Se hva fargene gjør for inntrykket

Skal du pusse opp hytta og lurer på hva slags farger du skal bruke? Da kan det være gøy å se vårt lille «fargeeksperiment»

Undersøkelser viser at farger påvirker oss mer enn vi kanskje tror. Og kan forårsake en rekke fysiske reaksjoner hos oss mennesker. Blant annet har det vært målt endringer i puls, pust, muskelspenninger og blodsirkulasjon. Det antas også at fargene har en psykisk påvirkning på oss, for eksempel at rødt virker oppkvikkende mens blått har en beroligende effekt.

Valg av farge er også med på å bestemme stilen. Hva som passer for deg er et personlig spørsmål. Et generelt tips er imidlertid at du bør forsøke å få til en stil som passer for alle hyttas beboere. Stilen bør også ha harmoni med hyttas arkitektur og dens beliggenhet. Bruk fjellets farger på fjellet og sjøens farger ved kysten.

Romantisk i duse pastellfarger. Er du den romantiske typen som trives best i nostalgiske omgivelser? Da kan rosa i kombinasjon med andre duse pasteller være fargene for deg. 

En kombinasjon av pastellfarger i rosa, grønt og hvitt gir et avslappet, nostalgisk, vennlig og ikke minst feminint preg.

Pastellrosa eller lys rosa signaliserer romantikk, kjærlighet, mykhet, sarthet, sødme, ømhet, empati, beruselse og feminitet.

Lys rosa,- frisk eller dus?

Fargen blandes av rødt og hvitt. Den kan gjøres både kjølig og varm avhengig av om rødfargen er kjølig blårød eller varm oransjerød. Den kan også gjøres støvete og få et sobert uttrykk ved å tilføre litt sorthet.

Nøytralt grønt. Grønt er en rolig og god farge. Den påvirker oss verken i aktiv eller passiv retning, men oppleves som nøytral og harmonisk. Kanskje reagerer vi slik fordi grønt er naturens egen farge fremfor noen? Grønt signaliserer ro, likevekt og balanse. Fargen er behagelig for øynene og virker avstressende. Vi kan arbeide lenger i et grønt rom uten å bli slitne, og det er ikke uten grunn at fargen ofte brukes i behandlingsrom eller i værelser hvor det er behov for å roe ned.

Grønt signaliserer drøm, håp, kjærlighet, følsomhet, fruktbarhet, ungdom, naturlighet, helse, miljø.

Grønt er en sekundærfarge, og blandes av gult som er en varm farge og blått som er en kald farge. Grønt kan derfor være både varm og kald.

Rødt til begjær. Ønsker du et dynamisk, stimulerende og energisk interiør da er rødt fargen for deg.

Rødt signaliserer optimisme og intensitet og vil i kombinasjon med hvitt kunne gi en maritim stil som virker mer energisk enn den tradisjonelle i blått og hvitt.

Rødt signaliserer dramatikk, lidenskap, seksualitet, mot, kraft, liv, glød, åpenhet.

Den klare røde fargen er en primærfarge. Fargen kan imidlertid blandes med blått eller gult og på den måten bli kald (blårød) eller varm (oransjerød).

Rødt er en energisk og ildfull farge, som signaliserer aktivitet og dramatikk, kjærlighet og lidenskap. Rødt er blodets farge, den får hjertet til å slå raskere og kan gjøre oss entusiastiske og opphisset. Rødt egner seg derfor i rom der man skal være aktive. Det hevdes imidlertid at den ikke bør brukes hvis du har høyt blodtrykk eller dårlig hjerte. Fordi rødt stimulerer til fysisk aktivitet egner den seg ikke på store flater i rom som skal brukes til hvile og rekreasjon. Rødt i spisestuen kan imidlertid være lurt, ettersom fargen fremmer både kommunikasjon og appetitt. Rødt i gangen gir gjester en varm velkomst, uten at det blir for mye – ettersom det er et rom man bare passerer.

Blått virker beroligende. Blått er en beroligende og avstressende farge. Fargen drar tankene i retning av ro og mak, alvor og kjølig distanse. I varme og solrike rom passer svalende blått perfekt. På kjøkken og bad virker blått friskt og delikat, mens fargen brukt på et soverom virker nærmest som sovemedisin fordi den får pulsen til å slå langsommere. Blå omgivelser er dermed gunstig hvis du er stresset. Blått hører til i den kalde delen av fargespekteret og passer derfor godt på sommerhytter. Blått er fargen for himmel, hav og uendelighet. Rom i blått gir god romfølelse i motsetning til rødt, som gjør rommet mindre.

Blått symboliserer tradisjon, respekt, prestisje, idealisme, stabilitet, autoritet, ro, tilbakeholdenhet, konservatisme, sannhet, helbredelse, ro, stabilitet, fred, harmoni, visdom, tillit, stillhet, trygghet, beskyttelse, sikkerhet, lojalitet.

Ta en titt på «galleriet» vårt, der vi har lekt oss med å endre farger på interiøret.  Så kan du gjøre deg opp din egen mening.

 Stue i blått, beige og grønt - hva blir din favoritt?

Bytt gardiner og sengetøy, og plutselig ser soverommet annerledes ut.

Utsikten er den samme, men inntrykket er ganske forskjellig.

Gardiner og sengetøy i ulike farger gjør susen.

Kjøkkenet er ikke stort, men fargene gir karakter.

Hytte i grått, men med farge på møblementet blir det ganske flott..!

Stats read: 
5 979
Stats like: 
5