.

Det finnes optimister som gleder seg til at det skal bli sommer, slik at de kan begynne å glede seg til at det skal bli vinter. 

Det påstås at eskimoene har 52 ord for snø fordi det er viktig for dem. Noen hevder sågar det er snakk om 200 ord. Sannsynligvis er ingen av påstandene helt korrekte, men det er likevel uomtvistelig at snøkrystaller er fascinerende vakre.

Og da snakker vi ikke om snøen som ikke har falt i år eller snøen som falt i fjor. Vi snakker om et av naturens virkelige kunstverk, og det faktum at inntil 1988 trodde vi at det ikke fantes to like snøkrystaller. Amerikanske forskere fikk det til i laboratorium og da regnes det ikke. Synes vi.  Her er litt av hvert om snø, ting å trøste seg med hvis det  fortsatt er snøfattig der du er.  • Snø er nedbør i form av hvite eller halvgjennomsiktige iskrystaller, oftest kittet sammen til snøfiller.
  • Det meste av nedbøren på våre breddegrader dannes som snø. Når nedbøren faller som regn, skyldes det at snø dannet i høyden har smeltet før den når bakken.
  • Snøfnugg har en sekskantet form. 
  • Snø faller til bakken med en hastighet på 0,5–2,0 m/s. Hvis det blåser kraftig vil derfor snøfillenes horisontale bevegelse dominere. 
  • Nysnø har en vannverdi på ca. 0,1. Det betyr at 10 cm snø ved smelting gir 1 cm vann, eller at 1 mm nedbør gir en snødybde på 10 mm. 
  • Snø reflekterer mye av solstrålingen, nysnø opptil 90%. Derfor risikerer du også å bli snøblind hvis du ikke bruker solbriller.  

Rekord.

Det største registrerte snøfallet gjennom en sesong var på Mount Baker i staten Washington i USA. Vinteren 1998-1999 målte de 28,96 meter. Dagsrekorden er fra Silver Lake i Colorado i USA med 1,93 meter i 1921. 


Unike?

Snøkrystaller formes ved at is legger seg rundt et lite støvkorn et par-tre kilometer over bakken. Så begynner de å falle. Hvert lille snøfnugg faller ned gjennom atmosfæren i ulike vindbaner. Hver lille sving og vri på denne rutsjebanen er med på å forme snøkrystallens unike mønster. Det er grunnen til at forskerne hittil har antatt at ingen snø-fnugg kan bli like. Men amerikanske meterologer knuste den illusjonen i 1988 da de fant to identiske snøfnugg.


Store mengder.

Man regner med at sånn rundt regnet en billiard (1 million milliard – 1-tall og 15 nuller…) faller til jorden hvert sekund. Det skulle være nok snø til at hver eneste person på jorda kan lage en snømann hvert tiende minutt. Men man har jo annet å gjøre.


Apropos snømann: 

Første gang man hører om snøflak i historien, beskrevet som individuelle sekskantede elementer, var faktisk 135 før Kristus. Senere er dette bekreftet og ytterligere dokumentert av den skandinaviske biskopen Olaus Magnus i 1555, og astronomen Thomas Harris i 1591.

Wilson Bentley var en gårdbruker fra Vermont. Han ble så fascinert av snøkrystallenes skjønnhet at han laget en innretning som gjorde det mulig å fotografere det han så i mikroskopet. Dette skjedde i 1885 og er det første fotodokumentet av snøkrystaller.

Verdens største snøballkrig ble gjennomført i Canada for et år siden. Den involverte 7600 «krigere».

Den største snømannen som noensinne er laget, var 37 meter høy og ble laget i den amerikanske staten Maine i 2008. Det tok en måned å bygge den seks tonn tunge skulpturen av snø. Den hadde øyevipper som var laget av åttte par ski (!),  leppene var fem rødmalte bildekk og armene var laget av 15 meter lange furutrær.

Stats read: 
45
Stats like: 
0