



Vakkert vilt og vinklet
Vakkert vilt og vinklet
Vakkert vilt og vinklet
Vakkert vilt og vinklet
Vakkert vilt og vinklet
Vakkert vilt og vinklet
Vakkert vilt og vinklet
Vakkert vilt og vinklet
Vakkert vilt og vinklet
Vakkert vilt og vinklet
Marie og Kims sommersted er inspirert av 1700-tallets slottsarkitektur, både innvendig og utvendig. Da de overtok stedet for mer enn 25 år siden var alt forfallent. Hytta var i teknisk dårlig stand, og strendene rundt halvøya var også gjengrodd og dårlig vedlikeholdt. I dag er det lite som minner om tidligere tiders forfall. Hvite sanddyner, vakre gresspartier, mykt skogs-terreng, steinmurer og blomsterprakt langs solveggen.
I sin tid en unnselig 40-tallshytte på 30 kvadratmeter med ett rom og kjøkken. I dag et moderne sommersted med umiskjennelig og bevisst gammel preg. At løsningene er annerledes og fornuftige er ikke veldig rart ettersom det er arkitekt Lollo Riemer von Platen som har tenkt og tegnet forvandlingen. Stedet er nå lett vinklet fra vannet og har fått tre rom, kjøkken og bad. En sekskantet romslig hall danner senteret som binder sammen gammel og ny del.
Marie og Kim har brukt mye tid på tomten. Stokkroser og kaprifol pryder bedene utenfor hytta, mengder av stein er flyttet og stablet for å bygge murer, peiser og trapper. Sjøgress og ugress er rykket opp med roten for å avdekke den vakre sandstranden.
– Det er et prosjekt som aldri tar slutt, men egentlig er det både hyggelig og morsomt, sier Kim.
Hovedbygget vender mot vannet, og alle rom har utsikt mot sjøen i to retninger. Landstedet ligger nemlig på en halvøy og har vannet på to sider. På tomten ligger det også et mindre gjestehus, en garasje, en såkalt friggebod og et veksthus. Ved bryggen er det i tillegg en sjøbod med badstue og peis.
Interiøret harmonerer fint med stedets 1700- og 1800-talls karakter, og det finnes selvfølgelig mange kuriøse maritime innslag – båtmodeller, båtrekvisita, gamle lanterner og fiskeutstyr.
Når du kommer inn i den sekskantede hallen som ligger et lite trinn ned, er det som en reise tilbake i tiden. Det pyramideformede taket,
de grove teglflisene på gulvet og de gustavianske tapetene på veggene skaper et spennende rom du neppe har sett maken til. Takfasongen er inspirert av historisk arkitektur; det samme gjelder panelene i interiøret som er skåret i kileform.
Huset er lyst med god romfølelse; rommene ligger i flukt med store glassdører mot uteplassene.
De to rommene i den nye delen preges av de tre halvmåneformede glassbuene over dørene. I den gamle delen finnes nå et stort og moderne kjøkken, et baderom og et stort soverom med glassdør ut mot uteplassen.
Marie och Kim har gjort mye av oppussingen selv, som for eksempel gulvene som er brede, kraftige furuplank av kjerneved. De fikk ligge et år til tørk før legging. Gulvbordene har ulik bredde og er kileformede og lutbehandlet.
For at fasaden ikke skal se ensformig ut varierer panelbredden mellom 13 og 20 centimeter. På taket er det lagt enkeltkrummet takstein etter gammelt mønster.
– Vi er her også mye vinterstid, forteller Kim.
– Det har sin opplagte sjarm når havet er mørkt og stormen rusker i veggene.
Det ligger varme i alle gulv, og peisen i oppholdsrommet har en innsats som suger inn uteluft som varmes opp før den slipper inn.
– Vi simpelthen elsker dette stedet, sier Kim som mener å få det beste fra Norden på ett og samme sted: Den hvite sanden minner om danske Skagen, de røde fjæresteinene leder tankene til den svenske vestkysten mens furuskogen er som hentet fra Stockholms-skjærgården.