Nå Leser
3 supre høstsupper

3 supre høstsupper

  • Lag suppen selv! Det er oppfordringen fra Anna Sjögren, som har laget en kokebok der hun har  samlet 39 enkle suppeoppskrifter, basert på de fire årstidene.

– Det har vært viktig for meg å bruke ingredienser som kan kjøpes i vanlige matbutikker, sier forfatteren.

Hun legger til at suppe er en god ting hvis du liker å være kreativ på kjøkkenet.

– Flere av oppskriftene i denne boka har kommet til meg når jeg har åpnet kjøleskapet for å få en idé til hva jeg skulle lage til middag. Et par gulrøtter og en halv boks crème fraîche ble til gulrotsuppe toppet med hakkede, ristede hasselnøtter og gulrotstrimler.

Min filosofi er at suppene skal være smaksrike og interessante å spise. En mikset suppe med glatt konsistens må toppes med biter av grønnsaker eller noe som gir tyggemotstand, ellers blir det ensformig å spise den. Det trengs også gode tilbehør til å legge i eller ved siden av suppen. Det kan være varme smørbrød eller en røre til å ha i skålen. Suppe til middager er også en utmerket anledning til å lage en god dessert, fastslår forfatteren, som her deler tre supre høstsupper med Hyttemagasinets lesere.

Lammesuppe med pistou

Fargesterke rotfrukter og ferskt lammekjøtt passer perfekt sammen. Det dufter timian, rosmarin og hvitløk av den varmende lammesuppen. Dette er en skikkelig middagssuppe som også gjør seg bra til fest. Det går fint an å forberede suppen dagen før selskapet. Server med brød og en klatt pistou, som er den franske varianten av italiensk pesto.

6 porsjoner
500 g lammekjøtt, beinfri steik eller bog
1 gulrot
1 gul løk
1 ts salt
1 liter vann
2 gulrøtter
2 hvitløkfedd
5 poteter, av en fast type
1 purreløk
2 ss olivenolje
2 kvaster rosmarin
2 kvaster timian
3 dl hvitvin
2 ss tomatpuré
salt
pepper

  • Legg kjøttet i en gryte.
  • Skrell og del gulrot og løk i store biter. Legg dem i gryten og ha i salt. Hell over vann til det dekker. La trekke på svak varme i en time.
  • Ta kjøttet opp av gryten og legg det på en tallerken.
  • Sil buljongen.
  • Skrell gulrøtter, hvitløk og poteter og skjær alt i små biter. Skyll og strimle purreløken fint.
  • Fres alt sammen i oljen sammen med rosmarin og timian til løken er blank. Hell over vin og buljong og la koke til gulrotbitene er møre. Det tar omtrent 30 minutter.
  • Skjær kjøttet i små biter og rør det inn i gryten.
  • Smaksett med tomatpuré, salt og pepper.
  • Servér med pistou.

 

PISTOU

4 hvitløkfedd
1 krukke fersk basilikum
50 g revne mandler
11/2 dl revet parmesan
2 dl olivenolje

  • Skrell og hakk hvitløkfeddene. Kjør dem i mikseren sammen med basilikum og hakkede mandler.
  • Tilsett ost og olivenolje.
  • Fortsett å mikse til det blir en saus.

 

Jødisk kyllingsuppe

Ifølge den jødiske tradisjonen er kyllingsuppe en medisin som kurerer både forkjølelse og hjertesorg. I USA kalles den iblant for Jewish Penicillin – jødisk penicillin. Før i tiden ble suppen lagd på ei stor høne som ble kokt i flere timer for at kjøttet skulle bli mørt. Nå deler vi en kylling og koker den sammen med hakkede rotfrukter i omtrent en halvtime.Hel kylling kan erstattes med kyllingfileter. Da blir suppen enda lettere å lage.

6 porsjoner
1 kylling eller 6 kyllingfileter
1 1/2 liter vann
3 ss konsentrert kyllingfond eller    2 terninger hønsebuljong
2 gule løk
200 g sellerirot
2 pastinakker
2 gulrøtter
120 g eggnudler
salt
pepper
eventuelt 1 bunt bladpersille 

 

  • Gjør slik med hel kylling: Del kyllingen i fire biter. Legg dem i en stor gryte og hell over kokende vann og kyllingfond.
  • La koke i 10 minutter. Skrell og hakk løk og rotfrukter fint. Legg alt i gryta, og la trekke med lokket på i omtrent 30 minutter til, til grønnsakene er møre. Skum gjerne av suppen.
  • Brekk opp nudlene i mindre biter og rør dem inn.
  • Løft opp kyllingdelene, la dem avkjøles en stund og ta deretter kjøttet løs fra beina. Skjær det i mindre biter og legg det tilbake i gryta.
  • Smak til med salt og pepper, og strø over hakket persille.

 

Les også


  • Gjør slik med kyllingfileter: Skjær kjøttet i centimeterstore biter. La løk og hakkede rotfrukter trekke i vann og kyllingfond til de har blitt møre. Det tar omtrent 30 minutter. Tilsett kyllingkjøttet. La trekke i 5 minutter til.
  • Tilsett deretter nudler, salt og pepper, smakssett eventuelt med litt ekstra kyllingfond, og strø over hakket persille. La stå i 5 minutter før servering.

Grillet brød med smeltet ost

Dette er lettvint og godt tilbehør til suppa.

6 porsjoner
6 skiver brød, f.eks. landbrød eller lyst surdeigsbrød
120 g ost
eventuelt litt kryddergrønt, f.eks. timian eller stangselleriblad

  • Riv osten eller skjær den i skiver, og legg den mellom doble brødskiver.
  • Grill brødet på høy varme i grillpanne i cirka 10 minutter. Snu etter halve tida. Brødet kan også grilles i ovnen. Skjær hvert dobbeltsmørbrød diagonalt over.

Sjampinjongsuppe med skogssopp

Har du flaks, er kurven full av sopp når du kommer hjem fra skogen. I denne oppskriften kan du komplettere med kjøpte sjampinjonger hvis det ikke ble så mye sopp i kurven.
Smakssett suppa med tørket sopp. Denne suppa er utmerket som forrett. Hvis den serveres som forrett, holder oppskriften til åtte mindre porsjoner.

4 porsjoner
3 ss smør
2 store sjalottløk, ca. 50 g
1 hvitløkfedd
2 krm revet muskatnøtt
400 g sjampinjong, ca. 1 liter
1 liter kyllingbuljong
1 dl tørket sopp, f.eks. trakt­kantareller
1 1/4 dl kremfløte
1/2 dl portvin eller madeira
1 ts saft fra presset sitron
pepper
salt

  • Smelt smøret i en gryte.
  • Hakk sjalottløk og hvitløk og fres i smøret på svak varme i 10 minutter eller til den er myk og blank.
  • Riv muskatnøtt.
  • Skjær sjampinjongene i skiver og ha dem i gryta sammen med revet muskatnøtt. Senk varmen og fres til sjampinjongene begynner å avgi væske. Legg på lokket og la trekke i 20 minutter. Rør om en gang imellom.
  • Tilsett kyllingbuljong og tørket sopp. La trekke i 15 minutter til med lokket på.
  • Miks suppen med stavmikser og tilsett fløten. La koke i 5 minutter.
  • Smaksett med vin, sitronsaft, pepper og salt.
  • Spar eventuelt på noen sjampinjonger, stek dem i smør med hvitløk og pynt suppen med dem.

Stekte soppsmørbrød

Hvis soppfangsten er liten, er det best å steke soppen og legge den på en skive smørstekt brød istedenfor å la den drukne i suppen.

4 porsjoner
1/2 liter fersk sopp
1 ss smør
4 skiver lyst brød
1 ss smør
flaksalt
hvit eller svart pepper

  • Rens soppen ved å skjære vekk stygge deler og børste bort jord. Skyll ved behov.
  • Varm opp smøret i en stekepanne og stek soppen til den har fått fin farge.
  • Legg soppen på en tallerken og legg mer smør i stekepannen.
  • Stek brødskivene på middels varme til de er gyllenbrune.
  • Legg soppen på brødet og strø over noen saltflak og litt pepper.
Hva er din reaksjon?
Forelsket
0
Ikke sikker
0
Liker
0
Supert
0
Tullete
0
© 2019 HYTTEMAGASINET. ALLE RETTIGHETER RESERVERES.
Bla til toppen