Now Reading
Villa Rolig

Villa Rolig

  • De skulle i utgangspunktet verken ha tomt eller hytte, men nå nyter de mesteparten av fritiden i den svenske skjærgården.

Tekst: Harriet Bjørnson Lampe  Foto: Inger Mette Meling Kostveit

Selv om ekteparet Siv Helland Flaten og Agnar Flaten ble hytteeiere ved en tilfeldighet har de aldri angret på den impulsive investeringen.  – Vi storkoser oss på svenskekysten hele året, men «kremsesongen» er selvfølgelig fra mars til oktober, sier Siv.

Hytta til familien Flaten ligger midt mellom Strømstad og Grebbestad. Den er på rundt 65 kvm, med en terrasse på ca. 60 kvm rundt. Fra hytta er det få minutters gange ned til badestrand, båtplass og den vakre svenske skjærgården. Stedet, som har fått navnet Villa Rolig, er blitt et deilig rekreasjonssted for Siv og Agnar og deres to gutter Markus (10)  og Martin (8).

– Vi bruker hytta som avkobling fra hektiske hverdager og reiser hit så ofte vi har anledning, sier Siv. Det er rolig her nede i den norske betydningen av ordet, fordi deler av området rundt er et naturreservat, men det er også «rolig» i den svenske betydningen av ordet som betyr morsomt eller artig, fordi vi har masse hyggelige omgangsvenner i nabohyttene, legger hun til.

Fra huset i Asker bruker ekteparet ganske nøyaktig to timer til hytta.

– Det er en perfekt avstand, mener Siv og forklarer at da rekker barna å se en film på bilens DVD-anlegg, prate litt om hva de skal gjøre i helgen og så vips, er de fremme.  – Dessuten får vi handlet god og rimelig mat både på veien ned og på vei hjem igjen, smiler hun.

 

Fant tomter på slump

Det var en svært uventet telefonsamtale litt utpå høsten i 2001 som førte til at Siv og Agnar ble hytteeiere i Sverige. Oppringningen var fra en venn som akkurat da var på vei tilbake til Norge etter en jobbreise i Sverige. Langs E6 hadde han oppdaget et skilt med «Tomter till salu», og i ren impuls hadde han tatt av fra hovedveien og kjørt ned til det aktuelle tomteområdet. Der hadde han truffet på grunneieren og fått vite at det faktisk var ti tomter, men at ingen av dem var solgt. Av ren nysgjerrighet spurte den initiativrike vennen hva eieren skulle ha for hele feltet. Det var jo høst, vinteren stod for døren og salgs­sesongen for hyttetomter i skjærgården var på hell. Grunneieren, nå noe forfjamset, ga på stående fot et tilbud som nordmannen rett og slett ikke ville gå i fra. Han ba om en halvtimes betenkningstid og ringte resolutt opp ni vennepar. Siv og Agnar var det ene venneparet og de husker godt den overraskende telefonsamtalen. De hadde på ingen måte planer om å gå til anskaffelse av en hytte og langt mindre en hyttetomt.

– Vi var midt i etableringsfasen med nytt hus og to småbarn og hadde vel egentlig verken tid eller penger til overs. Men vi tenkte at vi rett og slett ikke kunne si nei takk til en ett mål stor tomt ved svenskekysten for drøye hundre tusen, ler Siv. De tok sjansen og kjøpte tomten usett per telefon.

De planla i første omgang at de ikke skulle bygge før om noen år, men iveren tok overhånd og allerede sommeren etter kom hytta opp.

See Also

– Vi var kjempeentusiastiske og ville helst flytte inn umiddelbart, ler Siv. Hun forklarer at det var en av grunnene til at de valgte en ferdighytte fra hytteprodusenten Solhytten. Prisgunstig, kort byggetid, selvvalgt mengde med egeninnsats og stor grad av såkalt kundetilpassede løsninger, er andre elementer som lå til grunn for deres leverandørvalg. De falt for modellen Sol 105.

– Alt på ett plan og løsningen med tre soverom og bad i den ene enden og åpen stue og kjøkken med direkte utgang til terrasse passet våre behov, sier Siv. – Dessuten likte vi løsningen med at den delvis overbygde terrassen i gavlveggen går over i en svalgang mot inngangspartiet, legger hun til.

Totalt er boarealet på ca. 65 kvm, men bevisste interiørvalg og et helhetlig og gjennomgående lyst fargevalg får arealet til å virke langt større enn de faktiske kvadratmeterne.

– Følelsen av lys og luft i interiøret er viktig for trivselen, mener Siv som til daglig driver interiørbutikken Moodies i Asker. Men den interiørbevisste eieren er også opptatt av at hytteinteriøret skal ha et bruksvennlig, jovialt og avslappet uttrykk.  – Det skal være et naturlig miljø for joggedress og rødvin, sier hun spøkefullt.  Fordi hytta er i bruk hele året har hun også vært påpasselig med å skape et interiør som er sommerlig nok om sommeren, men samtidig lunt nok for vinterbruk. – Da er myke tekstiler og noen bløte skinnfeller uunnværlige elementer, mener hun.

 

© 2019 HYTTEMAGASINET. ALLE RETTIGHETER RESERVERES.
Scroll To Top