måtte være i passelig avstand fra Stavanger hvor vi bor, men langt nok til at det er godt med snø. Vi passerte Røldal uten å stoppe, men da vi kom til Vågsli, var det noe som sa at dette er plassen. På Raudberg, 975 meter over havet, 100 meter fra hovedtraseen opp til Hardangervidda og ski-inn/ski-ut til Haukelifjell skisenter.

For meg var det kanskje et positivt pust fra fortiden da jeg var aktiv alpinist og ledet treninger her, som gjorde at vi falt for plassen. Alle fem ble i hvert fall overbevist om at dette var det riktige valget – så da snudde vi og dro hjem igjen, sier Soland og ler.

 

Innredet med stil

En kraftig tømmerhytte, delvis i stabburstil – med svalgang over til et anneks. Hytta har en grunnflate på 130 kvm og er bygget i laftet rundtømmer – alt rammet inn av flotte løssteinsmurer med en romslig platting belagt med naturheller foran hytta. Den henfører tankene til en blanding av god gammel, norsk bygdestil med kraftige dragere, solide langbord, sauefeller og utskårne alkovesenger. Men det er også med en stil som minner om ekte amerikansk «lodge». Lekre store lampekupler går igjen i flere rom i hytta, og over alt er det plassert små stilleben. Antikviteter, levende lys, lyng og kongler skaper gode stemninger.

 

See Also

…håper å kunne invitere våre gjester til et friskt opphold på fjellet – rammet inn av det beste av Telemarks tradisjoner.


– Store gode rom med plass til mange folk har vært viktig for oss under planleggingen. Det er også tatt høyde for at gjestene mine skal kunne delta i matlaging, noe jeg mener åpner for ekstra trivelige stunder. Hytta er i det hele tatt bygget og innredet robust. Børstet furugulv skal tåle all verden og er godt å gå på. Solide og kraftige møbler gir en tyngde i rommene jeg liker godt, og særlig er vi fornøyd med de flotte alkovesengene vi fikk bygget av en lokal snekker i rommene over hovedetasjen. I underetasjen er det en stor garasje til to-tre biler, skistall og ellers flislagt kjellerstue med peis, tørkerom, badstu, dusjer, toalett og trimrom.

Mette Hiorth Soland har etter flere tiår på hytter, god trening i å« tenke hytte», og på denne har hun tenkt ekstra lenge.

– Jeg tror jeg er flink til å se hva som passer sammen, og derfor har vi ikke behøvd hjelp til å innrede hytta. Dessuten synes jeg det er veldig kjekt å kunne leke meg med interiør.

 

Nytt handelssted – til fjells

Til tross for at Vågsli ble valgt nokså tilfeldig, viste det seg fort at stedet ligger ideelt til målgruppen for hytta. Mette og mannen Jostein eier og drifter nemlig gjestehuset Ramsvig Handelsstad på Sjernarøy i Ryfylke og tilbyr overnatting og servering  for ledergrupper i næringslivet og offentlig forvaltning – alt rammet inn av kunst og kultur – som Galleri Perlemorstrand og biblioteket. På denne «Ryfylkes perle» går driften for fullt fra rundt påsketider til langt mot jul. Hytta på fjellet har fått navnet «Ramsfjell», og er som sagt tiltenkt samme målgruppe som i Ramsvig.

– Vi har hatt som mål å skape et topp fjellkonsept med skiløyper like ved, og vi kan ellers tilby det meste av det man kan trenge for et godt opphold på fjellet. Nå ser vi fram til å bli godt kjent med det kommunen har å by på, og håper å kunne invitere våre gjester til et friskt opphold på fjellet  – rammet inn av det beste av Telemarks tradisjoner som visesang, matkultur, historiefortelling og kanskje våge oss med et stev i ny og ne!

Med høyde både under taket og under himmelen, gleder vi oss til å ønske familie og gjester velkommen til fjells. Fyr på peisen og vakker natur, spennende samtaler og gode smaker kan vi by på, og det skal ikke stå på opplevelsene, forsikrer Mette Hiorth Soland i det hun legger en ny vedkubbe i grua inne i stua.

© 2019 HYTTEMAGASINET. ALLE RETTIGHETER RESERVERES.
Scroll To Top