Stilig veggpryd!

Familiebilder, moderne kunst, en gammel treski eller et kart over hytteområdet i glass og ramme. Det er mange former for veggpryd.

Nye bilder, gamle bilder, rammer litt herfra og derfra – det kan lett gi et litt rotet uttrykk. Vi sier kan. For det kan like gjerne bidra til et personlig og hyggelig mangfold.
Men det er en fordel at rammene og/eller bildene har noe til felles. Hvis alle rammene er i ulike bruntoner, er det ikke noe problem at de har forskjellig form. Har dere en hel vegg med skutemotiver i forskjellige rammer, vil bildene sørge for helheten.

Men hvis nå alle bildene og alle rammene er totalt forskjellige?

Da kan dere likevel skape helhet gjennom måten dere henger dem opp på.

Harmonisk oppheng? Når man skal henge opp flere bilder sammen på en vegg, pleier man å anbefale at man henger alle bildene i rett linje i nederkant eller overkant. Hvis dere vil henge bilder i flere høyder, er dette et godt utgangspunkt. Har dere mange små bilder, kan dere vurdere om dere vil henge dem slik at de til sammen utgjør en firkant.

Men det er ikke nødvendig å forholde seg slavisk til regelen om rett under- eller overkant. Heng gjerne like store motiver i like rammer, men i helt forskjellige høyder. Det fungerer når du forholder deg til midtaksen på veggen som utgangspunkt.

For å få det til, kan det være en fordel å legge bildene på gulvet først. Når dere har lagt bildene utover slik dere vil ha dem på veggen, måler dere midten fra ytterkantene på de ytterste bildene. Dette midtpunktet skal utgjøre midten på veggen når dere henger opp bildene.

Når man skal samle flere bilder på en vegg, kan det være en fordel å plassere det største i midten og bygge ut fra det. Også her er det lettere hvis dere legger bildene ut på gulvet først, slik at dere kan flytte rundt på dem til dere finner en komposisjon dere liker.

Hvor høyt? Normalt sier man at bildene skal henge i øyehøyde, ca 170 cm over gulvet. Hvis bildene henger over sofaen, kan det være greit at bildene henger såpass høyt at man ikke slår hodet i dem når man lener seg bakover. Samtidig er det fint hvis bildene ikke plasseres lenger fra møbelet de henger over, enn at det til sammen skapes en helhet.

Må vi slå spiker? Det er kanskje synd å slå en masse spiker i fine gamle tømmervegger. Da kan en enkel bildehylle være en løsning. På en slik hylle som finnes hos de fleste møbelvarehus, kan dere stille opp bildene og flytte om på dem når dere har lyst – uten å lage spikermatte av veggen.

En annen mulighet er å stille bildene på en kommode eller på et bord inntil veggen. Det er ikke nødvendig å begrense seg til familiebildene. Kunst kan også stilles opp på den måten. Fordelen er at man kan lage et lite stilleben av bilder og andre ting man er glad i. 

Hvilke rammer skal jeg velge? Hvordan ser det ut på hytta deres? Hvis dere har en rustikk fjellhytte, kan grove rammer i tre eller skinn være fint. I et lyst og åpent sommerhus kan store, mørke rammer lett bli for tungt. Samtidig er det fint med et stilbrudd. Det avhenger av hva dere liker.

På loppemarkeder og i bruktbutikker er det mulig å finne billige rammer. Er de veldig forskjellige, kan det være en idé å spraylakkere eller male dem i samme farge eller i fargetoner som harmonerer med hverandre.

Møbelhusene har også et godt utvalg av rammer i ulike størrelser. Har dere et virkelig flott bilde, lønner det seg å gå til en rammemaker som kan sette bildet i en ordentlig passepartout og en ramme som passer til.

Hva skal vi henge opp? Det trenger ikke å være kunst alt dere henger på veggen. Hva med å samle en masse gamle og nye svart-hvitt bilder av familiemedlemmer på ski? Det er med på å fortelle en historie. Selv om nesten ingen fotograferer i svart hvitt lenger, er det enkelt å vende bildene fra farger. Det kan gjøres i photoshop eller ved å henvende dere i en fotobutikk. Kanskje kan dere utvide fotoveggen med medaljer fra påskerennet, et gammelt kart over området eller skituppen fra den første skien som brakk? Her kan dere hente frem deres egne personlige minner for å skape en hyggelig vegg.  

Hvor langt mellom bildene? Avstanden mellom bildene avhenger av størrelsen på dem. Små bilder bør i utgangspunktet henge tett, mens store bilder godt kan ha litt mer luft mellom seg. Tenk at det ikke skal være større avstand mellom dem enn at de oppfattes som en helhet på veggen.

Vær kreativ. Tenk utenfor rammene, bokstavelig talt. Det finnes rammer av drivved, eller kanskje dere kan spikre en selv hvis dere er litt fingernemme?

En flott gammel gullramme kan egne seg godt som ramme til et speil. Hos rammemakeren kan dere få ordnet det. Der har de også nye rammer i gammel stil hvis dere ikke får tak i en brukt.

Og husk at alle slike regler er til for å brytes. Hvordan dere velger å henge opp bildene og hva dere henger opp, handler først og fremst om hva dere selv liker.

 

 

Stats read: 
4 176
Stats like: 
5