Lunt og koselig

Du føler kanskje at det har gått inflasjon i ordene «lunt og koselig», men det er ikke tilfeldig at de brukes. For trenden i 2012, i alle fall når det kommer til hytter, handler mye om nostalgi, hygge, tradisjon og kos. Ja, og så at det skal være lunt på alle fronter, da.

– Vi har jo lenge sagt at fargene kommer tilbake, men det er ikke så voldsomme fargeskifter det er snakk om, sier administrerende direktør i Ifi – Informasjonskontoret for farge og interiør, Bjørg Owren. Hun har likevel en tidligere spådom som har slått gjennom; furua er tilbake.

– For en liten stund siden skulle det være malt panel og sort kjøkken på hytta. Nå skal det være «synlig treverk» der gulv, vegger, tak og interiør vokses, beises eller settes inn med fargede oljer. Og den trenden bare akselererer. Noe som er fint for oss nordmenn som elsker tre.

BARE IKKE GULNET FURUPANEL.
Ei heller kliss nytt. Treet skal se litt «levd» ut. Tenk gamle tømmervegger med sjel. Vi skal drømme oss tilbake i tid.

– Tre er trygt og godt, sier Owren. – Men selv om vi er et trefolk, så er vi moderne. Derfor ser vi nå mye av den etniske stilen der vi har hentet elementer fra åkler, bunadsøm, rosemaling og mariusgensere. Det er det tradisjonelle uttrykket vi er ute etter. Vi bruker en del av kulturarven, men i en ny, ren form.

– Når det er uro i verden får vi behov for ro i sjelen, sa Paal Fure i kommunikasjonsbyrået Isobar på Kids trendseminar tidligere i høst.
– I usikre tider blir hverdagskjærlighet viktigere. Vi vil bygge rede når det stormer rundt oss, og utfordrer ikke etablerte oppskrifter på lykke, men dyrker samhold og tradisjoner.

TILBAKE TIL RØTTENE.
– Når vi er på hytta vil vi tilbake til røttene, nyte det tradisjonelle, nostalgiske og være «nede på flata», sier Owren. – Når verden er utrygg vil vi samle alle rundt oss og skape gode assosiasjoner. En hytte som settes opp i dag skal gjerne ha all moderne komfort men med «gammel» atmosfære og stemning. For hyttedyret i oss har veldig behov for sjel i veggene. Hytta skal være et sted hvor vi skal være lenge, der vi skal samles, og der det skal komme noen etter oss. Nettopp derfor skjeler vi heller ikke så mye til trender når det gjelder hytter som det vi gjør i boligen vår. Men selv om det er mye likt å se, vi har en tendens til å løpe i flokk, så er det ikke bare en stil som gjelder. Trenden sier nemlig at vi skal skape vår egen stil, og dermed er vi opptatt av det lille «touchet».

Fure kaller utviklingen «Den nye folkeligheten«. Det som er folkelig og populært i Norge har rett og slett tatt et skritt i retning av det som tidligere var forbeholdt eliten. Som estetikk og design. Men vi vil skille oss ut og sette vårt eget preg på ting. Det betyr at vi godt kan ha den samme sofaen som naboen, men absolutt ikke de samme putene også.

KLATTER SOM KOMMER.
De tidligere spådde fargene lar altså vente på seg. Men trendforskerne insisterer på at de kommer. Det tar bare litt tid før noen tør å bryte ut av flokken. Så da er det jo greit å oppsummere hyttepaletten for 2012; grått, beige, brunt?

– Joda, vi holder oss til det veldig lyse, nordiske og naturlige, men vi trenger farger rundt oss, sier Owren. – Bare ikke på hele vegger eller rom. Oppi alt det naturlige, for vi tar fremdeles naturen inn, henter vi inn aksentfarger. Vi vil fortsatt ha grått, brunt og dype farger i bunn. Men gult, rødt og grønt, tradisjonsfargene fra bunader og åkler vil snike seg inn som tydelige innslag. Vi snakker dempet rød, grønn og okergul. Og fargene vil brukes mer som krydder. De vil skape lunhet og varme slik pels og skinn gjør det nå. Det er ikke sikkert at bondemøblene vil oppleve en renessanse, men fargene og mønstrene vil komme inn blant skinn, puter og gardiner.

For hytter kan vi fortsatt trekke linjene fra 2011, men altså få inn aksentfargene så interiøret ikke «gror så mye sammen». Det dunkle skal også gå mer mot brunt og petroleum, gjerne være røffere, tyngre, og litt mer maskulint.

Bjørg Owren, administrerende direktør i Informasjonskontoret for farge og interiør, Ifi

 

SHABBY CHIC ER UT. I ÅR IGJEN…
– Den stilen har grodd seg godt fast i Norge, men det skjer nok noe med den også. På sikt, sier Owren. – Det kan fremdeles være den romantiske stilen, men den skal tøffes litt opp med betonglook og verkstedlamper. Og gjerne overflater som er rå og litt «brukt». Når det kommer til tekstiler er det ull og gode kvaliteter som gjelder. Tenk litt «luksus». For det er jo det vi trenger på hytta enten den ligger ved sjøen eller i skogen. Det skal være et sted hvor du kan sitte lenge til bords på gode stoler, sove godt i gode madrasser, og krype opp i sofaen og kose deg med alle dine. Det er ikke stort mer revolusjonerende enn det, sier Bjørg Owren hos Ifi.

Stats read: 
2 035
Stats like: 
1