Latterlig enkelt, men så godt!

Årets soppsesong startet tidlig på grunn av all nedbøren. Her er noen gode oppskrifter du kan prøve ut.

I fjor var det knusk tørt og ekspertene lurte på om det ville påvirke sopptrådene i bakken og gi mindre sopp i år. Det var ingen grunn til bekymring. For forsommerens kjølige vær og regn i bøtter og spann har gjort at det er flust av sopp og spesielt kantareller, skogens gull.  



Pai med sopp og bacon

Herlig pai med ost, bacon og sopp som kan nytes sammen med en god salat.

8 porsjoner

100 g kaldt smør i terninger

200 g hvetemel

½ dl kaldt vann

1 pakke bacon

150 g sopp, gjerne aromasopp

1 ss olivenolje til steking

50 g frisk spinat

4 stk egg

2 dl crème fraîche
orginal, 35 %

2 dl revet hvitost

½ ts pepper   
     

SLIK GJØR DU:

  • Ha hvetemel i en foodprossesor, tilsett smør og kjør til en smuldret deig. Tilsett vann og kjør til en fin deig. Ta plastfolie over deigen, og la den hvile 30 minutter i kjøleskap.
  • Skjær baconskivene i biter, og stek dem i en varm panne. Del opp soppen og brun den i pannen sammen med baconet og olje. Vend spinat, og stek til den faller litt sammen.
  • Visp egg sammen med crème fraîche, ost og pepper.
  • Kjevle ut deigemnene og kle formen. Strø bacon og soppblandingen på bunnen. Hell eggeblandingen over.
  • Stek paien på 225ºC i 20-30 minutter til eggestanden stivner og har fått gyllen overflate. 



Toast med kantarell 

Det er lite som kan måle seg med gleden over å snuble over et uoppdaget kantarellsted i skogen! Luksusen å fråtse i smørstekte kantareller på en skive ristet brød er den beste og aller enkleste måten å tilberede skogens gull på!

500 g fersk kantarell

½ stk rødløk

1 båt finhakket hvitløk

1 ss smør

1 ss olivenolje

½ ts salt

¼ ts kvernet pepper

Saften av ¼ stk sitron

4 skiver landbrød


SLIK GJØR DU: 

  • Rens sopp, og del de største. Legg den i en tørr stekepanne. La soppen dampe på tørr varme til den slipper vann. Du kan enten helle av vannet som danner seg, eller la det koke inn.
  • Finkutt løken og ha den i stekepannen sammen med hvitløk, smør og olje. Stek sopp til soppen har fått fin farge. Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Dryss over urter.
  • Rist brødskivene i brødrister, eller stek dem gylne i litt olje. Fordel brødet på fire tallerkener og topp med sopp. Pynt med litt frisk timian. 




Skaukebab

En passelig mett mage gjør en god tur enda bedre. Denne kebaben smaker veldig godt og sørger for både god energi og smil om munnen hele veien. God tur!

400 g benfritt lammekjøtt
i strimler

2 ss margarin

2 ts salt

2 ts pepper

2 ts malt spisskummen

2 båt finhakket hvitløk

1 stk finhakket rød chili

200 g kantarell eller annen sopp

4 stk vårløk i strimler

ca. 6 ss yoghurt naturell

4 stk fullkorn pitabrød


SLIK GJØR DU: 

  • Stek kjøttet i margarin med krydder, hvitløk og chili i middels varm panne i et par minutter.
  • Tilsett kantareller og stek videre i cirka ett minutt.
  • Vend inn strimlet vårløk og server i pitabrød med yoghurt naturell.





Kantarellsuppe

Kremet kantarellsuppe smaker som selve essensen av høst, og egner seg godt som en varmende kveldsrett. 

4 porsjoner

550 g fersk kantarell, eller
300 g forvellede/hermetiserte

2 ss smør

1 stk finhakket løk

1 båt finhakket hvitløk

2 kvister frisk timian

1 dl hvitvin eller eplejuice

5 dl vann

1 stk buljongterning

3 dl matfløte

1 ts salt

½ ts kvernet pepper

Du trenger også:

2 kvister frisk timian til pynt

4 skiver landbrød


SLIK GJØR DU:

  • Bruker du fersk sopp, så forvell den først ved å legge den i en tørr kjele eller stekepanne og sett den på middels høy varme slik at den slipper vannet. Rør om av og til, til soppen har falt sammen. Ta vare på væsken, og erstatt eventuelt noe av buljongen med denne. For hermetisk sopp: ta vare på væsken og erstatt noe av buljongen med denne. Plukk ut noen av de fineste soppene, som brukes til pynt. Ha halvparten av smøret i kjelen og fres soppen 2-3 minutter. Tilsett løk og hvitløk og fres videre til løken er myk og blank. Ha i timian og hvitvin og la det hele koke kraftig i 4-5 minutter. 
  • Tilsett vann, buljongterning og fløte og la suppen koke i 5-6 minutter. Plukk ut timiankvistene. Bruk stavmikser eller kjør suppen i en hurtigmikser til den blir helt glatt. Smak til med salt og pepper. 
  • Stek de små, pene soppene i litt smør og krydre med salt og pepper. 
  • Visp suppen kraftig slik at det danner seg skum på toppen. Hell opp i små, dype tallerkener eller kopper og fordel den stekte soppen på toppen. Pynt med litt frisk timian.
  • ! Får du ikke tak i kantareller kan suppen lages av annen sopp, for eksempel aromasopp eller sjampinjong. Framgangsmåten er den samme.



Den ekte kantarellen er skogens gull! Alle sopplukkeres drøm er å tråkke ut i den store «gullåkeren». Soppen har en lett krydret smak, og egner seg i de fleste retter med sopp. Du finner den i bar- og løvskog, oftest i gress, men også i mose. Soppen har ikke vanlige skiver, men ribber som strekker seg nedover stilken. Både hatt, stilk og ribber har samme farge, vanligvis skarp gul. Fargen kan variere i ulike varianter av gult. Soppkjøttet er fast og litt trevlet. Ekte kantarell kan man finne fra slutten av juni og helt til november.

Foto MatPrat: Sara Johannessen Foto: Alexander Benjaminsen, Aina C. Hole, Mari Svenningsen, iStock Photo

#høst #sopp #kantarell #oppskrift #pai #skogens gull #0819

Stats read: 
61
Stats like: 
0