Fortsatt hvite kjøkken

Hvitt, svart, tre. Benkeplater, vask, hvitevarer. Knotter, gulv, fliser. Å planlegge nytt kjøkken byr på mange spørsmål og ditto alternativer. Vi viser deg noen.

De fleste kjøkkenleverandører i dag har det de kaller en «kjøkkenplanlegger» – en veiviser og et nettbasert program som hjelper deg med å bygge kjøkkenet ditt. Her kan du finne ut hvor mange skap du får plass til. Og hvor du bør plassere vask og komfyr. Men de verste valgene gjenstår. Eller de mest spennende, alt etter hvem du spør: Farger, overflater, benkeplater, fliser/glass, knotter mm. Her er det bare du som vet hva du liker best, og hva du tror du blir best fornøyd med.

Kjøkkentrendene endrer seg stadig, og noen trender er kortvarige.

De fleste som skal velge nytt hyttekjøkken har et langsiktig perspektiv, pluss at det ikke er alle trender som passer inn på hytta.

I Norge har hvite kjøkken lenge dominert markedet, ekspertene sier at hvitt vil være den største kjøkkenfargen i mange år fremover.

– Det hvite kjøkkenet er en norgesfavoritt og lager en perfekt ramme for de personlige detaljene som viser hvem vi er. Og så er det vakkert sammen med tre, forteller Anita Barner Ibsen, markedskonsulent i JKE Design.

FLERE MULIGHETER.

Å velge en hvit kjøkkeninnredning gjør at det er enklere å sette preg på andre deler av kjøkkenet uten å måtte ta hensyn til innredningen. Du kan så å si velge alle mulige varianter av fliser, hvitevarer, gulv – alt etter hvilket helhetsinntrykk du vil gi. Ønsker du et hardt og rent uttrykk, velger du for eksempel svarte benkeplater, hvite fliser, glatte skapdører uten profiler og lange håndtak i børstet stål på skap og skuffer. Er målet et mer landlig preg, velger du en robust benkeplate i tre, fliser i «mormorstil», profilerte hvitmalte skapdører og knotter i messing.

– Det hvite kjøkkenet lager en perfekt ramme for «natural home-stilen» – med den gamle slitte slagbenken fra Sverige, kjøkkenbordet laget av gamle planker fra et murerstillas eller den rustikke lysestaken laget av et vakkert stykke drivtømmer som ble funnet på stranden, sier Ibsen.

TILBAKE TIL NATUREN.

Farger er likevel på vei inn i kjøkkenverdenen skal vi tro trendekspertene.

De mener at farger som brunt og blått kommer for fullt. Begge disse fargene passer fint inn på mange hytter, så vi har stor tro på at dette også kommer til å bli en hyttetrend.

Samtidig kjøper vi mer kjøkkeninnredninger i heltre. Det skal være solid, moderne og naturlig. Både tradisjonell, norsk furu – dog uten kvist (for 80-talls), eik – men ikke den lakkede versjonen vi så på slutten av 70-tallet, og ikke minst bambus, som er utrolig slitesterkt og som du kan få i utallige utførelser.

MER MODERNE.

Lenge har svart kjøkken vært populært blant hytteeiere. Særlig på fjellhytter. Det har stort sett vært malte fronter i antikk utførelse, der kanter og profileringer er pusset ned for å få en slitt «finish». Nå begynner flere å velge bort det svarte, slitte utseendet, og heller velge fargede, og mer moderne kjøkken også på hytta. Selv om svart fremdeles er hyttefarge nummer to – etter hvit, naturlig nok.

Skal du være helt gæern, kaster du deg på siste benkeplate-nytt: Støpt benkeplate i betong! Det gir kjøkkenet et røft og robust uttrykk, og passer ikke minst hvis du skal ha utekjøkken – da kan du få samme utførelse på kjøkkenet inne og ute.

 

Stats read: 
7 140
Stats like: 
6