Maks mini-moro

Disse skiene hadde neppe vært lurt å bruke ned verdens tøffeste utforløype i østerrikske Kitzbühel. Men miniskiene gir likevel mer enn nok moro. 

De koster bare en brøkdel av vanlige slalåmski, de er så absolutt ikke like stødige og det er langt fra sikkert du hadde fått lov til å bruke dem i alle alpinanlegg heller. Likevel har miniskiene, også populært kalt «jetski» eller «stumpski», gitt mange nordmenn mye gøy siden de dukket opp først gang.


Først ute.

− Hamax var de første som begynte å produsere disse mini-skiene tidlig på 1960-tallet. Ingen her hos oss kjenner i dag med sikkerhet opprinnelsen til skiene, sier Silja Notø, produkt- og markedssjef hos Hamax. De var de første til å starte å produsere kjelker og akebrett for barn, deriblant miniskiene. 

I starten på 1960-tallet ble de første vinterproduktene produsert i regi av Hamax– enkle akebrett og miniski. Miniskiene er fortsatt i salg og er like populære den dag i dag. 

− Det finnes i dag flere produsenter av miniski og jetski på markedet. Skiene selges gjerne gjennom sportskjeder. Mange kjeder produserer sikkert også sine egne ski under eget merke, sier Notø.

Men de første miniskiene så dagens lys lenge før Hamax satte sine i produksjon, dog i en noe annen versjon. Men mini var de. 


Historie.

– Det står notert i vårt «historiske arkiv» at «miniskien er en videreutvikling fra tønnestaven. Tønnestaver er «plankene» en tønne er satt sammen av. Bøyde planker som holdes på plass av et tønnebånd av f.eks. metall. Hvis du tar av tønnebåndet, faller tønnen fra hverandre, derav uttrykket «falle i staver», sier Notø.

Hos Jølstramuseet finnes det et eksemplar av noe lignende. Disse stammer fra krigens dager. 

− Dette var jetski eg laga under krigen. Kåre Svidal og eg hadde kvar vårt par som vi brukte på turar opp under Tindefjellet. Med ein staur mellom beina sette vi utfor til vi enda opp nede på Vassenden, skriver Ingvar Gjesdal i en forklaring som følger bildet fra museet. Hvordan de ble produsert står det ingenting om. Det eneste som er sikkert er at de var laget av tre.Den moderne utgaven.

De moderne miniskiene er i dag produsert i kuldebestandig high density polyethylene, er gjerne 65 cm lange og passer de fleste skostørrelser. De er også særs enkle å sette på foten og anbefalt alder er 6+. Etterhvert har det kommet ulike versjoner av jetskien, blant annet «OneFoot Miniski». Disse har en fastmontert binding og du står med begge beina på denne ene skien. 

Og skulle du være usikker på hvordan de klassiske jetskiene festes på foten, kan vi gi deg oppskriften her; «Sett foten på skien, fest den fremre remmen over skoen og stram til. Trekk den korteste remmen gjennom hullet foran, og den lengste gjennom hullet bak. Kryss den bakre remmen bak foten». Så er det bare å sette utfor. Og husk hjelm.

Stats read: 
90
Stats like: 
0